Michiel Verbeek

11 sep

De week stond weer in het teken van de herindeling. Gelukkig was er ook een mooie actie van Urgenda voor het klimaat. Vanuit de Mikkelhorst wordt geprobeerd een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. De friet van Piet was perfect en hoe psalmen, aquarellen en muziek bij elkaar komen.

Herindeling

Het Coelo-rapport was een ‘gamechanger’ voor de coalitie in het herindelingsdossier. Dat werd maandag 5 september 2016 duidelijk in een motie. Elders heb ik uitgebreid verslag gedaan over het nieuwe standpunt en de gevolgen: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/wat-zijn-de-consequenties-van-het-debat-over-het-coelo-rapport/


Fietsen voor het klimaat

Vrijdag 6 september waren de fietsers van de actie ‘grootouders voor het klimaat’ van Urgenda op bezoek bij de Biotoop. Vier dagen werd er gefietst van Den Haag naar Groningen en aandacht gevraagd voor het klimaat. Directeur van Urgenda, Marjan Minnesma, was zelf ook van de partij. Zo nu en dan tijdens het parcours met een bijrijder.

Na de korte tussenstop ging de tocht door naar de Mediacentrale in Groningen. Daar werd het gezelschap ontvangen met heerlijke patat, eierballen en sapjes van cafetaria Friet van Piet van Marco Agema. De meest duurzame cafetaria van de provincie. Marco bakte de friet in de keuken van het restaurant in de Media Centrale waarvan de broer van Marco uitbater is. Hier was meer plek voor de groep van zo’n 60 man. Tussen de bedrijven even bijgepraat met Marco Agema. Hij is een oud-leerling van mij op de School voor Commercieel Onderwijs (nu Noorderpoort).

Van het gezelschap was dit zonder meer de mooiste fiets:

 

Basisinkomen

Ik mag hopen dat het Basisinkomen in de komende verkiezingsstrijd een rol gaat spelen. Voor degene die wil inlezen, lees dan dit stuk uit De Correspondent: https://decorrespondent.nl/10065/basisinkomen-de-utopie-van-gratis-geld-in-13-vragen-en-antwoorden/11866433700-1e531ce7

  

Zonnepark bij de Mikkelhorst

De Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst heeft de wens om op de weilanden aan de noordkant van het complex tegen het spoor aan een zonnepark te realiseren met een notengaard en ruimte voor scharrelende varkens, schapen of geiten. Een mooie combinatie van stroom, onderhoudswerkzaamheden, verzorging van dieren en opbrengsten van de notengaard. Ik heb geholpen wat partijen bij elkaar te krijgen. Het zou fantastisch zijn als dit gaat lukken. Vanuit de gemeente gaan we kijken wat op het gebied van ruimtelijke ordening wel en niet kan.

 

Bijeenkomst met personeel

Dinsdag 6 september 2016 heeft de gemeentesecretaris het personeel geïnformeerd over de consequenties van de motie van 5 september. Het was een heftige bijeenkomst. Er was veel bezorgdheid over de gang van zaken in het herindelingsdossier, over het vertrek van een aantal collega’s en de onderbezetting op een bepaalde afdeling. We zullen de komende jaren meer moeten doen met minder. Het kan niet anders dat dat ook voelbaar is bij het personeel. In het geval van vertrekkende medewerkers moet zo snel mogelijk gekeken worden of er werkzaamheden herschikt kunnen worden. De overblijvende vacature moet vervolgens worden ingevuld.

 

Eigen bijdrage in de zorg

Tegen de achtergrond van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 is de discussie over de eigen bijdrage losgebarsten. Jesse Klaver van Groen Links heeft in zijn aanvalsplan tegen ongelijkheid aangekondigd de eigen bijdrage te willen afschaffen. Het werkt zorgmijding in de hand. Gezondheidseconoom, Marcel Canoy, is nog niet zover. Volgens hem heeft een dempende effect op de zorgvraag. Als we die rem eraf halen zal het aandeel van de zorgkosten fors gaan oplopen, denkt Canoy. Misschien wel tot 25% van het BBP (Bruto Binnenlands product), dat is wat allemaal samen produceren in Nederland. Het afschaffen van de eigen bijdrage kost volgens het Centraal Planbureau 3,7 miljard aan gederfde inkomsten en nog eens 0,6 miljoen aan extra zorguitgaven. De mensen die weinig geld hebben, zullen zich twee keer bedenken om gebruik te maken van zorg bij de wetenschap dat ze zelf eerst 385 euro moeten betalen. Zou dat de demping op zorgkosten zijn die Canoy voor ogen heeft? Dat zijn wel de situaties die Klaver wil voorkomen. En terecht!

 

Hou op met plaatsen van muren en hekken!

Het jaar 2015 was het jaar van grens barrières. Gouden tijden voor prikkeldraadfabrieken. Een mijlpaal in een tijd van groeiende onzekerheid. Muren maken aan mensensmokkel geen einde. Ze dwingen alleen maar om andere routes te kiezen. De geplande muur bij de overgang Calais-Dover zal de wanhopige asielzoekers in de jungle doen verplaatsen naar vlak voor het begin van de muur. Muren houden geen terrorisme tegen. Wat grens barrières wel doen is doden! Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie verloren tussen 2005 en 2014 zo’n 40.000 mensen het leven bij de poging om een grens over te steken. Dick Wittenberg van De Correspondent wees deze week op deze animatie: https://www.youtube.com/watch?v=VXyN_5qDTnA

 

 

Aantal faillissementen neemt af

Een teken dat het beter gaat in de economie is de afname van faillissementen. In juli waren dat er 370. In augustus is dat teruggelopen naar 282.

 

Geschilderde psalmen met muziek

Ik heb de week afgesloten met een mooi concert in de Adventkerk in Assen. Mijn schoonmoeder is door haar vriendin en kunstenares, Aafke Holman (rechts op de foto), uitgenodigd voor een prachtig concert van Hanneke Tichelaar (sopraan), Tomas Kloosterman (piano) en Romana Porumb (viool). Ik mocht mee. Aafke Holman heeft zich laten inspireren door psalmen. Op basis van de psalmen en de aquarellen is de muziek gekozen. De psalmen en aquarellen zijn ook verkrijgbaar in een prachtig boek.Hier een klein stukje van het prachtige concert: https://www.youtube.com/watch?v=OflUxeDy6mI

 

 

 

Michiel Verbeek, 11 september 2016

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *