Michiel Verbeek

11 nov

Oh-Crêpe is een prachtige toevoeging op de detailhandel en horeca in Haren. Mantelzorgers hebben een bloemetje gekregen. Leerlingen van het Maartenscollege gaan naar Zimbabwe. Haren scoort opnieuw hoog in de Duurzaamheidsmonitor. De verkiezingen in de VS en de noodzakelijke actie van Tim Hofman voor een Kinderpardon.

 

Oh-Crêpe van Ali Abbas is geopend in Haren

Achterop de parkeerplaats bij Albert Heyn in Haren is een prachtige nieuwe zaak gekomen. De 22-jarige Ali Abbas is daar een crêperie gestart met naast crêpes, wafels, traditioneel gebak en heerlijkheden uit de Arabische keuken. Ali volgt een financieel-administratieve opleiding. Voor zijn ondernemingsplan heeft hij gekozen voor een crêperie waar zijn passie en horecaervaring in samenkomen. Het was wel grappig dat Ali sprak als 22-jarige over meer dan 10 jaar ervaring in de horeca! VNO/NCW heeft het ondernemingsplan van Ali gewaardeerd met een prijs van 1000 euro en een coaching traject bij de Ondernemers Academie. Zaterdag 10 november heb ik de zaak officieel mogen openen. In mij praatje noemde ik uit het juryrapport dat Ali heel goed marktonderzoek had gedaan. Hij was op zoek naar een plek in Groningen met veel passanten. Die was niet direct te vinden tegen een betaalbare prijs voor een beginnende ondernemer. Toen kreeg hij de kans om een deel te gebruiken van het pand van zijn zwager, die in het oude pand van Folkerts Koning een groothandel in haarproducten gaat starten. Zaterdag 10 november had Ali Abbas een grote crew bij elkaar verzameld van familie en kennissen. Veel Harenaars hebben kennisgemaakt met erg veel lekkernijen. Ik heb samen met de coach van Ali, Gerrit Veldman, genoten van een heerlijke hartige crêpe. Veldman is directeur van Octonorm in Leek en heeft jaren het consulting bureau Daska in Zwolle geleid. En Gerrit Veldman is een oud-studiegenoot en goede vriend van mij. Oh-Crêpe van Ali Abbas heeft behalve een mooie zaak met heerlijkheden ook nog een cateringbedrijf met een mooi en zeer betaalbaar aanbod voor bijvoorbeeld kinderfeestjes.  


 


Mark Harbers gaat door met het uitzetten van kinderen

Staatssecretaris Mark Harbers zat woensdag 7 november bij Jeroen Pauw aan tafel om te reageren op de actie van Tim Hofman en het Kinderpardon. Hij stak weer de oude bekende riedel af: ‘ouders zoeken iedere keer weer een weg om door te procederen. En het is niet eerlijk tegenover al die kinderen die al uitgezet zijn om deze kinderen wel een status te geven’. Wat is dat toch een merkwaardige redenering. Omdat we het in het verleden fout hebben gedaan moeten we doorgaan met fout handelen! ‘We kunnen het alsmaar doorprocederen van de ouders niet belonen met een status voor de kinderen, vervolgde Harbers. Jeroen Pauw reageerde met: ‘die ouders hebben toch het recht om te procederen’? Dat kon de staatssecretaris niet ontkennen, maar we kunnen toch niet iedereen opnemen in ons land, was het antwoord van Harbers? Nee, meneer Harbers, dat hoeft ook helemaal niet, maar wel kinderen die hier geboren zijn of minimaal 5 jaar in Nederland zijn, die volledig geïntegreerd zijn, perspectief hebben op de arbeidsmarkt in Nederland en het geboorteland van hun ouders niet kennen en bang zijn om daarnaartoe te moeten. Een van de hoofdpersonen in de documentaire van Tim Hofman, Nemr, moet terug naar Irak. Het land waar het ministerie van Buitenlandse Zaken van zegt dat Nederlanders daar beter niet naar toe kunnen gaan. Hoe bizar kan het zijn? Maar ja, wat kun je verwachten van een bewindspersoon die asielrecht boven kinderrechten stelt?   

 

 

Zet door, Tim Hofman!

Tim Hofman zat deze week opnieuw bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel en reageerde op de uitspraken van Mark Harbers: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/464624

Hofman heeft inmiddels 215.000 handtekeningen. Ik hoop dat D66 en de CU kleur bekennen als het in de Tweede kamer aan de orde komt. Bijvoorbeeld via de motie van Jasper van Dijk: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2018Z20380&did=2018D53209. Ik roep de fractie van D66 op om deze motie te steunen. Ook al zal dat even lastig worden in de coalitie. Kom op, Rob Jetten, laat zien waar D66 voor staat!

 

 

Blijk van waardering voor mantelzorgers

Zaterdag 10 november was de dag van de Mantelzorg. Een dag daarvoor heb ik samen met een grote groep vrijwilligers een bloementje rondgebracht bij mantelzorgers als blijk van waardering voor het vele en vaak intensieve werk wat zij voor hun dierbaren doen.

 

 

De midterm verkiezingen in de VS

De verkiezingen in de VS hebben een grote opkomst laten zien en hebben de polarisatie nog een beetje gevoed. Voor de verkiezingen had de president zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden achter zich. Een ideale situatie voor een regerende administratie. Die situatie in ingrijpend veranderd. De Democraten hebben de meerderheid in het Huis. De Republikeinen hebben hun meerderheid in de Senaat nog wat kunnen vergroten. Overal waar Trump geld voor nodig heeft, zal hij moeten dealen met de Democraten. Op het gebied van Buitenlands beleid en benoemingen kan hij verder gaan waar hij mee bezig is. De kans is groot dat Trump meer dan voorheen aan de slag gaat met buitenlands beleid is groot. Voor de wereldeconomie is dat geen prettig vooruitzicht. Het Huis van Afgevaardigden heeft 435 leden, die om de 2 jaar worden gekozen. De Senaat heeft 100 leden en zitten 6 jaar. Om de 2 jaar wordt een derde gewisseld. Nog niet alle stemmen zijn geteld. Er is dus nog geen einduitslag. In het Huis heb je een meerderheid met 218 zetels. Die hebben de Democraten al wel bereikt. In de Senaat heb je een meerderheid met 51 zetels. Die zijn al binnengesleept door de Republikeinen.

De Democraten hebben bij Senaatsverkiezing veel meer stemmen gewonnen dan de Republikeinen. Voor de Senaat kregen zij 42 miljoen stemmen en de Republikeinen 32 miljoen en toch wonnen de Republikeinen veel meer senatoren. Dat heeft te maken met het indelen van stemdistricten. De zittende macht kan de grenzen van de stemdistricten bepalen. De Republikeinen hebben hier flink gebruik van gemaakt.

Tom Jan Meeus schreef de dag na de midterms in de NRC: De uitslagen leerden iets over trumpisme en identiteitspolitiek. Deze president ontsloeg zijn nationale veiligheidsadviseur, FBI-directeur, stafchef, strateeg, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Justitie. Hij vroeg vervolging van politieke opponenten, verspreidt duizelingwekkend veel onwaarheden en bedient zich van openlijke scheldpartijen. Als zo iemand de Republikeinse meerderheid in de Senaat kan versterken, bijvoorbeeld door een senator in swing state Florida aan een zege te helpen, weten we dat zijn electorale potentie ongemakkelijk groot is.

Met de terugkeer van de meerderheid van de Democraten in het Huis, lijkt ook Nancy Pelosi weer terug te keren als voorzitter. Zij heeft veel betekent voor de Democraten en is ongetwijfeld nu nog steeds belangrijk, maar ik vind het treurig dat die partij geen vervanger heeft voor de 78-jarige Nancy Pelosi. Kan haar schoonzoon, Michiel Vos, ook een beetje met meer afstand spreken over de Amerikaanse politiek

 

 

Spannende laatste raadsvergadering

Op maandag 12 november beleeft de gemeente Haren haar laatste inhoudelijke raadsvergadering. En dat kan weleens een memorabele worden. De raad moet beslissen over de verhuizing van de Brinkschool en over het bestemmingsplan voor het centrum van Haren. De kans is groot dat een meerderheid in de raad kiest voor amendering van het bestemmingsplan Haderaplein. Met die aanpassingen zal het college teruggaan naar Explorius en aan de slag gaan voor een aangepast plan.

Voor de Brinkschool wordt het heel spannend. De Peter Petersenschool en de Brinkschool willen wel buren worden aan de Rummerinkhof, maar willen een verkeersarm onderwijsgebied. Dat betekent een verkeersvrijplein en dus het schrappen van de fietsstraat. Vanuit een puur verkeerstechnisch oogpunt misschien niet de beste oplossing, maar vanuit een gecombineerd onderwijskundig en verkeerskundig oogpunt wel. Ik hoop op een constructieve discussie en een goed besluit!

 

 

Fairtrade table Maartenscollege

Vrijdag 9 november 2018 was ik gast bij de Fairtrade tafel van het Maartenscollege. De organisatoren hadden nog even zorg of er voldoende mensen zouden komen. Voor minder dan 100 zouden ze de happening afzeggen. We zaten vrijdag met ruim 180 gasten aan tafel.

Voor de zevende keer gaat er een groep leerlingen op pad naar een ontwikkelingsland. Het Maartenscollege wil leerlingen kennis en ervaring meegeven over de derde wereld door kennis te maken met leeftijdsgenoten uit verre landen. Dit jaar gaat de reis naar Zimbabwe. Er zijn al leerlingen naar Ghana, Filipijnen, Zuid-Afrika, Cambodja en Vietnam geweest. Tijdens de Fairtrade table is geld ingezameld, zijn de gasten op speelse wijze door docent  en organisator van de verre reizen, Karel Karsten, bijgepraat over alle voorgaande reizen en heeft Hugo Knoppert van Zimbabwe Watch een lezing gehouden.

 

 

Haren scoort hoog op de Telos ranking

De gemeente Haren staat op plek 2 van de Telos NationaleDuurzaamheidsmonitor 2018. De monitor kent drie domeinen: sociaal cultureel kapitaal, ecologisch kapitaal en economisch kapitaal. De gemeente Haren is een zeer evenwichtige gemeente op het gebied van duurzaamheid.

  

Michiel Verbeek, 11 november 2018

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *