Eerste stap naar een Agora school voor voortgezet onderwijs in Groningen
Ouders, kinderen en jongeren in Groningen verdienen meer keus voor voortgezet onderwijs. Een Agora school voor voortgezet onderwijs zou een belangrijke aanvulling zijn op het huidige aanbod.
Onlangs is dit bericht op LinkedIn geplaatst:
Wij willen dat ouders, kinderen en jongeren in Groningen en omgeving naast het traditionele onderwijs kunnen kiezen voor Ander Voortgezet Onderwijs. Waar de school een plek is waar leerlingen met plezier naar toe gaan om te ontmoeten, te ontdekken, te experimenteren en te leren. Waarbij leerkrachten soms vakexpert zijn, maar ook coaches. De coach enthousiasmeert, stelt vragen, stimuleert, inspireert en geeft feedback op het leerproces, zowel op inhoudelijk als op persoonlijk vlak. Kennisontwikkeling gaat gelijk op met sociaal-emotionele ontwikkeling, persoonsontwikkeling en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.
In Groningen is in het schooljaar 2021-2022 basisschool De PIT gestart. De school die werkt met Levend Leren voorziet duidelijk in een behoefte. Op de website van De PIT staat te lezen: Levend Leren wil zeggen dat we dingen die onder de kinderen leven oppakken en als vertrekpunt van ontwikkeling gebruiken. Natuurlijk kunnen dit ook zaken zijn die in de actualiteit spelen. In de grote actualiteit van de wereld, Nederland of Groningen. Of in de kleine actualiteit zoals de wijk en de school. Dit betekent dat we gebruik maken van de kracht, talenten, kennis, vaardigheden van alle mensen in De PIT Groningen. We halen sterkte uit mensen zelf, door samen te reflecteren op wat er al is. We maken gebruik van de kracht van ieder individu, de kracht van de groep en de kracht van de omgeving. Zo kom je met elkaar steeds stappen vooruit.
De wens van een doorlopende leerlijn vraagt om een vervolg van ander onderwijs voor het voortgezet onderwijs. Dat is er nog niet in Groningen, maar moet er wel komen vinden Freek Velthausz, directeur van De PIT, Christine Brons, opleider beeldcoaching en exnovatie (haalt er uit wat er in zit) en lid van de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs, René Veenstra, hoogleraar Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en Michiel Verbeek, oud-docent, oud-wethouder en schrijver op onderwijsgebied.
Wij willen graag in gesprek met ouders van kinderen op de basisschool en anderszins betrokkenen en belangstellenden om te praten over de wenselijkheid van ander voortgezet onderwijs in Groningen en omstreken. Onder het motto: samen ander voortgezet onderwijs realiseren in Groningen. Wie wil meepraten is op woensdag 31 mei van harte welkom in het gebouw van De PIT aan de Wibenaheerd 24 in Groningen. Om 20.00 uur starten we onze dialoog. Vanaf 19.30 uur is de deur open. Laat even weten of je komt door een mail te sturen naar: christine.brons.bv@icloud.com
Michiel Verbeek