Michiel Verbeek

03 sep

Deze weken stonden voor mij in het teken van Noorderzon en Future Haren. Maar er was ook nog ander nieuws.

 


Noorderzon

Naast het lekker slenteren en eten op Noorderzon heb ik dit jaar 6 voorstellingen gezien. Vier goed, 1 steengoed en 1 matig. Bruno Beltrao/Grupa de Rua. De voorstelling begint met een lange intro in de pikdonkere zaal: uit de boxen blaast een onheilspellend geluid: als van een hevig brandend vuur. Dan verschijnen de dansers in jurken en rokken gestoken. Een vreemd contrast. Ze springen en kronkelen, ieder apart en in duet, nu met kromme vingers en ruggen onhandig naar achter gebogen, dan opeens bliksemsnel en in perfecte unisono. Dan weer bewegend als een slingerklok. Grillig. Niks sierlijk; het omgekeerde van sierlijk. De ondersteunende muziek werd niet veel beter. Het bleef wat onaangenaam geluid. Dat vond ik wel jammer.

Ana Borralho & Joao Galante. Deze voorstelling werd in het Grand Theater opgevoerd met Groningse jongeren. Ik was er met mijn nichtje. Zij herkende een aantal van de spelers. 12 jongeren op rij achter een tafel. Om de beurt vertelde ze hun verhalen over aanranding, sexting, automutilatie, zelfmoordneigingen en andere afgrijselijke voorvallen. Getriggerd door een vraag op een papiertje delen ze hun levensverhalen met elkaar en met ons. Die trekker zat aan een schiettuig dat eruitziet als een föhn maar bestaat uit een met verfstof gevuld ballonnetje met een schietmechanisme. Het ‘wapen’ werd van de een naar de ander doorgegeven, vervolgens tegen het hoofd gezet en overgehaald. Meestal klonk er een droge klik en gebeurde er niets. Maar om de zoveel tijd was het raak en ontplofte het ballonnetje waarna er gekleurd poeder in het rond stoof en er verteld moest worden.

Fauna. De vijf acrobaten van Fauna combineren verbluffende acrobatiek met mime, dans en live gitaarmuziek. Aloude circustechnieken werden gecombineerd met allerlei dans- en muziekstijlen. Variërend van moderne dans tot latin en streetdance en van zachte akoestische gitaar tot snoeiharde percussie. Met bewegingen die aan apen, vogels en roofdieren deden denken refereerde Fauna aan het dierlijke in de mens. Ze plukten veertjes uit het haar van hun tegenspeler, sprongen over elkaar heen en gingen stevig de strijd aan in een grondgevecht. En er was een prachtige act aan de rekstok. Ik vond dit de mooiste voorstelling.

Genoten van de muziek van Tamino en Dylan Leblanc in de Spiegeltent.

De zesde voorstelling was van Johan Welton. Jacques D’Ancona had een lovende recensie in het Dagblad, maar ik vond de lampjes act wel verrassend, maar niet heel boeiend. De trucs met de ballen in het eerste deel van het programma waren wel spectaculair, maar niet nieuw. Ik zag op You Tube dat hij deze act al 10 jaar geleden deed: https://www.youtube.com/watch?v=Y3dAqrgEzec

 

 

Future tennistoernooi in Haren

Zo’n Future toernooi is voor aanstormende profs tussen de 17 en 28 jaar met een ranking op de wereldranglijst tussen 400 en 900. Ik heb elke dag genoten van mooi tennis. Zo’n 25 jaar geleden ben ik gestopt als trainer/coach van subtop tennissers uit de regio. In die tijd is het spel fysieker geworden en is de variatie aan speelstijlen verminderd. Je had speciale gravelspelers, grasspelers en hardcourtspelers. Oud-TSH’er Tjerk Bogstra was op het toernooi voor zijn pupil Sidoné Pontjodikromo, maar ook voor een presentatie over de weg naar de top. Hij vertelde dat zij oud-pupil, Jan Siemerink, als service-volley specialist heel graag op Wimbledon speelde tegen Sergei Brugera, toen de nummer 1 op gravel. Dat is nu niet meer aan de orde. Wat mij positief opviel op dit toernooi was het gedrag van spelers op de baan. Geen overdreven theater als er een bal fout ging, of stuiteren met rackets en het bezigen van krachttermen. Gaan spelers wel over de scheef krijgen ze snel een warming. Tweede warning, punt weg, derde warning game weg en vierde warning diskwalificatie. Je moet dan wel overal scheidsrechters hebben. Bij het hoofdtoernooi was dat zowel bij de enkelspelen als bij de dubbels het geval. En de scheidsrechters waren professionals en goed. Voor een uitgebreider verhaal over de Future Haren zie: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/-futureharen-was-een-groot-succes/

Tijdens het toernooi werd het 1000ste lid van TSH in het zonnetje gezet. Dat is Kyan Claassen. Samen met zijn vader en zusje nam hij de prijs in ontvangst. TSH-voorzitter, Hans Foekens, vertelde dat de vereniging ooit op 1500 leden heeft gezeten en teruggevallen is naar 600. Nu is de weg naar boven weer volop gevonden.

 

 

Hoe staan de economieën ervoor?

Een aantal jaren achter elkaar heb ik op deze site een overzicht gepubliceerd van het Bruto Binnenlands Product (BBP), de staatsschuld, de werkloosheid en het begrotingsresultaat. Als gevolg van de kredietcrisis van 2008. Op 15 september is het 10 jaar geleden dat Lehman Brothers bank failliet ging en de kredietcrisis werd ingeluid. In 2009 publiceerde ik een uitgebreid artikel onder de titel: Overheid in de VS heeft meer schuld aan de kredietcrisis dan bankiers. Ik ben bezig met een stuk over 10 jaar na de kredietcrisis. Nu alvast de nieuwe cijfers: http://www.michielverbeek.nl/economie-vs-inmiddels-groter-dan-die-van-de-hele-eu/

 

 

De afschaffing van de dividendbelasting kon weleens  Ruttes Waterloo worden

Het ziet er naar uit de het kabinet Rutte de afschaffing van de dividendbelasting doorzet. Het is werkelijk een krankzinnig voorstel. Zullen we de argumenten nog even op een rijtje zetten?

1.Eerst zouden we 1,4 miljard jaarlijks mislopen, nu lijkt dat 2 miljard te worden.

2.Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 87% van de Nederlanders tegen de afschaffing is.

3.In de Tweede Kamer is een grote meerderheid tegen afschaffing, maar omdat D66 en de CU zich laten gijzelen door Rutte en de VVD is er wel een parlementaire meerderheid.

4.77% van de buitenlandse aandeelhouders kunnen in eigen land de dividendbelasting verrekenen met andere belastingen. Het afschaffen van de dividendbelasting in Nederland betekent dus niet dat buitenlandse aandeelhouders profiteren, maar een heleboel nationale regeringen.

5.Alle vooraanstaande economen zijn tegen. Lees nog een keer het blog van Bas Jacobs: https://basjacobs.wordpress.com/.

6.Bij de laatste Kamerverkiezingen stond het voorstel in geen enkel verkiezingsprogramma. Kiezers hebben er de politieke partijen niet op kunnen beoordelen.

7.Onderzoek van het Financieel Dagblad en Bloomberg wijzen uit dat afschaffing economisch weinig oplevert. Integendeel.

8.Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, steunt Rutte in zijn volharding voor afschaffing. Dat is raar na het zien van Zomergasten. Vol overtuiging bepleitte hij aan tafel bij Janine Abbring dat hij af wil van opgeblazen beeldvorming en dat de feiten moeten spreken. Het klonk goed, maar wat moeten we ermee, als je de feiten op dit dossier zoveel geweld aan doet?

9.Sybrand Buma toont zich in dit dossier een trouwe fan van Rutte. Hij zat dinsdagavond 21 augustus 2018 aan tafel bij Laat op 1.  Natuurlijk is de afschaffing van de dividendbelasting omstreden, betoogde Buma, maar ik ben ervan overtuigd dat het goed is voor Nederland. Waar dat op gebaseerd is kon hij natuurlijk niet vertellen, want het is er gewoon niet! Buma vervolgde met: ‘Ik wil niet het risico lopen dat als we deze maatregel niet nemen en er grote bedrijven vertrekken, mij dan het verwijt kan worden gemaakt: had het maar gedaan!’ Als dit de manier van politiek bedrijven wordt dan kunnen we nog wat meemaken!

10. De hoogste baas van Unilever, Paul Polman, moet hard knokken om zijn lange termijn strategie erdoor te krijgen bij aandeelhouders. Een agressieve Braziliaanse overnamepartij is op oorlogspad. Unilever heeft kortgeleden aangekondigd te kiezen voor Nederland voor de hoofdvestiging. En niet meer Nederland en Engeland. Zou de afschaffing van de dividendbelasting de prijs zijn voor die keuze? Engelse aandeelhouders in Nederlandse bedrijven horen niet in de categorie van 77% uit punt 4. Britten kunnen in eigen land de dividendbelasting niet verrekenen.  Het ziet ernaar uit dat de feiten en argumenten in dit dossier niet werken, misschien werkt het beeld van Ruben Oppenheimer:

 

 

Zouden de Eerste Kamerleden van D66 en CU nu wel een beetje lef tonen en dit voorstel van tafel schuiven? Zo niet, dan heeft het politieke midden weer meer terrein verloren en zullen de flanken weer vrolijk incasseren!

 

 

Tegenslag bij de fietstunnel

In het weekeinde van 1 en 2 september zouden 3 tunneldeks ingeschoven worden voor de fietstunnel bij het station in Haren. Met groot materiaal werd er gewerkt. Het lukte niet om alle 3 de tunneldeks te plaatsen. Het werd er maar 1. Er kon niet doorgewerkt worden, omdat maandag het spoor weer gebruikt moest worden. Tot diep in de nacht van zondag op maandag is aan het spoor gewerkt, maar er waren meer tegenslagen. De andere twee tunneldeks worden geplaatst bij de volgende al geplande buitendienststelling. Het totale werk blijft op schema.

 

 

 

Verbod op mobieltjes in Frankrijk

In Frankrijk zullen jongeren die weer naar school gaan geconfronteerd worden met een verkiezingsbelofte van Emanuel Macron: verbod op mobieltjes op school. Niet in de klas, maar ook niet op het plein en in pauzes. Minstens de helft van de 51.000 basisscholen en 7100 collèges zouden al een telefoonverbod kennen, aldus de tegenstanders in Frankrijk. En in 2010 verordonneerde het ministerie van onderwijs al dat mobieltjes 'tijdens alle onderwijsactiviteiten' verboden zijn. Het verbod gaat niet op voor het lycée, de laatste drie jaren van het voortgezet onderwijs. De senaat, de Franse Eerste Kamer, heeft hier nog op aangedrongen, maar kreeg het er niet doorheen. Scholen blijven hier zelf de regels bepalen. De categorie zestien tot negentien jaar moeten als jongvolwassenen behandeld worden!

 

 

Prijsverschillen in ziekenhuizen

Om de zoveel tijd bloeit er weer een discussie op prijsverschillen in ziekenhuizen. Verzekerden van CZ kunnen nu bijvoorbeeld zien dat het gipsen van een knie in het Amsterdamse AMC 600 euro kost en in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven minder dan 450 euro. Zo kreeg een patiënt uit Enschede een gehoorapparaat aangemeten voor bijna 17.000 euro – ruim 10.000 euro meer dan gemiddeld. Prijsverschillen zijn logisch vanuit een perspectief van monopolies en oligopolies. Er is geen sprake van een echte markt. Kijk naar de echte markt. Als de mango’s bij stand A 1,5 euro kosten en bij stand B 2,75, dan weet je waar gekocht wordt. Als er geen tucht van de markt is, dan kunnen kostprijzen op heel verschillende manieren worden berekenend. Daar zitten heel veel aannames onder. 

 

 

Dijkhoff wil nieuwkomers na een jaar of 5 wel weer terugsturen

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, wil migranten na een jaar of 5 moeten weer terugsturen naar hun eigen land of de regio. Migratiedeskundige Leo Lucassen vindt het een schandalig voorstel. ‘Dat ideetje van Dijkhoff heeft geen enkele wettelijke basis. Bovendien werkt het averechts, want wie zal zich nog inspannen om hier te integreren als terugsturen voortdurend dreigt?’ Volgens historicus Jan Lucassen ben je dan niet alleen terug in de jaren negentig maar doe je nóg een stap verder achteruit. ‘Het zijn natuurlijk alleen maar praatjes voor de bühne, maar wat voortdurend voor de bühne wordt geroepen, heeft uiteindelijk toch invloed op de manier waarop mensen erover praten en denken.’ Wat moet er wel gebeuren? Leo: ‘De EU zou zich moeten vastleggen op een jaarlijks ruimhartig aantal binnen Europa te herplaatsen vluchtelingen, denk aan vijfhonderdduizend mensen, direct en veilig over te brengen uit de regio. En we  moeten het Dublin-beginsel opgeven, waardoor Zuidelijke landen nu met het probleem worden opgezadeld’. 

 

 

Howick en Lili horen in Nederland

Stukken in de krant, schrijnende verhalen aan de tafels van talkshows, het doorwrochte betoog van hersenspecialist Erik Scherder, het helpt niet. Waarom durft of wil staatssecretaris Mark Harbers geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om Howick en Lily in Nederland te laten blijven? Jammer dat er geen coalitiepartij hier echt een punt van maakt! https://www.facebook.com/lilyenhowick/

 

 

Pieter Hilhorst over de participatiesamenleving

In een mooi artikel in De Correspondent laat Pieter Hilhorst zien dat de overheid niet zelden vervelend tegenwerkt bij het verbeteren van de participatiesamenleving.  

https://decorrespondent.nl/8612/de-overheid-wil-dat-we-voor-elkaar-zorgen-maar-diezelfde-overheid-maakt-dat-onmogelijk/10153375760-75b80988

 

 

Het boek van Jeroen Dijsselbloem

Uit de berichten in de media over het boek De Eurocrisis van Jeroen Dijsselbloem kreeg ik de indruk dat hij de aanpak van Griekenland tijdens de Eurocrisis bij nader inzien niet alleen maar goed vond. Ik denk dan direct aan de oud-minister van Financien van Griekenland, Yanis Varoufakis. Die zou ooit de vraag op tafel gelegd hebben: ‘Wat moeten we doen om economische groei te bewerkstelligen in Griekenland?’ Tegenover hem stond Dijsselbloem en de Trojka die extra bezuinigen juist nodig achtten om de Griekse economie weer gezond te maken. Varoufakis vond dit een onzinnig standpunt. In de memoires van Varoufakis staat: ‘Door een bankroete natie de adem te benemen, komt ze nooit tot de economische groei die nodig is om haar schulden af te betalen’. Ziehier de impasse die Europa dat eerste halfjaar van 2015 gijzelde. Ik ben benieuwd wat Dijsselbloem precies heeft opgeschreven op dit punt. Ik ga het lezen en naast de memoires van Varoufakis leggen.

 

Michiel Verbeek, 3 september 2018

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *