Michiel Verbeek

24 jul

Duurzaamheid met de strijd tegen energieslurpers, Haren vol Energie en Noorden Duurzaam. De nieuwbouw van de Sint Nicolaasschool gaat los. De Verborgen erfenis van klooster Yesse is een mooi boek

 

Aanval op de energieslurpers

Op 12 juli was ik bij de bijeenkomst over Bedrijfskracht in het Gasuniegebouw. Op uitnodiging van Carina Wiekens van de Hanzehogeschool. Zij is onderzoeksleider Energie & Gedrag. Wat werkt wel en wat werkt niet? Minder energie gebruiken moet een meer sociale en duurzame wereld opleveren. Wiekens vertelde over het project 1000 slimme huishoudens. Kostenbesparing blijkt een belangrijke drijfveer te zijn. Een energie monitoringsysteem werkt nauwelijks, omdat het weinig handelingsmogelijkheden oplevert. In het project ‘speur de energieslurpers op’ bleek dat het sociale aspect van het project belangrijk was. Het samen doen inspireert. De energiestekker en de warmtemeter blijken mooie instrumenten te zijn om problemen op te sporen en dan maatregelen nemen. Het is altijd leuk om te vragen welke apparaten de meeste energie slurpen. De grootste verbruiker is vaak de vriezer. Het kan al snel uit om de oude energieslurper te vervangen door een zuinige nieuwe. Tenminste als je de investering kunt doen.

Carina Wiekens is met organisaties als Gasunie, de gemeente Groningen, de provincies Groningen en Friesland, de Hanzehogeschool bezig met het bewustwordingsproject Bedrijfskracht bezig. Ze kan er nog wel een aantal organisaties bij hebben. Misschien iets voor de gemeente Haren?

 

Sint Nicolaasschool gaat bouwen

Op dinsdag 18 juli 2017 heeft de Sint Nicolaasschool het jaar met groot feest op het plein uitgeluid. Een van de hoogtepunten was de ondertekening van het contract met de bouwer van het nieuwe schoolgebouw, van Wijnen. De gemeenteraad heeft de plannen goedgekeurd en de laatste afspraken met de NAM over vergoedingen voor het aardbevingproof maken van het gebouw waren ook rond. Niets houdt de school meer tegen om te starten met de bouw. Vanaf juli 2018 moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Ik vond de ondertekening zelf ook wel een fotootje waard.


Haren vol energie

Het heeft lang geduurd maar er ligt een plan voor het bevorderen van energiebesparing in de particuliere woningenbouw. Dit is een langgekoesterde wens van de gemeenteraad. De raad heeft er 100.000 euro uit gelden van DHE voor gereserveerd. Direct na de zomervakantie wordt het plan voorgelegd aan de raad. Ondertussen gaan we nog kijken of we nog iets met Bedrijfskracht kunnen doen in het kader van Haren vol energie

 

We kennen de Whip tot nu toe alleen uit House of Cards

Alle liefhebbers van House of Cards kennen het begrip The Whip. Francis Underwood begon als Whip in de serie. Maar de Whip komt nu in de actuele Amerikaanse politiek in beeld. De Whip heeft gefaald. Hij heeft het niet voor elkaar gekregen om alle Republikeinen mee te krijgen of de Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA) of te wel Obamacare. Drie Republikeinen zijn niet voor alle aanbiedingen van de Whip door de knieën gegaan. En daarmee bleef Obamacare nog even overeind. De bezwaren tegen Obamacare zijn erg moeilijk te begrijpen voor sociaal ingestelde Europeanen. Er zijn Republikeinen die vinden dat de overheid te veel invloed heeft op het zorgstelsel. Het doet afbreuk aan individuele vrijheid. Dat is blijkbaar belangrijker dat het voordeel van miljoenen Amerikanen die anders niet verzekerd zijn. Met geen mogelijkheid kan ik meevoelen met die Republikeinen. Donald Trump zal volledig uit z’n dak gegaan zijn na het bericht van de afvallige Republikeinen en zal de drie op een zwarte lijst hebben gezet. Komende tijd zal Trump proberen zand in de raderen te gooien van Obamacare. Vroeg of laat gaat het fout of we raken verlost van Trump. Laten we maar op het laatste hopen.

 

Verborgen erfenis van klooster Yesse is een mooi boek

Mijn eerste roman van de vakantie is geworden: Verborgen erfenis van klooster Yesse van Hein Bloemink. Het romandebuut van plaatsgenoot Bloemink leest heel soepel. Afgelopen weekeinde begonnen en uitgelezen. Spannend, mooi geschreven, fijn helder onderscheid tussen de verschillende tijdsperioden en een verrassend slot.

 

Kindpakket Haren

Met ingang van 2017 hebben alle gemeenten extra geld gekregen voor de bestrijding van kinderarmoede. Haren heeft ruim 50.000 euro extra beschikbaar. Het Kindpakket Haren is voor kinderen van gezinnen met een krappe beurs. Het bestaat uit vergoedingen voor sport, culturele activiteiten, een computer, schoolspullen, vakantie-activiteiten, zwemles of een fiets. Alle aanvragen kunnen ingediend worden bij de stichting Leergeld.

 

Noorden Duurzaam

Vereniging Noorden Duurzaam heeft een nieuw bestuur. Ik hoop dat ik als nieuw bestuurslid een bijdrage kan leveren aan de doelstelling van Noorden Duurzaam: het versnellen van duurzaamheid door intensieve samenwerking.

 

Videobanden gedigitaliseerd

In de tijd dat ik tennistraining gaf heb ik veel video-opnamen gemaakt van pupillen om slagen te perfectioneren en wedstrijden te analyseren. Om te voorkomen dat er niets meer zou overblijven van de opnamen, heb ik ze gedigitaliseerd. Woensdag 12 juli heb ik ze opgehaald bij de foto- en lijstenwinkel in Haren. Bij het afdraaien van de eerste beelden kwam ik Robert Kingma tegen. Beelden van zo’n 25/26 jaar geleden. Diezelfde Robert Kingma zat diezelfde dag ’s morgens bij mij aan tafel. Nu werkzaam als directeur van een basisschool in Alkmaar als interim klus voor BMC. Mooi gesprek gevoerd over onderwijs. Kinderen op de basisschool moeten positieve ervaringen opdoen. Op basis daarvan zijn betere leerervaringen te bouwen. We hebben nog onvoldoende tijd gehad om te spreken over Onderwijs2032 en wat daar in de praktijk mee valt te doen. Mooi onderwerp voor een volgend gesprek.

Bij het verder doorspoelen van de oude video-opnames kwam ik de film tegen van mijn afscheid als wethouder in Haren in 2002. De film opende met een bijdrage van Nies Gerritsma: ‘Michiel, het gaat je vaak niet snel genoeg en daarom doe je vaak zelf maar’. Een trefzekere opmerking toen. Inmiddels heb ik die valkuil regelmatig ontlopen. Toen ik naar aanleiding van het overlijden van Nies Gerritsma zocht naar een foto, was er niet veel te vinden op internet. Op mijn eigen film waren er voldoende plaatjes. 

 

Tour de France

Zondag werd de Tour de France 2017 afgesloten met een geweldige overwinning van Dylan Groenewegen. Volgens de commentatoren was de lengte van de sprint ongekend lang. Nu Marcel Kittel niet meer in koers was, greep Dylan Groenewegen zijn kans. Het was gecalculeerde gok om zo vroeg al de eindsprint in te zetten. Groenewegen kon nog maar net Greipel van zich afhouden. Op de beelden kun je zien hoe vreselijk hard Greipel achter Groenewegen aan ging, maar net tekortkwam. Ik kijk terug op een mooie Tour met een terechte winnaar en twee prachtige Nederlandse etappeoverwinningen. Na de slotetappe van Groenewegen, was de lange rush van Bauke Mollema natuurlijk ook onvergetelijk.

Michiel Verbeek, 23 juli 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *