Michiel Verbeek

03 jul

Deze week werd bepaald door het besluit van de provincie Groningen over herindeling en de uitschakeling van de Rode Duivels. Maar er waren ook leuke dingen: start bouw 22 half vrijstaande woningen DHE en de wielerklassieker Haren-Haren.


 

Provincie grijpt in

Dinsdag 28 juni was het D-Day voor de herindeling. De provincie gaat de minister van Binnenlandse Zaken voorstellen om Haren her in te delen bij Groningen en Ten Boer. Op donderdag 30 juni heeft de gedeputeerde uitleg gegeven bij de gemeenteraad en heeft de gemeenteraad een debat gevoerd over de nieuwe situatie. Wat dit betekent heb ik beschreven in het artikel: Wat houdt het nieuwe tweesporenbeleid van Haren in?  Na het besluit heb ik diverse media te woord gestaan voor een eerste reactie. ’s Avonds mocht ik samen met gedeputeerde Brouns aanschuiven aan de desk van RTV Noord.


 

Geen leuke eerste werkdag voor de nieuwe wethouder

Mathilde Stiekema van het CDA is de nieuwe wethouder in Haren na het vertrek van Paula Lambeck van de VVD. Haar eerste werkdag was dinsdag 28 juni. ’s Morgens heeft ze nog even een appje gestuurd naar partijgenoot Patrick Brouns: Je gaat me toch wel een leuke eerste werkdag bezorgen! Dat heeft Brouns niet gedaan met de beslissing van de provincie om Haren her in te delen met Groningen en Ten Boer. Ontmoedigd is ze niet. Donderdag 30 juni is er een besluit genomen in de gemeenteraad waar ze mee uit de voeten kan. En ze kan volop aan de slag met Beterr Haren en het bijbehorende financiële programma.


 

De ultieme wielerklassieker Haren – Haren

De gemeente Haren mag trots zijn op de wielerklassieker Haren-Haren. Dit evenement onder de bezielende leiding van o.a. Jeroen de Grijs met hulp van maar liefst 60 vrijwilligers is een prachtige promotie voor de gemeente Haren. Eerst het mooie magazine en op 2 juli was de tocht.  


Ik zou mee op de VIP fietstocht richting Beatrixoord, maar door de weersverwachting is er een limousine tocht van gemaakt. We zijn naar de rustplaats in Exloo geweest voor een kopje koffie.


Op de rustplaats troffen we de kersverse fractievoorzitter van het CDA in Haren (rechts op de foto hieronder). Hij en zijn fietsmaten stonden klaar voor de terugtocht.


 

Tijdens de koffie kreeg ik van Jeroen de Grijs het eerste exemplaar van de nieuwe fietstocht De Hondsrug. Zijn vanaf volgende week breed verkrijgbaar.


 

Rutger Bregman en Dirk Bezemer over Brexit

Journalist van de Correspondent Rutger Bregman over Brexit: Als Brexit iets leert, is het dit: zonder een idee van vooruitgang, blijft alleen de uitgang over. Want welke hoop valt er te putten uit een politieke klasse die alleen nog weet hoe je moet bezuinigen?

Econoom en columnist van de Groene Amsterdammer Dirk Bezemer over Brexit: De les is nu kraakhelder. Wie wil leiden, moet opinieleider willen zijn. Als je Europese instituties wilt opbouwen en niet afbreken, dan moet je dat zeggen en uitleggen waarom. Dan moet je niet gaan staan neuzelen over ‘het zoveel mogelijk van borgen van Nederlandse handelsbelangen’ zoals Mark Rutte vrijdag 1 juli 2016 deed. Die angstige boekhouders mentaliteit is precies de reactie op de Brexit die we nu niet kunnen gebruiken. Accepteer de ‘deftige elite’ als geuzennaam en ga voluit staan voor Europa.

 

Start halfvrijstaande woningen van Heijmans op de Harener Holt

Donderdag 30 juni kon ik tussen de herindelingsperikelen door naar de Harener Holt. Bouwer Heijmans had de nieuwe bewoners van 22 half vrijstaande woningen uitgenodigd voor de start van de bouw op het oude Gorechtterrein. Ook in dit deel weer heel veel jonge mensen. Het zijn standaard half vrijstaande woningen waarbij de nieuwe bewoners nog veel mogelijkheden hebben om het huis naar eigen wensen in te richten. In het frontaangezicht van de woningen heeft de architect gekozen voor diversiteit in combinatie met een standaard straatbeeld van donker, midden en licht van kleur.


De nieuwe bewoners zijn allemaal erg enthousiast over de plek, de groene omgeving, de uitstekende voorzieningen in de buurt en een veel jonge gezinnen.


Ik mocht een praatje houden en zou de starthandeling doen met een graafmachine.


 

Toen bleek dat de zoon van de nieuwe eigenaren van het perceel van de handeling aanwezig was, heb ik hem de eer gelaten. Hij deed het geconcentreerd en heel goed!

 

Het bosje in de zuidelijkste deel van DHE wordt toch bebouwd

Er is in het verleden afgesproken dat de gemeente de mogelijkheid zou krijgen om het bosje in het zuidelijkste deel van het bouwplan DHE (Dilgt Hemmen Essen) vlak boven de Rummerinkhof te kopen om het bosje te behouden. De prijs was ook al vastgelegd: 3429 m2 voor 1 miljoen euro. Het college van B&W heeft besloten om niet tot aankoop over te gaan. Dat vindt het college met de flinke financiële opgave die de gemeente heeft niet verantwoord. Dat betekent dat de grond zal worden uitgegeven en dat er erop gebouwd wordt. Maandag 27 juni heeft het college dit aan de gemeenteraad gemeld.