Michiel Verbeek

03 dec

Jan Terlouw van het Redelijk Alternatief heeft mensen geraakt. De herindelingskaravaan gaat na het Kort Geding voort, maar het protest ook. Haren gaat een krant verliezen. Maar er komt wel een mooi plan voor Beschermd wonen en statushouders.

Jan Terlouw over klimaatbeleid en vertrouwen

De tweede grote roerganger van D66 is Jan Terlouw van het Redelijk Alternatief. Hij mocht ter ere van zijn 85ste verjaardag een soort Ted Talk houden bij De Wereld Draait Door. Het pleitte voor een stevig klimaatbeleid en deed een oproep aan politici om het publiek belang te dienen door zelf integer te zijn en je als politicus in te zetten voor de toekomst of te wel de jeugd. Het pleidooi van Jan Terlouw heeft veel losgemaakt in de media. Een pleidooi dat binnenkomt en je echt raakt, heb ik veel gelezen op Twitter. Prachtig dat deze 85-jarige een helder en scherp betoog van 8 minuten uit zijn hoofd doet. Ook al is er een president op komst in de VS die een loopje neemt met klimaatbeleid, we moeten de overstap maken naar duurzame energiebronnen, aldus Terlouw. En het is helemaal niet moeilijk om energie uit zon en de wind te halen, volgens de oud-natuurkundige. De politiek moet werken aan vertrouwen winnen van burgers. Jan Terlouw vertelde dat hij zelf een fantastisch leven heeft gehad en dat hij dat ook jonge mensen gunt. Dus politici van Nederland: ‘zet je in voor de nieuwe generatie!’  

Hier kun je het pleidooi van Jan Terlouw bekijken en beluisteren: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367395


 

Zienswijze en Kort Geding

Harense Toestanden heeft opgeroepen om het even niet over herindeling te hebben. Die wens kan nog niet per direct ingewilligd worden. Deze week hadden we op maandag 28 november de bespreking over de zienswijze in de gemeenteraad en vrijdag 2 december deed de Kort Gedingrechter uitspraak in de vordering van het Burgercomité tegen de provincie Groningen. De zienswijze is van de zijde van de coalitiepartijen aangevuld en aangescherpt. De aangepaste zienswijze gaat voor 13 december naar de provincie. Over de uitspraak van de Kort Geding rechter lees je hier meer.


 

Een krant minder in Haren

Ons Haren heeft het niet gered. Dat verbaast niet als je kijkt naar het geringe aantal advertenties in de krant. Als de krant gratis is voor de lezer dan moet iemand anders betalen. En als die er onvoldoende zijn, dan houdt het op. Ik hoop van harte dat de scherpe, maar constructieve pen van Marco in ’t Veld behouden blijft voor het beschrijven van Harense activiteiten en -evenementen en de lokale politiek.

 

Gouden plek, gouden kans

Woensdag 30 november werd ik geïnterviewd over de uit te geven kavels in DHE5/6 (bouwproject Dilgt Hemmen en Essen aan de Oosterweg in Haren). Voor de nodige marketing werd mij gevraagd om de pluspunten van dit bouwproject te noemen. De slogan is goed gekozen: Gouden plek, Gouden kans. De aantrekkingskracht van het bouwproject is de fietsafstand tot de stad, nieuwbouw in mooi groen, hele jonge wijk en fantastische onderwijs-, sport- en winkelvoorzieningen om de hoek. Zeker 100 woningen zijn inmiddels bewoond. Begin volgend jaar zullen dat er zo’n 200 zijn. Ik ben deze week weer even gaan kijken op de gouden plek. De bouw vordert gestaag. Nog even gekeken naar de ruimte achter de nieuwbouw voor een fiets- en wandel pad achterlangs richting het station. Daar kwam ik onze beruchte vleermuizenhotel tegen. Die heeft zo’n slordige 40.000 euro gekost en er zit helaas geen enkele vleermuis in!


Er zijn in de buurt plannen voor een ander hotel. Aan de Grootslaan staan drie gebouwen die vroeger gebruikt werden voor waterzuivering door het Waterbedrijf. Deze zijn alle drie gekocht door de GEM (exploitatiemaatschappij voor de ontwikkeling van DHE5/6, waarvan de gemeente voor 50% aandeelhouder is). Op het gebouw direct aan het spoor en het grote witte gebouw is een koopoptie. In het gebouw aan het spoor zou horeca kunnen komen.


Voor het witte gebouw zijn plannen gemaakt voor een klein hotel of ca. 4 appartementen. Beide opties zouden een verrijking zijn voor het gebied. Het witte gebouw zit vol met betonnen waterbakken. Het zal een enorme (dure) operatie worden om daar wooneenheden of hotelkamers van te maken. Maar het zou wel geweldig zijn!


Dan is er nog het grijze gebouw ten westen van het witte gebouw. Dat wordt gesloopt. Daar was nog een asbest probleem, maar het sloopprogramma is daar nu op aangepast.  


 

De Buitenschool

Vorige week heb ik het plan van De Buitenschool genoemd in het kader van de gebiedstafel Noorden Duurzaam. Deze week even ter plekke gaan kijken. Schitterende plek om daar een woonwerkgemeenschap te realiseren met een beleving van alles op het gebied van duurzaamheid.


 

Verongelukte vliegtuig met het voetbalteam van Chapecoense

Dit vliegtuigongeluk kreeg extra lading doordat het bijna complete elftal van Chapecoense om het leven is gekomen. Door te weinig brandstof! Dat is toch onvoorstelbaar! Dat maakt het drama nog groter!

 

Wat een gekkigheid rondom de Wet Werk en Zekerheid

Vrijwel iedereen is van mening dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) niet bereikt wat ze zou moeten bereiken: minder flexwerk en meer vaste banen. Vrijwel iedereen heeft gewaarschuwd voor wat er nu gebeurd, maar de minister van SZW, Lodewijk Asscher, dacht dat als het doel moreel goed is, het vanzelf goed uitpakt. Deze week kwam het probleem van de invallers op basisscholen aan de orde. Scholen mogen maximaal 6 contracten voor inval aanbieden binnen een periode van 3 jaar. Iedere keer invallen levert een contract op. Heb je als school een flinke vijver met vervangers, dan is het te doen, maar de meeste scholen willen een beperkt aantal (getrainde en bekende) invallers. Na 6 keer invallen moet een contract worden aangeboden. Maar dat is niet de bedoeling. Daar heeft de school niet het werk en niet de middelen voor. Voordat de onzalige wet van Asscher werd ingevoerd, was de regeling maximaal 3 contracten, maar die kon je verlengen als je er drie maanden tussen uit zou gaan. Bij tijdelijke contracten is dat goed te doen. Het wordt voor Asscher steeds lastiger om met zo min mogelijk schade een draai te maken. En wat doe je dan als gewiekst politicus? Je stelt een politiek vriendje (Jacques Tichelaar) aan om een onderzoek te doen. En het wordt nog gepikt ook in Den Haag!  Terug naar de oude regeling zou prima zijn, maar dat durven ze vast niet aan! Even voor de PvdA-leden: zo’n slechte wet zou Diederik Samsom nooit maken!


 

Als dit maar niet het nieuwe normaal wordt

Kandidaat-minister onder Trump, Newt Gingrich, was deze week op bezoek bij CNN. En daar werd hij ondervraagd over criminaliteitscijfers en de reactie daarop. De journaliste houdt Gingrich voor dat de wereld veiliger wordt als de criminaliteitscijfers naar beneden gaan. Nee, zegt Gingrich, ‘als mensen het gevoel hebben dat de criminaliteit stijgt dan is dat een feit. En daar gaat het om’. Wat moeten we met de politiek als de feiten er niet meer toe doen?

Kijk en huiver: https://www.youtube.com/watch?v=xnhJWusyj4I

 

We gaan een fantastisch plan uitrollen voor statushouders en beschermd wonen

Deze week is er groen licht gegeven voor een prachtig plan in Haren voor statushouders en beschermd wonen. Ik hoop binnenkort de plannen uitgebreid uit de doeken te kunnen doen.  

 

Referenda

Het referendum is een aanvulling op de representatieve democratie. Soms gewenst door bestuurders en soms vanuit een burgerinitiatief. In Rotterdam werd deze week de woonvisie van het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en het CDA voorgelegd aan burgers. In het plan zat een omstreden onderdeel. 20.000 sociale huurwoningen zouden moeten wijken voor duurdere woningen. Daarmee wil het stadsbestuur meer koopkrachtige mensen naar Rotterdam halen. Voor een groot deel van de sociale huurders zou een redelijk alternatief komen. Weliswaar hogere uur, maar lagere energiekosten. Het gemeentebestuur wil wat zij ‘kansarmen’ noemt enigszins ontmoedigen om naar Rotterdam te komen. Er kwam 16,9% van de kiesgerechtigden stemmen. Daarvan stemde 26% voor de plannen en 71% tegen. Helaas voor de tegenstanders werd de kiesdrempel van 30% niet gehaald. Als in Rotterdam met Arnhemse regels was gewerkt, dan hadden de tegenstanders ruimschoots gewonnen. Dat is vreemd. Arnhem kent  geen opkomstdrempel. In dezelfde week mochten de Arnhemmers naar de stembus voor een oordeel over twee woningbouwplannen: Stadsblokken en Meinerswijk. Het gaat om de bouw van 450 tot 650 woningen. In Arnhem was de opkomst van 24% en stemde 64,7% voor. Het college kan door met de plannen. Moeten we niet naar een systeem toe dat burgers in het hele land met dezelfde regels de mogelijkheid krijgen om een beleidsvoornemen van het bestuur te corrigeren?


 

Michiel Verbeek, 4 december 2016

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *