Michiel Verbeek

26 jun

De week werd gedomineerd door de Brexit. De nieuwe coalitie in Haren kiest voor een stevig financieel programma. De stichting Zelfstandig Haren gaat zich inzetten voor maatschappelijk nuttige zaken in Haren. En in Spanje blijft het moeilijk om een regering te vormen.

 

Algemene Beschouwingen

De Algemene Beschouwingen tijdens de Perspectievennota hadden een wat ander karakter dan normaal. Normaal gesproken mooie vergezichten van de verschillende politieke partijen op basis van een nota met plannen van het college. Dat was dit jaar niet zo. Het college heeft een beleidsarme Perspectievennota gepresenteerd. Al vooruitlopend op het bezuinigingsprogramma van de nieuwe coalitie van D66, GVH en CDA. Het bood de nieuwe coalitie om een voorstel te doen voor een stevig financieel programma van lastenverzwaring, bezuinigingen en overige maatregelen. Maandag 27 juni zal de nieuwe wethouder worden geïnstalleerd en zal Jacob Boonstra de nieuwe fractievoorzitter worden van het CDA. 

Verjaardag

Op mijn verjaardag (20 juni) had ik een druk vergaderprogramma. Had niet eens tijd om een traktatie te regelen. Heb ik de volgende dag goedgemaakt. De zondag voor mijn verjaardag hebben familie en vrienden op mij geproost en hebben we geborreld en een traditionele chinees maaltijd genuttigd. Het duurde een beetje lang voor dat we konden eten. We waren even vergeten dat het vaderdag was en dat de Chinees om die reden goede zaken deed.


 

Verrast door de Brexit

Ik ging donderdag 23 juni met een gerust hart naar bed. Een serieuze peiling gaf een gerustellende 52% remain en 48% leave aan. Ik werd de volgende dag wakker met een precies omgekeerde uitslag. Heel treurig. Zie: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/brexit-is-een-aanslag-op-de-perspectieven-van-jongeren/


 

Podemos wordt nauwelijks groter dan in december 2015

De conservatieve partij Partido Popular van Mariano Rajoy heeft de Spaanse verkiezingen gewonnen. Ten opzichte van december 2015 is er nauwelijks iets veranderd. Nu zullen partijen met elkaar een regering moeten vormen. Er zijn twee mogelijkheden. Of de oppositiepartijen, PSOE, Podemos en Ciudadanos, vinden elkaar of er komt een regering van de twee grootste partijen die tot nu toe om de beurt een regering konden vormen. 

 


 

Welingelichte Kringen

Deze week overleed Henk Hofland, de columnist van de NRC. Met weemoed dacht ik deze week terug aan de prachtige VPRO-radio-uitzendingen van de Welingelichte Kringen. Van al die uiterst interessante journalisten zijn alleen nog Frank Kuitenbrouwer en John Jansen van Galen over. Nog even genieten van de laatste uitzending uit 1984 met een introductie van de prachtige stem van Cor Galis: http://weblogs.vpro.nl/radioarchief/2009/09/29/laatste-welingelichte-kringen-in-het-c-status-tijdperk/


 

Stichting Zelfstandig Haren

Deze week, samen met collega Mariska Sloot, kennisgemaakt met de initiatiefnemers van de stichting Zelfstandig Haren. Zij willen geld bij elkaar verzamelen voor maatschappelijk nuttige zaken, waarvoor de gemeente te weinig middelen heeft. De stichting wil keuzes maken in samenspraak met de gemeenteraad.

 

Buurtbox

Dinsdag 21 juni organiseerde de Buurtbox in Haren een bijeenkomst over de toekomst van het digitale platform. Er wordt te weinig gebruik gemaakt van het platform. Dat is jammer, want het is een mooie manier om vraag en aanbod op het gebied van zorg en welzijn bij elkaar te brengen. Er werden goede suggesties gedaan en het organiserende driemanschap werd opgeroepen om door te gaan.


 

Noorden Duurzaam gebiedstafel

Haren is de eerste gemeente in de provincie Groningen met een gebiedstafel bij Noorden Duurzaam ter bevordering van duurzaamheid. Donderdag 23 juni was de startbijeenkomst onder leiding van Klaas-Jan Noorman. De kwesties zijn geïnventariseerd. Een mooie start!


Michiel Verbeek, 18 juni 2016

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *