Michiel Verbeek

09 okt

De Nationale Ouderendag 2016 was een groot succes. Hetzelfde geldt voor de 30ste editie van de Vier Mijl. Haren voert de Wmo naar grote tevredenheid van cliënten uit. De burger wordt baas van het eigen zorgdossier. Gemeenten in Nederland willen één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt. En Al Gore was in Nederland.

 

Nationale Ouderendag was weer een fantastisch succes

Vrijdag 7 oktober 2016 werden er iets meer dan 50 wensen van ouderen in Haren in vervulling gebracht. Het was Nationale Ouderendag. Voor de tweede keer vond deze dag plaats dankzij initiatiefnemers Karin Visser en Lianne Pentinga. Samen met Agnes Fieten en Rebecca Fousert-Veen vormden ze het hart van de organisatie.


Bij de drie zorginstellingen heb ik met drie heren in zeer kleurrijke pakken taartjes en cake gebracht.


Er is een groep naar de dierentuin in Emmen geweest. Een groep heeft een boottocht gemaakt in Giethoorn. Activiteitenbegeleidster van de Zonnehof, Alida te Riet, was ontroerd voor de mensen in rolstoelen die naar Giethoorn zijn geweest. Voor de groep liggend in een rolstoel zijn er niet zoveel mogelijkheden, omdat vervoer vaak een probleem is. Op Nationale Ouderendag is het gelukt.


Kleine wensen zijn vervuld als een bezoekje aan een graf in Emmen, naar Den Andel en een kopje koffiedrinken in de lokale kroeg, een lunch bij Intermezzo, haring eten, een bezoek aan de manicure, weer eens ouderwets rijst met bruine suiker eten en nog veel meer.  Voor de mevrouw die zo graag voor de tweede keer er weer bij wilde zijn maar de gezondheid het niet toeliet was er een bloementje. De ontmoeting van de oud-kleuterleidster en oud-poppenspeler Josef van den Berg gaat later plaatsvinden. Josef van den Berg wordt naar Haren gehaald. Josef vroeg de oud-kleuterleidster van de Anemoon uit Helpman in de jaren 80 of hij voor haar groepen een les mocht verzorgen met zijn poppen. Dat vond ze een geweldig idee. Hij heeft dat 8x gedaan. In 1989 heeft Josef heel plotseling een punt achter z’n carrière gezet. Om religieuze redenen. Nu leeft hij als kluizenaar in Gelderland.


Op de Nationale Ouderendag heeft de oud-kleuterleidster voor de klas gestaan op de Sint Nicolaasschool. Zij had een pop (Prikje) meegenomen en heeft een fantastische les verzorgd. De kinderen hebben ademloos geluisterd en gekeken. Ze was onder de indruk van de discipline van de kinderen en had het gevoel dat ze er nooit uit is geweest!

Deze Nationale Ouderendag Haren is mede mogelijk gemaakt door hulp van de zorginstellingen Zonnehof, Westerholm en Zinn, de Rabobank, Plas en Bossinade, Bakkerij Haafs, Banketbakkerij Rodenburg, Albert Heijn en waarschijnlijk nog veel meer!

 

Mooie uitkomst Cliënttevredenheidsonderzoek Wmo

Het Sociaal Planbureau Groningen heeft voor 18 Groninger gemeenten een cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd. De resultaten in de provincie zijn zonder meer goed te noemen. De scores in Haren liggen op vrijwel alle onderdelen nog iets hoger dan het provinciale gemiddelde. Daar zijn we trots op. Een teken dat we als gemeente de Wmo goed uitvoeren. Hier staan de cijfers: http://clientervaringsonderzoek-wmo.nl/groningen/haren/

De uitkomsten waren voor mij een reden om namens het college het team die hier een hele belangrijke bijdrage aan geleverd heeft geleverd deze week te trakteren op een taart als blijk van grote waardering!


 

De 30ste editie van de Vier Mijl

’s Morgens om 11.00 uur tijdens de pre race meeting in het gemeentehuis van Haren werden Tamirat Tola en Yigrem Demelash gepresenteerd als de grote kanshebbers. Na 17,40 minuten kwam Tola als eerste over de finish met Demelash in de rug.


Een mooie reclame voor de gemeente Haren.


En door velen gezien:


 

Al Gore in Nederland

Klimaatactivist en voormalig presidentskandidaat in de Verenigde Staten, Al Gore, was op 5 oktober in Nederland op Inspiration 360. Ik heb er weinig van gezien in de media. Iets van de speech van Al Gore kan ik niet vinden op het internet. Daarom zijn Ted Talk van februari 2016: https://www.youtube.com/watch?v=u7E1v24Dllk


 

Er verdwijnen wel heel veel banen in de bankensector

Er vallen harde klappen in de bankensector. Bij de ING werken 52.000 medewerkers, waarvan 18.500 in Nederland. ING gaat 2300 in Nederland ontslaan. Dat is meer dan 12%. In België werken er 8100, waarvan er 3500 weg moeten. Dat is meer dan 43%. Elders in de wereld moeten er dan nog 1200 weg. In 2014 zijn er al 1700 banen gesneuveld. In 2 à 3 jaar tijd 8700 banen weg. Bij de Rabobank zijn in 2016 al 2000 ontslagen en in 2018 moete er nog eens 10.000 weg. Allemaal vanwege automatisering en digitalisering. En dan te bedenken dat de bankensector vorstelijke winsten maakt. Weer een stukje voor de puzzel van het Basisinkomen?


 

Maurice de Hond en referenda

Maurice de Hond sprak vrijdag 7 oktober bij DWDD over peilingen, referenda en ons democratische stelsel. Hij gaf aan als je referenda stopt in een vermolmd politiek stelsel er een stem uitkomt tegen iets heel anders. Het is nu een soort schaamlap. Voorbeeld Oekraïne. Het ging niet over de overeenkomst tussen Nederland en Oekraïne, maar om de tegenstem tegen Europa. Brexit is precies hetzelfde. Referenda gaan werkelijk over het onderwerp waar het over moet gaan als het onderdeel is van een politiek systeem waar de stem van de burgers gehoord en voortdurend vertaald wordt. Frustratie bij de kiezer komt anders samengebald in een referendum. Het enige wat ontsporing dan nog kan redden is het vereiste opkomstpercentage. In Hongarije heeft 98,3% gestemd in het referendum tegen de herverdeling van migranten in Europa. Maar de uitslag was ongeldig, omdat niet meer dan 40% van het electoraat is komen opdagen voor de stemming. Vereist was minimaal 50%. Maurice de Hond zet een serieus probleem op de agenda! De Belgische schrijver David van Reybrouck houdt zich intens met dit thema bezig. Hij heeft er het boekje Tegen verkiezingen over geschreven. Over de noodzaak van aanpassing van ons politieke stelsel zegt hij: Natuurlijk is het niet makkelijk een auto te repareren terwijl je ermee rijdt. Maar het is nog veel moeilijker om de auto te repareren nadat hij is gecrasht.

 

Nationaal Zorgfonds

Cobie Groenendijk en Rense Leyten hebben afgelopen week een opiniestuk gepubliceerd in Trouw over het Nationaal Zorgfonds. Zij zetten zich af tegen de gedachte dat ze willen terugkeren naar het oude Ziekenfonds.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/4389592/2016/10/05/Een-Nationaal-Zorgfonds-voor-iedereen-beter.dhtml

In het huidige verzekeringsstelsel zijn er 9 holdings, 25 zorgverzekeringen en 61 polissen. Opheffen hiervan levert volgens de voorstanders van het Nationaal Zorgfonds 0,5 miljard op. Het idee van jarenlang weer een structuurdiscussie voeren vind ik geen aantrekkelijk perspectief. Aanpassen van foute zaken in het huidige systeem lijkt mij aantrekkelijker. Maar wat en hoe? Edith Schippers is er wel uit: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/schippers-fileert-sp-plan-nationaal-zorgfonds-in-kamer~a4390010/ . Ik nog niet!


 

Burger wordt baas over eigen zorgdossier

Dat moet de gedachte zijn geweest achter de Wet cliëntenrechten bij verwerking elektronische gegevens. Mooie gedachte dat ik straks zelf kan inzien wat er in mijn zorgdossier staat en dat ik zelf kan bepalen welke arts of hulpverlener wel inzage krijg en wie niet. De zorgdienstverleners staan te trappelen om de gegevens van cliënten te bemachtigen. Dan kunnen ze veel beter zorgdiensten op maat leveren. De grote vraag is of iedereen goed om zal gaan met de gegevens en wat er gebeurt als de gegevens in verkeerde handen komen. Zal er handel in data ontstaan waaruit zorgverzekeraars garen spinnen? Als ze alles van je weten, dan krijg je onherroepelijk een hogere premie als de risico’s groter worden. De solidariteit zal langzaam opzij geschoven worden. En wat zullen artsen gaan doen? Zullen die een schaduwsysteem gaan opbouwen waarmee ze eenvoudig met collega’s in eigen jargon kunnen communiceren?

 

Gebiedstafel Noorden Duurzaam

Maandag 3 oktober was er in De Biotoop een bijeenkomst Gebiedstafel Noorden Duurzaam. De kwesties zijn bepaald, volgende sessie concreet aan de slag.

 

Maatschappelijke organisatie en de herindeling

De provincie Groningen heeft maatschappelijke organisaties uitgenodigd om te praten over de door hun gewenste nieuwe gemeente Groningen. Hier mijn verslag: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/marga-kool-krijgt-een-hele-drukke-baan/

 

VNG commissie Werk en Inkomen

In de commissie Werk en Inkomen van de VNG wordt vaak en veel gesproken over de BUIG. Dat is de gebundelde uitkering om daarmee de uitkeringen in het kader van de Participatiewet te financieren. Het uitgangspunt hiervan is dat de beleidsmatige en financiële verantwoordelijkheid bij gemeenten ligt. De Participatiewet kent een budgetteringsystematiek. Dit is een financieringssystematiek die zo is ingericht dat het gemeenten moet prikkelen om zoveel mogelijk mensen uit de uitkering en aan het werk te helpen en te houden. Er wordt regelmatig gesleuteld aan het systeem met iedere keer weer effecten die de ene gemeente goed uitkomt en de andere juist weer niet. De gemeente Enschede voelt zich erg benadeeld met het systeem. Het wordt alleen niet duidelijk waarom Enschede zoveel tekortkomt. Verandering in de verdeling leverde bijvoorbeeld een plus van ruim 2% in Amsterdam en -3% in Rotterdam. De beide collega’s konden dit niet verklaren uit eigen beleid. De systematiek van de Buig blijft een splijtzwam. Kleine gemeenten hebben wat minder last van het verdelingssysteem. Gemeenten tot 15.000 inwoners worden gefinancierd op basis van historische gegevens. En gemeenten tussen 15.000 en 40.000 inwoners worden gedeeltelijk gefinancierd op basis van historische gegevens en deels op basis van het objectieve verdeelsysteem. Uit de meest recente overzichten maak ik op dat de gemeente Haren er niet slecht uit komt. Het tweede zwaar punt in de commissie is het beschutwerk van staatssecretaris Klijnsma en de strijd van gemeenten voor 1 regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Gemeenten willen af van de regeling Beschut werk. Dat betekent een uitzonderingspositie voor een bepaalde doelgroep. En dat is precies wat de gemeenten niet willen. Een derde punt is het armoedebeleid. Dat dient vormgegeven te worden door gemeenten. Veel gemeenten zijn daar actief mee bezig. In het kader van cadeautjes uitdelen in het laatste jaar van het kabinet heeft de PvdA 100 miljoen gekregen voor kinderen in armoede. Dat extra geld is mooi, maar het wordt vervelend voor gemeenten als daar weer strenge regels aan gekoppeld worden. En nu gemeenten net zelf beleid opgezet hebben zou een deel van het eigen gemeentelijke geld teruggetrokken kunnen worden en het deel van de 100 miljoen ingezet kunnen worden. Wat gaat Haren doen met de extra gelden? Het is nog niet duidelijk hoeveel we krijgen, maar ik denk aan meer Leergeld of meer jeugdsportfondsen of hele nieuwe projecten die voortkomen uit de gesprekken die ik voer met de werkgroep Armoedesignalering.

 

Ken je Rhodes?

Een aanrader: het album Wishes van Rhodes. Hier een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=Rv2uH6IhEMQ


Michiel Verbeek, 9 oktober 2016

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *