Michiel Verbeek

18 jul

Nice en Turkije hebben de week bepaald, maar gelukkig was er meer: een mooie voorstelling van Hans Teeuwen, de informatiebijeenkomst over herindeling en een goede bijeenkomst met Noorden Duurzaam.

 

Ellende in Nice en Turkije

Menigeen heeft zich deze week afgevraagd in wat voor wereld leven we? Iedere dag gebeuren de meest vreselijke dingen in de wereld, maar binnen 24 uur de moordaanslag in Nice en de coup in Turkije is wel een beetje veel. Beide kregen we snel in beelden voorgeschoteld. Wat moet je diepgezonken zijn als je ervoor kiest met een grote truck slingerend zoveel mogelijk mensen te doden. En om nog wat meer te pakken schiet de chauffeur nog een paar dood die niet geraakt zijn door de truck. 84 doden en meer dan 100 gewonden. Even verderop in ruimte en tijd wordt er een coup gepleegd in Turkije. De coup is uiterst amateuristisch uitgevoerd en was snel verijdeld. Maar wel na 265 doden en 1400 gewonden. En dan de reacties. De Franse regering kondigt een verdere oorlog aan tegen terrorisme en Erdogan arresteert 6000 betrokkenen bij de coup en zet binnen 48 uur 2745 rechters uit hun ambt. Op maandag 18 juli 2016 las ik Rutger Bregman in De Correspondent met zijn verhaal dat wij na Nice behoefte hebben aan oplossingen die hoop bieden. En zo is. De eerste reacties op Nice en de coup gaven die nog niet!Informatiebijeenkomst herindelingsplannen provincie Groningen

Op 13 juli 2016 konden Groningers, Harenaars en inwoners van Ten Boer zich laten informeren over de procedure voor de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer. Van de 90 aanwezigen waren er ruim 80 uit Haren. Zij hadden vooral pittige vragen voor gedeputeerde Patrick Brouns. Op de vraag waarom hij niet inhoudelijk heeft gereageerd op het bezuinigingsprogramma behorend bij Beterr Haren, kwam helaas geen reactie. Hij wist daar behendig om heen te antwoorden. Ik heb namens Haren nog een keer het tweesporenbeleid uitgelegd: een protestspoor omdat we liever zelfstandig willen blijven en dat ook kunnen en het meewerkspoor. De gemeente Haren zal coöperatief meewerken aan het opstellen van een herindelingsontwerp. En misschien rolt er iets moois uit, maar een gedwongen fusie zal worden bestreden. Op de bijeenkomst waren er veel zeer goede bijdragen. Een daarvan was van Mieke van Wagenberg. Zij gaf mooi aan wat nabijheid van bestuur en ambtelijke organisatie betekent: het vormt onderdeel van je netwerk. In de bijdrage van OOG TV kun je het haar zelf horen uitleggen.


 

Bijeenkomst Noorden Duurzaam

Donderdag 14 juli een goede bijeenkomst gehad met collega-wethouders Duurzaamheid en gedeputeerde Nienke Homan. Deze gedeputeerde weet heel goed de samenwerking tussen provincie en gemeenten te stimuleren en faciliteren. We zijn op zoek gegaan naar de ‘kwesties’ die spelen bij de realisering van meer energiebesparing en duurzaamheid. In meerderheid kozen de wethouders voor aandacht voor verduurzamen van oude woningen, anders omgaan met windenergie en het stimuleren van energie coöperaties.  


 

Weer een deel van Harener Holt in aanbouw

Geveke heeft woensdag 13 juli 2016 de nieuwe eigenaren van een aantal woningen (o.a. Saffier) in het Harener Holt uitgenodigd om de start van de bouw van deze woningen te vieren. Ik mocht ze toespreken en een handeling verrichten.

Het leverde paar leuke ontmoetingen op. Mijn collega-wethouder uit Hoogezand-Sappemeer was mee met zoon en schoondochter. De broer van mijn collega-wethouder uit Zuidhorn heeft voor Haren gekozen. Een van onze medewerkers van sociale zaken en een oud-medewerker uit mijn vorige baan. Voor haar en haar vriend was het Helpman of Haren. Haren heeft gewonnen!


 

Prachtige voorstelling van Hans Teeuwen

Op mijn verjaardag kreeg ik van mijn nichtje twee kaartjes voor Echte Rancune van Hans Teeuwen op donderdag 14 juli 2016, een voor mij en een voor haarzelf. Geweldig cadeau om iemand een beleving te schenken met de gever zelf! Lang geleden ben ik bij een voorstelling van Hans Teeuwen geweest. Die vond ik heel erg goed. Zijn absurde wendingen en typetjes kan ik nog goed herinneren. De laatste tijd heb ik Teeuwen een paar keer gehoord in discussies over beledigen. Daarin vond ik hem niet zo sterk. Maar deze nieuwe voorstelling was raak! In een recensie in de NRC las ik: ‘Hans Teeuwen hult zijn publiek in een wervelwind van uit de bocht gierende gekte, met surrealistische acts, muzikale slapstick, verhaspelde logica en een arsenaal aan stemmen, personages en gebaren’. Teeuwen zingt mooi en komt op de meeste vreemde momenten met een liedje. Er is niemand die zo heerlijk kan schelden om vervolgens weer het stemgeluid af te stemmen op de oude schrijver die een volstrekt onsamenhangend verhaal houdt, maar intelligent klinkt. De verhaspelde logica werd mooi uitgewerkt bij zijn verhaal over de Islam. En dan zit er zomaar een prachtig pianostuk tussen zijn sardonisch lachen en bizarre associaties.


 

Leuk nummer en mooi clip van Groningse band Animals Antics

Al zappend kwam ik vorige terecht in een filmpje over de Groningse band Animal Antics. Ze lieten de clip zien van hun nieuwste nummer: Handfull.

Kwam deze week nog een lekker nummer tegen in Radio Tour de France: Highwayman van Johnny Cash and friends.

 

Jelle Jolles over de omgeving van jongeren

Er kwam een twitterbericht langs van de TEDx-lezing van Jelle Jolles over het belang van de omgeving. Zeer de moeite waard.


 

Jesse Williams steunt de Black lives matters

Deze week hoorde ik Kwame Rose bij Nieuwsuur over de beweging Black lives matters: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2117248-schietpartij-dallas-is-keerpunt-in-politiegeweld-tegen-zwarte-amerikanen.html

Tijdens de BT awards in de Verenigde Staten hield Grey Anatomy acteur Jesse Williams een vlammend betoog ter ondersteuning van de beweging Black lives matters: https://www.youtube.com/watch?v=orXogk3euMA

 

Pokémon Go

Donderdag 14 juli was ik met mijn nichtje naar de voorstelling van Hans Teeuwen. Vlak voor dat we naar binnen gingen wilde ze nog even op zoek naar een Pokémon bij Martini Plaza. Na twee keer een bal gooien was de Pokémon overmeesterd. Op twitter ging een mooi filmpje rond over de Pokémon gekte in de Noorderplantsoen in Groningen. Toch bijzonder hoe in een kort tijdsbestek zoveel mensen bevangen worden door zo’n game.


Michiel Verbeek, 18 juli 2016

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *