Een extraparlementair kabinet prikkelt de creativiteit
Is het een Omtzigtiaanse manier van stoppen met onderhandelen? Tegen het einde van de informatieronde zeggen dat het klaar is zonder de gesprekspartners fatsoenlijk uitleg te geven. Laten we hopen dat het niet een teken is van opnieuw oververmoeid aan te zitten.
Pieter Omtzigt wil niet in een kabinet met PVV en BBB met gedoogsteun van de VVD. Hij is toch gaan praten onder leiding van Ronald Plasterk. De problemen van de grondwettelijkheid konden worden opgelost door de grote toegeeflijkheid van Geert Wilders. Op die grond kon Omtzigt niet uit de gesprekken stappen. Waarschijnlijk heeft hij toen geprobeerd met de VVD te wisselen van positie. Gedogen van een PVV, VVD en BBB coalitie vindt Omzigt ongetwijfeld een interessante positie. Maar de VVD wilde natuurlijk helemaal niet ruilen. Dilan Yesilgoz heeft zich direct na de verkiezingen de positie van gedoogpartner aangemeten. Daarmee probeerde ze een blunder voor de verkiezingen goed te maken: het uitrollen van de rode loper voor kiezers naar de PVV. Plan A van Pieter Omtzigt is niet gelukt. Dan maar plan B: een extra parlementair kabinet. Dat is voor hem wel iets meer dan een leuk plannetje. Het is een heel serieus idee. Het kan leiden tot een kabinet met vakdeskundige ministers en een hoofdrol voor de Tweede Kamer. Ministers moeten via wisselende meerderheden plannen er door zien te krijgen. Vakministers tegenover een volksvertegenwoordiging in de lead.
Het idee van Pieter Omtzigt prikkelt de creativiteit. Zou het iets zijn als Ronald Plasterk, samen met Kim Putters, Marcel Levi, Jacco Vonhof, Merel van Vroonhoven, Alex Datema, Hajir Hajji en Arjen Vliegenthart de opdracht zou krijgen om een extraparlementair kabinet samen te stellen, die alvast een programma uitwerken voor deze onderwerpen:
1. Bestaanszekerheid
2. Wonen
3. Migratie
4. De zorg
5. Klimaat
6. Stikstof
7. Goed Bestuur
Toelichting op de mensen
Ronald Plasterk is de keus van Geert Wilders en heeft steun als kandidaat minister-president. Kim Putters kent als voorzitter van de SER alle belangrijke maatschappelijke dossiers en hij heeft een verbindende persoonlijkheid. Marcel Levi is een absolute specialist op zorggebied en is een vrije denker. Jacco Vonhof is een kenner van het bedrijfsleven en is een bruggenbouwer. Merel van Vroonhoven kan een belangrijke bijdrage leveren door mee te denken vanuit een visie voor de toekomst van het onderwijs en heeft een belangrijke zakelijke achtergrond. Alex Datema is als natuur-inclusieve landbouwer kortgeleden toegetreden tot de directie van de Rabobank. Hij kent als geen ander het boerenbedrijf en het boerenleed. Hajir Hajji is de ceo van Action. Dat betekent de combinatie een bedrijf leiden en kennis hebben van een groot deel van de doelgroep die worstelt met bestaanszekerheid. En tot slot de directeur van het Nibud, Arjen Vliegenthart. Hij kent als geen ander de dossiers op het gebied van armoede en bestaanszekerheid. Hij was lid van de commissie ‘Sociaal Minimum’. Hij heeft kennis van gemeentelijk beleid en de politiek.