Michiel Verbeek

01 jul

Het overlijden van oud-burgemeester Nies Gerritsma en het overlijden van oud-medewerker van de gemeente Haren en burgemeester van Zuidhorn, Bert Swart. Maar ook de geboorte van Verborgen erfenis van klooster Yesse als romandebuut van Hein Bloemink, een goedkeurende verklaring van de accountant en nieuw onderwijs.

 

Nies Gerritsma

Woensdag had ik het jaarlijkse zomeretentje met de fractie van D66. Een van de disgenoten wist te vertellen dat het heel slecht ging met oud-burgemeester van Haren, Nies Gerritsma. Of ik dat wist? Dat wist ik niet. De volgende ochtend kwam het bericht van haar overlijden. Ik heb de hele periode dat zij burgemeester was in Haren met haar in het college gezeten. Het was een authentieke vrouw. Het was een flinke opgave voor haar om de populaire, zichtbare Klaas Weide op te volgen. Ik vond haar een A-typische VVD’er. Bescheiden voor zichzelf en liever op de achtergrond iets regelen dan op de voorgrond aanwezig zijn, pragmatisch en een sterk sociale inslag. Ik vond haar stoer, maar niet stug. Haar passie voor muziek nam ze zeer serieus. Ze ging een week op een soort muziektrainingskamp, maar even gezellig voor de vuist weg piano spelen deed ze niet. Ze investeerde in het college, bijvoorbeeld met het voor aanwezigen zeer bekende etentje bij haar in de tuin. Iedereen kreeg een opdracht. Haar zwager en oud-journalist van het Harener Weekblad, Hein Bekenkamp, heeft een paar mooie foto’s op Facebook gezet. Mooie herinneringen, maar ook het besef dat van mijn eerste en tweede college alleen Berend Hoekstra en ik nog over zijn. Klaas Weide is weg, Fijne Liemburg is weg. Annegees Schleurholts is weg en nu Nies Gerritsma.  

 

 

Bert Swart

Vlak na het bericht van het overlijden van Nies Gerritsma kwam de volgende onheilstijding. Burgemeester Bert Swart van Zuidhorn is overleden. Hij had net zijn overstap van Zuidhorn naar Midden-Drenthe aangekondigd, toen hij geconfronteerd werd met een agressieve hersentumor. Bert Swart was in mijn eerste wethouders periode medewerker in Haren op de afdeling financiën. Omdat hij wel van een nieuwe uitdaging hield was hij de geknipte projectleider voor het opzetten van de gemeentewinkel in Haren. Dat heeft hij met verve gedaan. De kant van bestuurder trok hem en hij is via het wethouderschap in Winsum burgemeester op Schiermonnikoog geworden en daarna Zuidhorn. Z’n nieuwe gemeente was dolblij om met deze voortreffelijke verbinder als burgemeester aan de slag te gaan. Dat is niet meer gelukt. Voor Zuidhorn was het al een groot verlies dat Bert Swart wegging, maar zo helemaal! In een advertentie en op twitter van collega Fred Stol stond een foto van Bert Swart. Heel typerend als relaxte, vriendelijke en aanraakbare bestuurder. Groot gemis voor zijn familie en kennissen, maar ook voor bestuurlijk Groningen en Drenthe!

 

Debuutroman van Hein Bloemink

Verborgen erfenis van klooster Yesse is de titel van de misdaadroman van Hein Bloemink, in Haren zeer bekend als hoofdredacteur van Haren de Krant. ‘Het is het ongelooflijke verhaal van het Vaticaan dat de Nederlandse staat aanklaagt wegens diefstal van grond tijdens de reformatie in 1594. Maar het is ook het verhaal van de non van klooster Yesse, Florentia Renghers’. Hein Bloemink werd ooit gegrepen door de geschiedenis van klooster Yesse tijdens een interview voor de krant. Dat heeft hem aan het schrijven gezet, maar op een gegeven moment nam het verhaal bezit van hem en ontstonden er twee verhaallijnen. Tijdens de boekpresentatie op 30 juni 2017 op de plek waar het klooster heeft gestaan vertelde hij over het schrijfproces en de droom die werkelijkheid is geworden. Daarna las zijn broer Frits (bekend van veel radiowerk, o.a bij de KRO) op indringende wijze de opening van het boek voor. Hein Bloemink heeft diverse deskundigen ingeschakeld tijdens zijn researchwerk om een aantal gebeurtenissen te toetsen aan de werkelijkheid. Die non-fictie onderdelen zijn vervlochten met fictie en hebben volgens de uitgever Elikser een prachtig, spannend boek opgeleverd. Ik zeg: lezen dat boek!  

   

De formatie

VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen onder leiding van Gerrit Zalm. Het ziet ernaar uit dat er geen nieuw kabinet komt voor prinsjesdag. Het is altijd vervelend voor de nieuwe ministersploeg als ze een begroting moeten verdedigen, waar ze niets aan hebben kunnen bijdragen. De kans is groot dat Jeroen Dijsselbloem het koffertje nog een keer overhandigt aan de Kamervoorzitter. Tenzij Lodewijk Asscher nog even doorgaat met kamikazeacties. In dat geval klapt het kabinet voortijdig en zullen de ministers van de VVD even alle ministeries vertegenwoordigen. De PvdA probeert nog even extra aandacht en profiel te krijgen door oppositie te gaan voeren tegen het eigen kabinet. Daar maken ze geen vrienden mee. Maar dat maakt ze nu even niets uit. Het zou mij niet verbazen als kiezers deze manier van politiek bedrijven niet kunnen waarderen. Nog verder verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018?

 

Ronald Plasterk en het herindelingsontwerp

Op tafel bij Ronald Plasterk liggen 13 herindelingsvoorstellen waarbij 39 gemeenten betrokken zijn. Hij heeft meer tijd genomen voor voorstellen richting de ministerraad dan de wet arhi voorschrijft. Het geruchtencircuit zegt dat vrijdag 6 juli 2017 de laatste mogelijkheid is voor de zomervakantie. Zou Haren er wel of niet inzitten? Zou de ruziesfeer tussen VVD en PvdA nog effect hebben op dit dossier? Het wordt spannend. Het college en de coalitiepartijen praten met diverse relevante partijen en personen om de zelfstandigheid van Haren te bepleiten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onderdelen van deze notitie. De goedkeurende accountantsverklaring over de jaarstukken 2016, een gunstig verloop van de ingezette maatregelen en het uitzicht op een hogere structurele uitkering van het Rijk helpt het pleidooi voor zelfstandigheid. De meerderheid van de inwoners van Haren willen het graag en qua financiën en beleid kan het!

 

De ambtelijke organisatie in verandering

Donderdag 29 juni 2017 was de traditionele zomerlunch voor medewerkers van de gemeente Haren. Deze keer ging er een uitgebreid programma aan vooraf in het kader van de Harense Kracht. Dat komt voort uit het gewenste veranderingsproces naar meer een regiegemeente, een gemeente waar ja, mits centraal komt te staan en waarbij nieuwe samenwerkingsvormen in teams de kwetsbaarheid van eenpitters moet terugdringen. De directeur/gemeentesecretaris en het managementteam van de gemeente nemen het voortouw in dit veranderingsproces. Maar voor deze speciale bijeenkomst hebben ze ‘losgelaten’ aan een grote groep medewerkers die met elkaar invulling hebben gegeven aan deze leerzame en verbonden ochtend.   

 

Dapper verhaal van Sheldon

Maandag 26 juni 2017 ben ik op bezoek geweest bij Sheldon. Hij is Jamaica ontvlucht om homohaat en heeft een verblijfsvergunning gekregen in Nederland en woont in Haren. Enkele weken geleden was hij met vrienden op stap in Amsterdam. Zij kwamen uit een kroeg en werden aangesproken door een man met de vraag om ze homo’s waren. Zij zeiden ‘ja’ en vroegen of hij daar problemen mee had. Dat bleek hij te hebben. Met een appje heeft hij vriendjes gewaarschuwd die vervolgens Sheldon en een van zijn vrienden in elkaar hebben geslagen. Je vlucht naar het tolerante Nederland en dan overkomt je dit. Ze hebben aangifte gedaan. Ik hoop dat de politie met behulp van camerabeelden de aanvallers weet te pakken en te straffen. Van Sheldon begreep ik dat de gemeente Amsterdam en de politie zeer meelevend zijn. In zijn woonkamer stond een boeket bloemen van de gemeente Amsterdam. Zaterdag 1 juli 2017 stond een mooi artikel in het Dagblad van het Noorden over Sheldon in de krant. Anita Pepping heeft het relaas van Sheldon met gevoel en aandacht opgeschreven. Ik hoop dat het artikel hem positieve reacties oplevert.

 

Onderwijs in verandering

Tijdens de VGG-vergadering Onderwijs heeft voorzitter van Onderwijs2032 en tevens voorzitter raad van bestuur O2G2, Theo Douma, verteld over wat er gebeurt met het advies van de commissie Schnabel. Een van de meest interessante gedachtes in het advies van het platform Onderwijs 2032 is dat nu de verbreding en verdieping van het basispakket gedicteerd wordt door de vervolgopleiding. Als het aan het platform ligt, dan zal de verdieping en verbreding meer gericht zijn op competenties en wensen van de leerlingen. Ter voorbereiding op de samenleving moet het onderwijs op vier onderdelen aanbod bieden: 1. Vaste kern van basiskennis en vaardigheden. 2. Werken aan persoonlijke ontwikkeling. 3. Kennis en vaardigheden verdiepen en verbreden op basis van eigen mogelijkheden en interesses en 4. Vakoverschrijdend leren, denken en werken. Deze gedachte sluit enigszins aan bij de denkbeelden van Gert Biesta. Hij pleit ervoor dat onderwijs moet bijdragen aan vakkennis en vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en socialisatie. Dat laatste punt heeft alles te maken met burgerschap. Hoe verhoudt je als individu tegenover de samenleving. Daar lijkt nog onvoldoende aandacht te zijn bij het platform. Naast het kerncurriculum komt er veel meer vrije ruimte voor scholen. Theo Douma heeft als lid van de commissie Schnabel en nu voorzitter van de vervolgcommissie veel scholen in binnen- en buitenland bezocht. Zijn bezoek aan Estland levert veel interessante ideeën op voor digitale geletterdheid in zowel op de basisscholen als op voortgezet onderwijs. De scholen van O2G2 gaan aan de slag met zogenaamde e-labs. Ook op het Harens lyceum aan de Kerklaan komt er een e-lab. Op 13 oktober wordt die officieel geopend.

 

Michiel Verbeek, 1 juli 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *