Michiel Verbeek

21 aug

Het herindelingsontwerp krijgt vorm. Daarmee wordt het herindelingsproces van twee sporen steeds lastiger. Volgens Siebe Huizinga moeten we breken met banken. Wat kunnen we leren over beïnvloeding van Robert Cialdini. En wat waren de Olympische Spelen fantastisch!

 

Robert Cialdini over beïnvloeding

De herindeling is als zwaard van Damocles boven het hoofd van de gemeente Haren. Het zwaard is nog niet gevallen, maar is dreigend aanwezig. In deze lastige periode is het misschien niet verkeerd om iets te weten over de zes beïnvloedingsprincipes (de RASCELS) van Robert Cialdini.

RECIPROCATION  Als mensen iets van je krijgen, voelen ze de behoefte iets terug te geven.

AUTHORITY – Mensen zijn geneigd te luisteren naar iemand die veel prestige heeft: ­iemand met een diploma aan de muur.

SCARCITY – Schaarste maakt hebberig. Wil je iets verkopen, zet er dan iets bij als: ‘maximaal drie per persoon’.

CONSISTENCY – Mensen willen graag consistent zijn. Als ze eenmaal A hebben gezegd, zullen ze makkelijker ook B zeggen.

LIKING – Aardige mensen krijgen alles voor ­elkaar.

SOCIAL PROOF – Als in jouw wijk veel Toyota’s staan, zul je eerder geneigd zijn voelen een Toyota te kopen.

In het herindelingstraject geven wij een coöperatieve opstelling. Zouden we daar iets voor terugkrijgen? Rede en argumenten zijn helaas niet voldoende. Die werken niet tegen een tunnelvisie. Naar autoriteiten wordt geluisterd. Het zou enorm helpen als de beoordeling van het Coelo positief zal zijn voor de strijd van zelfstandigheid van Haren. Mensen willen graag consistent zijn. Mensen met een tunnelvisie hebben helaas de neiging in de tunnel te blijven. Aardige mensen krijgen alles voor elkaar, zegt Cialdini. Je hebt van die mensen die inderdaad met heel weinig inspanning van alles voor elkaar kunnen krijgen. Ze hebben onmiddellijk de gunfactor. De voorstanders van de zelfstandigheid van Haren hebben de gunfactor bij veel Harenaars, maar niet bij de provincie. Ze zullen ‘aardig’ gevonden moeten worden door de Kamerleden. 

 

Ik vind het herindelingsproces lastig

Deze week had ik een bijeenkomst over het herindelingsontwerp met de provincie, Groningen en Ten Boer. De besprekingen met name met de vertegenwoordigers van Groningen vind ik altijd interessant worden als we de inhoud ingaan. Ik vind het inspirerend om met mijn Groningse partners te praten over zaken als duurzaamheid, gemeentelijke dienstverlening, woningbouw en innovatieve burgerparticipatie. Maar als ik me weer realiseer dat de provincie Groningen volstrekt onterecht Haren dwingt tot herindeling, word ik opstandig. De provincie doet aldoor net alsof uit de diverse rapporten onomstotelijk zou blijken dat Haren niet zelfstandig door kan. Het is een gotspe als de provincie zich opwerpt als belangenbehartiger van de inwoners van Haren. Gedeputeerde Staten zou beter weten wat goed is voor de inwoners van Haren dan het bestuur van Haren en de inwoners zelf. Het herindelingsontwerp is een document van de provincie. In de volgende fase van de besprekingen met Groningen en Ten Boer gaat het over het opstellen van een Bestuursovereenkomst. Daarin maak je concrete afspraken over bijvoorbeeld personeel, de voorzieningen, de gemeentelijke dienstverlening in Haren, het kwetsbare tussengebied tussen Groningen en Haren en Groningen en Ten Boer, woningbouwlocaties, verkeer en hoe organiseren we de korte lijnen tussen burger, organisaties en ambtelijke organisatie in een grote gemeente? En dat allemaal tegen de achtergrond dat herindeling wel, maar ook niet doorgaat!

 

De volledige verslagenheid van Omran Daqneesh

Een indrukwekkende foto uit Syrië. De volledige verslagenheid verbeeld door de vijfjarige Omran Daqneesh!

 

Hoe leren we?

Mensen leren op verschillende manieren, maar we weten wel iets over de effectiviteit van manieren van leren. Ik kwam deze week de piramide van Bales tegen. Nuttig om rekenschap van te geven aan de vooravond van een nieuw schooljaar, maar ook altijd nuttig voor politici!


 

Breken met de banken van Siebe Huizinga

Ik heb zeer uitgebreid de kredietcrisis van 2008 bestudeerd. Er veel over geschreven (o.a. De overheid in de VS heeft meer schuld aan de crisis dan de bankiers) en er lessen over gegeven aan examenleerlingen Havo en Vwo. Ik zag het nieuwe boek van Siebe Huizinga met als prikkelende titel: Breken met banken. Op de cover een aanmoedigende quote van Joris Luyendijk. Dat triggert altijd.


Ik ging direct op zoek naar de ebook variant van het boek. Was bij mijn vaste adressen niet te verkrijgen. Via twitter een bericht gestuurd naar de schrijver en de uitgever. Twee dagen later beschik ik over een digitale versie van het boek. Ben al op de helft. Waarschijnlijk volgende week of de week daarop mijn beoordeling van het boek op deze site.

 

De Fractie en Charlie

Nog nooit eerder meegemaakt dat in het zomerreces van de televisie een nieuwe reeks van een dramserie wordt uitgezonden. Dat is afgelopen twee weken gebeurd met de politieke dramaserie De Fractie. Naar het idee van Femke Halsema. Ik heb met veel plezier gekeken.


Veel normaler is dat er een serie herhaald wordt in de zomerperiode. De serie Charlie verdiend zeker een herhaling. Sterker nog de serie verdiend een vervolg. Het gebaseerd op een Amerikaanse serie. Halina Reijn speelt de verpleegster Charlie, die verslaafd is aan kalmeringsmiddelen, die ze krijgt van de huisapotheker van het ziekenhuis. Ze leeft een indrukwekkend dubbelleven. In de serie zijn er andere mooie rollen voor Katja Schuurman, Benja Bruijning en Nasrdin Dchar.


Er zijn soms van die series die goed zijn of goed kunnen worden, maar waar nauwelijks reclame voor gemaakt wordt. Die hebben het heel moeilijk. De Fractie wordt opgegeven. Charlie is waarschijnlijk duur en leverde te weinig kijkcijfers op, dus te weinig reclamegeld. Maar er is nauwelijks iets aan promotie gedaan. Dat geldt ook voor de poging van BNN in 2014 met de soapserie Start Up. Drie series die meer verdienen!


 

Schitterende Olympische Spelen

Het waren mooie Olympische Spelen. Met erg veel enerverende momenten. Zoals ongetwijfeld heel veel meer Nederlanders op de televisie de ene sport volgen en tegelijkertijd de andere sport op de Ipad. Deze weken weer sporten bekeken waarvan je EK’s en WK’s laat schieten. Je zag het verschil tussen winnen van een bronzenplak en het verliezen van een gouden. Alleen Churandi Martini kan positief blijven direct na een verloren bronzen plak op 0,01 seconde. De hockeyvrouwen speelden aanvallend in de finale fantastisch, maar in de verdediging zwaar onder de maat. Gevolg 3-3 en op shoot outs verloren van een fantastische Britse keeper. Dat was nogeens een verloren gouden plak. Zo voelde de zilveren plak van Dafne Schippers eerst ook, maar na een aantal uren en een warm bad in het Holland Heineken Huis draait het gemoed! Een van de mooiste plakken was de gouden van Sanne Wever, omdat niemand er rekening mee gehouden heeft. Zij heeft zich volledig gefocust op de oefening en niet op het resultaat. Daar kunnen de judoërs nog iets van leren. Vier jaar geleden was Henk Grol ook al een volkomen stresskip. Het leek alsof er in vier jaar niet veel verbeterd was op het mentale vlak!  

 

Medaillespiegel

En of Europa belangrijk is! Kijk maar even naar de medaillespiegel van de Olympische Spelen in Rio:


Michiel Verbeek, 21 augustus 2016

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *

Rob Verment op 23-08-2016, 12:12: Reageer

Michiel, Ik werd niet vrolijk van de brief van Gem. Haren d.d. 16 aug. : uitnodiging inloopmarkt 31 aug. Lijkt duidelijk geschreven onder het dwingend oog van Brouns en consorten! Wat 'n pedante hoogmoed! Blz. 2: ¨ "......In een zienswijze kunt u aandachtspunten, ideeën of uw instemming (...!.. RV) met de herindeling onder de aandacht brengen. ....."" We moeten m.i. onze rug maar recht houden onder deze vooringenomen bombardementen!!

Plaats reactie