Michiel Verbeek

27 aug

De formatie zal wel gaan lukken, maar een beetje meer openheid had wel gemogen. De kansen van blockchain besproken met Rutger van Zuidam. En de laatste stand van zaken herindeling.

 

De formatie

De berichten over de formatie zijn positief. De vier partijen kunnen zich niet meer voorstellen dat de coalitie niet doorgaat. Er wordt vast al over poppetjes gesproken. Uiteraard wordt Mark Rutte minister-president. De vraag is of Pechtold en Buma wel of niet het kabinet ingaan. Het zou me verbazen als Alexander Pechtold in de Tweede Kamer blijft. In de nieuwe grote fractie zijn genoeg kandidaat-opvolgers. Ik denk aan Kees Verhoeven of Jan Paternotte. Voor Pechtold denk ik aan Europese zaken en dus Buitenlandse Zaken. Pechtold is wel toe aan een beetje afstand tot de Haagse kaasstolp! In het politieke radioprogramma Kamerbreed zaten zaterdag 26 augustus 2017 Ahmed Aboutaleb en Jozias van Aartsen aan tafel. Hun werd gevraagd over de formatie. Zij verbaasden zich erover dat de onderhandelaars wel met de SER, het SCP en met werkgevers en werknemers hebben gesproken, maar niet met de VNG, IPO en de vier grote gemeenten. Er zijn toch heel veel onderwerpen die het kabinet zal moeten aanpakken samen met de lokale overheden. Zij hebben een punt! En ze hadden er nog een. Waarom wordt er niet naar buiten gecommuniceerd over welke grote maatschappelijke opgaven er gepraat wordt en welke deskundige informatie er wordt geraadpleegd. Zouden ze dat wel doen, dan zou de samenleving over die ontwerpen een interessante dialoog kunnen voeren, zonder dat er tussenstanden gegeven hoeven te worden over de onderhandelingen.

 

Rutger van Zuidam, een inspirerende jonge ondernemer

Dinsdag 22 augustus uitgebreid gesproken met Rutger van Zuidam over blockchain. Zijn bedrijf Dutchchain huist in de Big Building in Groningen. Deze jonge ondernemer is een autoriteit op het gebied van blockchain. Hij is het brein achter de blockchain die gebruikt is voor de Stadjerspas in Groningen. In deze lezing van Rutger spreekt hij over toepassingen van blockchain en de toepassing voor de Stadjerspas: https://www.youtube.com/watch?v=ZymD338Pzmg&t=7s  Dutchchain organiseert per jaar een zogenaamde Hacketon en een congres. De Hacketon in Groningen in het voorjaar van 2017 was een groot succes. Het congres op 28 september belooft interessant te worden. Nu de blockchain steeds meer een groot publiek weet te bereiken, is de kans groot dat de belangstelling vanuit de overheid groot zal zijn. Ik zal een groot deel van de dag de 28ste gaan meemaken.

 

Balans ECB 10 jaar na de crisis

Ik kwam deze week een bericht tegen over het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Na de crisis heeft de centrale bank in de Verenigde Staten onmiddellijk slechte leningen van banken overgenomen om zo snel mogelijk weer vertrouwen terug te brengen in de financiële sector. De ECB is daar veel later aan begonnen. Inmiddels staat er nu ruim 1.600 miljard euro aan staatsleningen op de balans van de ECB, ongeveer 16 procent van de totaal uitstaande staatsschuld in de eurozone. De hele balans van de ECB is nu 4.256 miljard euro groot, ofwel krap 40 procent van de economie van de eurozone. Samen bedragen de balansen van ECB, FED (Amerikaanse centrale bank), Bank van Japan en Bank of England nu 14.736 miljard dollar (12.525 miljard euro). Dat is ruim viermaal zoveel als voor de crisis. Wil de ECB ooit weer terug naar een kleinere balans, dan moeten ze beginnen met stoppen met haar maandelijkse opkopen (nu nog: 60 miljard euro per maand).

 

Lab 1, Relevant 2 en Amusement 3 voor de publieke omroep

De discussie over wel of geen reclame bij de publieke omroep werd afgelopen week gevoerd. Rob Wijnberg van De Correspondent had een leuke frisse oplossing in dit slepende debat: maak van één zender Lab 1, waar reclames én kijkcijfers in de ban worden gedaan; creëer daarnaast Relevant 2, waar de inhoud de dienst uitmaakt en alleen maatschappelijke instellingen mogen adverteren en maak, tot slot, van Amusant 3 de commerciële vrijplaats, waar het niet uitmaakt hoe plat het is als het maar scoort. Boer zoekt Vrouw, de voetbalcompetitie, de laatste ingeving van John de Mol - alles mag.

 

Hoe reageren we op technologische ontwikkelingen?

Van de schrijver Douglas Adams kunnen we leren dat alles wat uitgevonden is voor je geboorte, allemaal normaal is. Alles dat uitgevonden is tussen je 15de en 35ste is nieuw, opwindend en revolutionair, Je kunt er misschien nog een carrière in vinden. Alles dat na je 35ste wordt uitgevonden is tegen de natuurlijke gang van zaken. In de laatste groep is ongetwijfeld een grote groep te vinden die de ontwikkeling van blockchain misschien niet zo ‘opwindend’ vinden. Ik ben graag dan een beetje uitzondering. Ik vind het uiterst interessant!

 

De stand van zaken herindeling

De Raad van State heeft inmiddels advies uitgebracht over het wetsvoorstel van Ronald Plasterk over Groningen/Haren/Ten Boer. We weten nog niet wat er in staat, maar verwachten dat de Tweede Kamer heel binnenkort het wetsvoorstel krijgt toegezonden voor behandeling. Dan wordt het ook openbaar. We zullen vanuit Haren de Tweede Kamerleden gaan benaderen met gedegen informatie over de wens van Haren om zelfstandig te blijven en om ze te vertellen dat de provincie Groningen een hele bedenkelijke procedure heeft gevolgd. Vorige week heb ik met een universitair docent gesproken over de ontwikkelingen van herindelingen in Nederland en in het buitenland. Aan de orde kwamen de dogma’s van de herindeling. Hier mijn blog daarover: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/laat-haren-niet-de-dupe-worden-van-de-dogma-s-van-herindeling/

 

Michiel Verbeek, 27 augustus 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *