Michiel Verbeek

23 okt

D66 Haren bestaat bijna 50 jaar en dat wordt gevierd met een prachtig boek van Wil Legemaat. Wat kun je toch anders aankijken tegen de ellende in Syrië. Gelooft er nog iemand dat Hillary Clinton niet de eerste vrouwelijke president van de VS wordt? En wat is het toch jammer dat de nieuwe partijen niet in de regering komen in Spanje.

 

Mooi weerzien oud-raadsleden voor D66

Zaterdag 22 oktober 2016 mocht ik het eerste exemplaar van het boek 50 jaar D66 in Haren van Wil Legemaat uit handen van Olga Scheltema ontvangen. Zij overhandigde mij het boek omdat ik in die jaren een belangrijke bijdrage heb geleverd aan D66-Haren. Olga was van 1970 tot 1974 als D66’er namens de PAK-fractie wethouder in Haren. Dat was het Progressief Akkoord van PvdA, D66 en PPR. Ik ben begonnen in de Harense politiek in de periode 1974 – 1978 toen Olga Scheltema, Peter Danz en Flip van Hasselt de fractie vormden.

 

Oude herinneringen werden opgehaald als de hele zaterdag de begroting op het bedrijf van Peter Danz doorworstelen ter voorbereiding van de Algemene Beschouwingen. Het was toen hard knokken tegen het bolwerk van politieke macht van VVD, PvdA en CDA. Alle raadsleden vanaf 1974 waren er op Gerben Pek na. Hij zat voor zaken in het buitenland. Wil legemaat heeft een prachtig boek geschreven met een smakelijke vormgeving van Koos Staal. Huidig fractievoorzitter, Marjan Bachman, bedankte Wil voor de noeste arbeid en het prachtige resultaat.

 

Toen ik het boek kreeg van de eerste D66 wethouder van Haren schoot door mijn hoofd dat ik hoop dat ze niet het boek aan de laatste D66 wethouder van Haren heeft gegeven!  In de zeventiger en tachtiger jaren had de afdeling in het lijfblad HdieD een eigen strip over de gestolen begroting. Olga Scheltema was mevrouw Scheld jij maar.


 

Ik heb heel wat jaren doorgebracht in de Harense politiek. Van steunfractielid (1978 – 1985) tot raadslid (1985 – 1994) en van raadslid tot wethouder (1994 – 2002) en daarna 12 jaar iets anders en dan weer terug als wethouder (vanaf 2014). Ik zie mezelf veelvoudig terug in het boek. Hier met de eerste elektronische burgerraadpleging in de provincie. Met techniek via telefoon en teletekst. Dat kun je toch nauwelijks voorstellen! En wat zie ik daar nog meer? Iets over zelfstandigheid? Dat was 1995!


 

Derde debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump

Ook het derde debat is gewonnen door Hillary Clinton. Na het eerste debat heb ik opgeschreven dat Trump weleens te vroeg gepiekt zou kunnen hebben. Zie hier voor mijn aantekeningen bij het derde debat: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/het-derde-clinton-trump-debat/

 

De ellende van Syrie gaat maar door

De oorlog in Syrië kwam deze week in verschillende hoedanigheden op mij af. De afschuwelijke beelden.


Donald Trump heeft geen enkele compassie met de Syriërs die al meer dan 5 jaar moeten overleven in een burgeroorlog of vluchten. Nee, Trump spreekt in het derde debat met Clinton over het nieuwe ‘Trojaanse paard’ dat wordt binnengehaald. In de stroom vluchtelingen ziet Trump alleen maar IS-aanhangers die ons wat gaan aandoen. En dan het nieuwe boek van hoogleraar migratie, Leo Lucassen. Samen met Henk van Houtum heeft hij net het boek Voorbij Fort Europa uitgebracht.


Ik volg de strijd van Leo Lucassen voor een beetje meer redelijkheid, nuchterheid en compassie in de discussie over migratie. Ik las dat hij in debat is geweest met Tweede Kamerlid voor de VVD, Han ten Broeke, over de vluchtelingenstroom door de oorlog in Syrië. Ten Broeke spreekt over de deal met Turkije en het terugdringen van de vluchtelingenstroom naar Europa als een eclatant succes. Leo Lucassen ziet een steeds groter drama voltrekken.

 

Spanje gaat toch niet voor de derde keer naar de stembus?

In Spanje moesten de verkiezingen van december 2015 over, omdat er geen regering kon worden gevormd.


Voor het eerst konden of de conservatieven van Rajoy of de Socialisten van Sanchez het alleen niet redden. En voor een soort VVD-PvdA-kabinet voelde Sanchez niet. Het waren spannende ontwikkelingen in Spanje. Een kabinet van PSOE, Podemos en Ciudadanos leek mij wel wat. Maar dat is ook niet gelukt. Inmiddels heeft Sanchez ruzie gekregen in eigen gelederen en is gedwongen opgestapt. De jonge frisse nieuwe leider heeft het maar kort uitgehouden. De opvolger is nog niet aangewezen, maar als kanshebber wordt Susana Diaz getipt. Zij was het brein achter het afzetten van Sanchez.

Als er voor 31 oktober 2016 geen nieuwe regering is, dan komen er automatisch nieuwe verkiezingen op 25 december 2016. Mariano Rajoy heeft inmiddels wel een bondje gesloten met Ciudadanos en een minderheidskabinet proberen. Hij hoopt op gedoogsteun van de PSOE. Jammer dat de frisse wind in Spanje met Podemos en Ciudadanos volkomen is vastgelopen!


Michiel Verbeek, 23 oktober 2016

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *