Michiel Verbeek

24 sep

Mooie volle week gehad. Opening park met 43.000 zonnepanelen. Mooie onderwijsberichten. Acteren helpt bij inburgeren. In contact met de buren van NOVO. Onthulling van het Jacoba Omvleepad. Herindelen heeft geen economisch voordeel. Nieuwe keuzes bij jeugdzorg. En hoe gaan we om met de claim van 2 miljard voor verpleeghuizen?

 

43.000 zonnepanelen op vuilstort Woldjersspoor

Donderdag 21 september 2017 werd het grootste zonnepark van Nederland op een vuilstort geopend. De iets meer dan 43.000 zonnepanelen staan in Groningen op de vuilstort Woldjersspoor. De opening werd verricht door de voorzitter van de ARCG (samenwerkingsverband afvalverwerking), Joost van Keulen, de directeur van Groenleven, Hans van den Brug en gedeputeerde Nienke Homan. Bij de opening toonden Joost van Keulen, Nienke Homan, maar ook de wethouder Duurzaamheid van Groningen, Mattias Gijsbertsen zich zeer trots op dit resultaat. Een significante bijdrage aan de energietransitie ambitie van de provincie. Alle genodigden mochten met een hoogwerker even boven het indrukwekkende aantal zonnepanelen uitstijgen voor een mooie foto. Alle expertise en ervaringen in dit project worden gedeeld. Voor ons in Haren interessant, omdat wij nog een kleine vuilstort hebben die wij graag willen overdekken met zonnepanelen. De zonnestroom op Woldjersspoor wordt gebruikt voor het stroomverbruik bij de hele afvalverwerking, maar ook voor de waterstoffabriek bij de ARCG. Door met nieuwe innovaties!

 

Quintusschool eerste kindertalentenfluisterschool in Nederland

De openbase basisschool de Quintusschool in Glimmen is de eerste kindertalentenfluisteraarschool van Nederland. Een titel om over te struikelen bij het uitspreken ervan, maar wel een mooie ontwikkeling. Het Dagblad van het Noorden maakte er talentschool van. Op de website www.kindertalentenfluisteraar.com lezen we: Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun talent, anderen kunnen hen helpen om zich bewust te worden van hun talent. Dat is precies wat een kindertalentenfluisteraar doet. Kinderen helpen om hun talenten te benoemen. De aanpak is gebaseerd op het gedachtengoed van de Belgische pedagoog Luk Dewulf. Hier kun je de TedTalk van Dewulf bekijken uit 2016: https://www.youtube.com/watch?v=QHMuss1vq7Q

 

Inburgeren met toneelspelen

De gemeenten Hoogeveen en De Wolden hebben samen met het theatergezelschap Loods13 onder leiding van artistiek leider Eva Wortmann een toneelvoorstelling mogelijk gemaakt met vooral Syrische statushouders. Thuis in Hoogeveen heet de voorstelling. Het was zo’n succes dat ze ook twee weken spelen in Groningen. Ik heb een uitnodiging gekregen voor een gesprek met de inburgeraars onder leiding van Arno van der Heyden, het zien van de voorstelling en een diner met Syrische gerechten. Op donderdag 21 september 2017 vond het drieluik plaats in het Vrijdag-theater en de trainingsruimte van Guy en Roni. Het was een prachtige voorstelling zonder tekst. Ze vertelden hun eigen verhaal. Na de uitbeelding van oorlogsverschrikkingen, de gevaarlijke boottocht, de eerste schutterige schreden in het nieuwe land werden een paar Nederlandse taferelen uitgebeeld. Met een paar woorden. Zittend tegenover elkaar met een kopje thee werd de stilte een aantal keren onderbroken met het oer Nederlandse woord gezellig. Er werd een Syrische ontmoeting uitgebeeld met twee op elkaar afrennende mannen, die elkaar omhelzen en kussen. Daarna werd snel overgeschakeld op de Nederlandse ontmoeting. Op enige afstand worden handen geschud. Het was behoorlijk lastig om op gang te komen voor de theatermakers, maar het lukte. De spelers hebben er veel zelfvertrouwen mee opgebouwd. En dat helpt bij inburgeren. Maar is nog een hoop te doen. De ontmoeting moet nog met veel meer inzet en overtuiging van beide kanten worden georganiseerd. Na het heerlijke Syrische eten werd muziek en zang ingezet en werden de eters naar de dansvloer getrokken om mee te deinen op de gracieuze dansbewegingen van onze nieuwe landgenoten en de heerlijke Oosterse muziek.

 

2 miljard meer naar verpleeghuizen?

Staatssecretaris van Rijn kwam deze week met het verhaal dat op basis van een advies van het Zorginstituut de kwaliteit van de verpleeghuizen omhoog moet met een prijskaartje van 2 miljard euro structureel. Daar schrok de politiek nogal van. Voor de basisschooldocenten is slechts 270 miljoen extra beschikbaar! Het rekensommetje is gemaakt op basis van het aantal verzorgenden op een groep ouderen. Er zijn in Nederland 2057 locaties met verpleeg- en verzorgingshuizen. Alleen verpleeghuis 386, alleen verzorgingshuis 789 en combinatie 882. Er wonen 129.000 mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat betekent dat van de 80-plussers in Nederland 6 van 7 nog thuis woont. Een extra impuls van 2 miljard betekent 15.504 euro per inwoner. Stel dat er nu 1 verzorgende beschikbaar is op een groep van 8 ouderen, dan zijn er: 129.000 : 8 = 16.125 verzorgenden nodig. Maar om de 24 uurs diensten in te vullen heb ik 3x 16.125 verzorgenden nodig. Dat is: 48.375. Wil ik 24 uur 2 verzorgenden op een groep van 8 hebben, dan kost dat: 48.375 x ca. 40.000 euro per jaar is: 1.935.000.000 euro extra. Ondertussen heeft het SCP een tevredenheidsonderzoek gedaan onder verpleeghuisbewoners met als uitkomst:

Naar aanleiding van de discussie over de 2 miljard van het Zorginstituut heb ik weer even alle zorguitgaven op een rijtje gezet. Conclusie: de zorguitgaven groeien minder dan de groei van het BBP. Politici die beweren dat de zorguitgaven uit de klauw lopen kennen de cijfers niet en kletsen met politieke bedoelingen. Hou ze in de gaten. Hier de cijfers: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/de-zorguitgaven-lopen-niet-schrikbarend-op-kijk-naar-de-cijfers/

 

 

Burendag bij de NOVO

Zaterdag 23 september 2017 was een perfecte dag om burendag buiten te vieren. De NOVO vond het een mooie gelegenheid om de inwoners rondom het dienstencentrum aan de Torenlaan in Haren uit te nodigen voor koffie, thee, veel lekkers, een kleine vlooienmarkt en de ontmoeting. De cliënten van de NOVO vinden het fijn om te laten zien wat ze doen en wat ze kunnen. Samen met Marjan Bachman (D66 fractievoorzitter gemeenteraad Haren) ben ik gevraagd om de burendag te openen. Met zeer veel plezier gedaan. Behalve inwoners uit de buurt werden de bezoekers van de nabijgelegen Jumbo uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken. Kinderen konden gebruik maken van een springkussen. Succes verzekerd. Veel omwonenden hadden zelf allerlei lekkers meegenomen. De eigen baksels waren snel op.

 

Volgens Maarten Allers heeft herindeling geen economisch effect

Vrijdag 22 september 2017 was ik in Zuidhorn op de regiobijeenkomst van de Wethoudersvereniging. Collega-wethouder in Zuidhorn, Bert Nederveen, is sinds kort ambassadeur van de vereniging. De bijeenkomst stond in het teken van herindeling en schaal. Aan de hand van een bijdrage van de directeur van het COEO, Maarten Allers, hebben we een interessante dialoog gevoerd. Als grote kansen voor decentralisatie zag Allers: maatwerk, gebruik van lokale kennis, interne concurrentie tussen gemeenten organiseren en de mogelijkheid om in laboratoria te experimenteren. Op basis van Zwitsers onderzoek kon Allers er nog aan toevoegen dat decentraliseren gelukkig maakt. Dat was een mooie opsteker. De politiek in Den Haag moet bij decentraliseren wel accepteren dat er verschillen ontstaan en het lukt alleen bij echte beleidsvrijheid. Anders kan het Rijk beter regionale agentschappen inrichten. Maartens Allers is zelf betrokken bij veel onderzoek naar herindelingen en heeft veel ander onderzoek bestudeerd. De algehele conclusie is dat herindeling economisch geen positief effect heeft. Financieel levert het geen voordeel op, de opkomst bij verkiezingen wordt lager en de bestuurskracht verandert niet overtuigend. Het is eigenlijk much to do about nothing. Bij gedwongen herindeling zien we eigenlijk alleen maar een mobilisering van tegenkrachten. Is er dan nooit goede reden voor herindeling? Zeker wel. Als gemeenten graag samen verder willen. Als een gemeente de medebewindstaken niet naar behoren uitvoert en als een gemeente duurzaam ontwikkelingen kan tegenhouden, die door de regio heel erg gewenst worden. Binnenkort komt Allers met uitkomsten van onderzoek van samenwerkingsverbanden. Ook daarbij lijkt de oogst niet erg gunstig. Kleine en grote gemeenten zijn meer geld kwijt. De middelgrootte gemeenten profiteren een beetje. Opmerkelijk vond Allers dat samenwerkingsverbanden meer rente betalen voor financieringsarrangementen. Ook onder exact vergelijkbare voorwaarden. Hier valt wat te halen, volgens Allers.

 

 

Jacoba Omvleepad

Mijn vrouw mocht samen met drie nichten als nakomelingen van Jacoba Omvlee met dezelfde naam, het bord van het Jacoba Omvleepad in Zuid Barge onthullen. Haar grootmoeder heeft in de Tweede Wereldoorlog joden onderdak gegeven. De kleinzoon van een van de onderduikers heeft een aantal jaren geleden een documentairefilm over haar gemaakt. Nu heeft de gemeente Emmen besloten haar een eerbetoon te geven met de vernoeming van een pad. RTV Drenthe heeft een item gewijd aan het onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=FL3LGHBNjtw&t=7s&list=PLLRpyh9d5ZYdI2mMtiMKqzdm6B-iR8aw_&index=1

 

Interessante gesprekken

Heb deze week veel interessante gesprekken gevoerd over onderwijs, de Hortus, verslavingszorg, promotie van het centrum, laadpalen, jeugdhulp en het bevorderen van duurzaamheid.

 

Overleg met onderwijsbesturen over onderwijshuisvesting

In december 2017 zal de gemeenteraad een besluit nemen over het Integraal Huisvestingsplan 2018-2021. Ter voorbereiding wordt met alle scholen gesproken over wensen en plannen. Er worden leerlingenprognoses door een extern bureau opgesteld voor een periode van 10 tot 15 jaar. Er worden conditiescans gemaakt van bestaande gebouwen. In het nieuwe plan staan verbeteringen, nieuwe locaties en renovaties bij de Brinkschool, De Peter Petersenschool, Het Mozaïek, De Borg en het Maartenscollege. Bij de plannen hanteren we als leidraad Frisse School klasse B en voor nieuwbouw en renovatie duurzaamheidsklasse A. De scholen waren zeer tevreden over de aanpak van de gemeente.