Michiel Verbeek

03 sep

Hoe gaat het verder met de twee sporen van de herindeling in Haren? Mijn zusje had in deze tijd veel meer overlevingskansen. Fantastische evenementen: KiKa, Urgenda en Nationale Ouderendag. En hoe bestrijden we armoede?  

 

Inloopavond voor herindeling werd demonstratie voor zelfstandigheid

Ter voorbereiding van de vaststelling van het Herindelingsontwerp op 13 september 2016 door Gedeputeerde Staten heeft de provincie een inloopavond georganiseerd om zorgen en wensen te inventariseren ten aanzien van de nieuwe gemeente Groningen. Maar het liep een beetje anders. Meer dan 300 bezoekers wilden woensdag 31 augustus 2016 vooral laten zien en horen dat ze voor zelfstandigheid zijn. Een van de eerste bezoekers had gehoopt iets te kunnen zeggen. Ze had haar oude passie voor toneel afgepoetst en een mooi statement voorbereid. Maar daar was geen ruimte voor. Ik heb van 19.15 tot 21.30 uur hele leuke en interessante gesprekken gevoerd. Alleen met bezoekers die zelfstandig willen blijven. Niet een voorstaander voor herindeling heeft mij opgezocht! Hier lees je een uitgebreid verslag van de avond: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/enerverende-avond-over-de-strijd-voor-de-zelfstandigheid-van-haren/.

 

Maandag 5 september raadsdebat over het Coelorapport

De coalitiepartijen D66, Gezond Verstand Haren en het CDA hebben voor maandagavond 5 september 2016 vanaf 20.00 uur een spoeddebat aangevraagd over de Coelo rapport en de consequenties daarvan. Wordt een belangrijk debat!

 

Handen af van Haren

Op de inloopbijeenkomst over herindeling op 31 augustus 2016 is een nieuwe actie gestart voor het behoud van de zelfstandigheid van Haren: Handen af van Haren. Raamposters, ansichtkaarten en vanaf half september een website.

 

Lopen voor KiKa en de bestrijding van kinderkanker

In gastvrij Haren was vrijdag 2 september de start van de estafette run van KiKa. De eerste lopers en organisatoren werden ’s morgens om 6.30 uur met een brede glimlach ontvangen door de bodes van Haren. Medewerkers van KiKa roemden de vriendelijkheid van de bodes en de medewerkers van Woonomgeving en Communicatie. 12 Teams gingen 3 dagen lopen om geld op te halen voor onderzoek naar kinderkanker. Op dit moment ligt de genezingskans tussen 70% en 75%. KiKa wil naar 95%. Daarom werd er 3 dagen 285 kilometer (3x 95) gelopen. Ieder team bestond uit lopers en supporters op de fiets. Na een dag lopen werd met alle deelnemers gekampeerd. Ik mocht om 7.30 uur het startschot geven en de groep kort toespreken. Ik kon het niet laten even terug te grijpen op mijn persoonlijke ervaring met kinderkanker. Ik was 9 jaar oud en mijn zusje was 15 jaar oud toen zij stierf aan kanker. Het was 1965 en na constatering was het snel afgelopen met Casta. Toen lag de genezingsscore waarschijnlijk nog heel laag. Er is veel gebeurd. En als het aan KiKa, de vele supporters en onderzoekers ligt gaat er de komende tijd nog veel meer gebeuren. De start van dit evenement betekende heel veel organisatie. Het was hartverwarmend te zien hoeveel vrijwilligers ’s morgens vroeg al in de weer waren. Maar ja, het is toch ook heel mooi iets goeds te doen voor de medemens en de samenleving!  

 

Nationale Ouderendag is op vrijdag 7 oktober 2016

Vorig jaar was de Nationale Ouderendag voor het eerst in Haren. Dit jaar opnieuw met naar alle waarschijnlijkheid meer wensen en meer wensvervullers.

Ouderen kunnen een wens doen, die de organisatie in vervulling probeert te brengen. Vorig jaar waren er wensen als: een dagje naar het Dolfinarium in Harderwijk, winkelen in Paddepoel, naar dierenpark Emmen, een autorit door het Hogeland, een potje scrabbelen, een zwemles enz. De drijvende krachten achter het initiatief in Haren zijn: Lianne Pentinga en Karin Visser.

Ken je een oudere met een wens of wil je zelf graag iemand blij maken door een wens in vervulling te brengen mail dan naar: haren@nationaleouderendag.nl

De gemeente Haren draagt graag een steentje bij. De dag wordt 7 oktober geopend in het gemeentehuis en er zullen zeker een aantal medewerkers meedoen en ik zal zelf ook graag 1 of meerdere wensen in vervulling helpen brengen. Haren geeft het goede voorbeeld, maar kent in andere gemeenten in de provincie Groningen helaas nog geen navolging.

 

Met Urgenda naar Friet van Piet

De stichting Urgenda is een uiterst actieve en succesvolle organisatie in de verspreiding van duurzaamheid. Denk aan het gewonnen geruchtmakende proces tegen de Staat waarin meer actie geëist werd in de bestrijding van CO2. Urgenda organiseert in het kader van de actie Grootouders voor het klimaat een fietstocht van Den Haag naar Groningen van 6 t/m 9 september.

Op vrijdag 9 september hebben de fietsers rond 15.15 uur een tussenstop in De Biotoop in Haren. Ik voeg mij dan bij de ploeg voor het laatste deel naar de duurzame cafetaria Friet van Piet in Groningen van Marco Agema. Ik zie ernaar uit. Aandacht vragen voor duurzaamheid en op bezoek bij mijn oud-leerling, Marco Agema, die een hele bijzondere cafetaria runt.

 

Samen de Werkgroep Armoedesignalering Haren op zoek naar terugdringing van armoede

Hoeveel mensen leven er in armoede in Haren. Dat weten we niet precies. Als je landelijke percentages loslaat op Haren dan kom op 400 tot 500. Samen met de werkgroep Armoedesignalering Haren probeer ik de groep beter in beeld te krijgen en we zoeken naar maatregelen en voorzieningen om de bestaansverarming te beperken. Mijn zorg ligt vooral bij kinderen die in armoede leven. Je gunt kinderen zo graag een onbezorgde jeugd. We zoeken naar algemene voorzieningen waar mensen met heel weinig geld gebruik van kunnen maken zonder dat aldoor het stempel arm erop staat. In de VNG-commissie Werk & Inkomen is dit ook een belangrijk onderwerp. Zie ook: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/andere-kijk-op-schuldhulpverlening/

 

DHE gaat zeer voorspoedig

De Oosterweg krijgt met de vele nieuwbouw een ander aangezicht. Het nieuwe clubhuis van GHHC is volop in gebruik. De topdames van de hoofdklasse uit Nederland kunnen goed opgevangen worden. De nieuwe tennishal is komende winter beschikbaar. De vrije kavels aan de Oosterweg zijn allemaal verkocht. Dat geldt ook voor de meeste half vrijstaande woningen op de oude Gorechtvelden. De laatste woning in DHE 3 aan de Kerklaan is verkocht. De verkoop van de kavels in het meest zuidelijke deel van DHE 5/6 gaat van start. Bouwactiviteiten vinden daar niet eerder dan in 2017 plaats. De voorbereidingen voor DHE 1 aan de Kerklaan zijn gestart. Voor alle nog te bouwen woningen zoeken de bouwers naar mogelijkheden om meer duurzaamheidsopties te bieden. In DHE 1 zal geen gasleiding meer nodig zijn. De sloop van een van de Waterzuiveringsgebouwen gaat binnenkort beginnen. Er was vertraging vanwege asbest, maar dat is opgelost. De andere twee gebouwen van het oude Waterzuiveringsbedrijf staan te koop. Het verkeer is niet zelden chaotisch aan de Oosterweg. We hebben regelmatig contact met de bewoners aan de noordkant. Binnenkort in groot gezelschap om tafel. Op verzoek van bewoners aan de Oosterweg is een wandelpad aangelegd. De bloembakken om het verkeer te remmen worden binnenkort opgefleurd met mooie bloemen! Ze zien er nu zo droevig uit. Er zijn verschillende methodes bij het heien. De ene bouwer maakt gebruik van diepgeboorde gaten en de andere minder diep geboorde gaten. We proberen om overlast te voorkomen allemaal met tenminste 5 meter voorboring te werken. De kans is groot dat voor eind van het jaar 300 van de 372 woningen bewoond of in aanbouw zijn. Ontwikkelingen van DHE zijn te volgen op: http://www.haren.nl/bestuur/werkzaamheden-haren-noord_43473/

 

Het wil maar niet lukken in Spanje

De Spanjaarden zijn nu al twee keer naar de stembus geweest om hun voorkeur voor een politieke partij uit te spreken, maar de partijen kunnen na de verkiezingen maar geen kabinet vormen. De formatie duurt al 250 dagen. Zittende premier Mariano Rajoy van de Conservatieven (137 zetels) heeft een breed kabinet willen vormen met de socialisten (85 zetels) van Pedro Sanchez. Niet gelukt. Toen met nieuwkomer Ciudadanos (32 zetels), de pragmatische beetje links liberale ondernemerspartij van Alberto Rivera en een splinterpartij van de Canarische Eilanden. Niet gelukt. Over links kom je niet in de buurt van een meerderheid. De Spaanse politici laten de Spanjaarden toch niet voor een derde keer opdraven? Waarom niet een 25-puntenplan van de socialisten (85 zetels), Podemos (71 zetels) van Pablo Iglesias en Ciudadanos (32 zetes)? Het Spaanse parlement kent 350 zetels. De socialisten, Podemos en Ciudadanos hebben gedrieën 188 zetels. Dat is geen ruime meerderheid, maar je moet wat! Niet afgesproken punten moeten het hebben van meerderheden in het Spaanse parlement.    

 

Ken je een slasher?

Een slasher is iemand die niet kan rondkomen van 1 baan. Die heeft er twee, bijvoorbeeld: postbode/glazenwasser. Veel slashers is een slecht teken voor onze economie!

 

Kan het Buurtzorg concept ook toegepast worden in de gemeentelijke organisatie?

Een van mijn favoriete journalisten van De Correspondent is Rutger Bregman. Zijn strijd voor het Basisinkomen is zeer interessant, maar deze week had hij een prikkelende bijdrage over Jos de Blok van Buurtzorg: http://bit.ly/2cd2Tu3. Bregman zou het wel interessant vinden als het concept van Buurtzorg meer navolging vindt. ‘Managen is flauwekul, je moet mensen gewoon hun werk laten doen’ en ‘Wij willen graag een bijdrage leveren aan een andere democratie, waarbij mensen veel meer eigenaarschap hebben over wat er gebeurt’ zijn vast favoriete quotes van Bregman uit de mond van Jos de Blok. Zou het concept al ergens in een gemeente zijn toegepast? In het stuk van Rutger Bregman legt Jos de Blok de krankzinnigheid van zorg bloot: ‘We hebben ziekenhuizen met commerciële afdelingen en verkoopteams. En aan de andere kant zitten verzekeraars met verkoopteams. Op beide plekken zitten mensen zonder achtergrond in de zorg. De een koopt in, de ander verkoopt en beiden weten ze niet waar het over gaat’.