Michiel Verbeek

16 jun

Web Tomorrow was een fantastische inspiratiebron. Zo ook de gebiedstafel Noorden Duurzaam op De Buitenschool in Glimmen. Zo niet de formatie. Zo wel Oerol.

 

Web Tomorrow

Rutger Bregman, journalist van De Correspondent, gaf in een twitterbericht aan dat hij ging spreken op Web Tomorrow 2017 in Gent in België. Hij vond dat een hele eer. Het stimuleerde mij om te kijken naar het programma van dit event. Dat sprak mij zeer aan en heb mij onmiddellijk ingeschreven. Op 8 en 9 juni 2017 was het zover. Ik vond het een uiterst inspirerende tweedaagse. Hier lees je iets over mijn ervaringen: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/als-je-heel-rijk-wilt-worden-moet-je-een-maatschappelijk-probleem-oplossen/

 

Zeer inspirerende gebiedstafel Noorden Duurzaam

De gemeente Haren heeft een gebiedstafel bij het duurzaamheidsplatform Noorden Duurzaam. Woensdag 14 juni hadden we een bijeenkomst in De Buitenschool in Glimmen. In een mooie ambiance hebben we met zeker 25 duurzaamheidsdeskundigen en creatievelingen meegedacht over een aantal prachtige duurzaamheidsplannen en hebben we gesproken over het beter en sneller verduurzamen van Haren. Geert Naber van De Mikkelhorst vertelde over hun project van permacultuur en zonnepanelen. Naast De Mikkelhorst moet een zonnepark komen gecombineerd met notengaard en onder de panelen scharrelen dieren. Voor de cliënten van De Mikkelhorst levert het plan allemaal interessante werkzaamheden op. De coöperatie Duurzaam Haren krijgt vorm. Er is een bestuur, ze hebben leden en een aantal concrete projecten. Ze doen mee met De Mikkelhorst en ze gaan aan de slag met zonnepanelen op de Formido aan de Dr. Ebelsweg. Deze coöperatie richt zich niet alleen op energie, maar ook bijvoorbeeld op voedsel en kleding. Volken de Vlas van De Buitenschool was gastheer van deze bijzondere bijeenkomst en hield een presentatie over het indrukwekkende plan voor De Buitenschool. De vroegere school voor leerlingen met gezondheidsproblemen uit Groningen moet een meergeneraties woonplek worden en een centrum waar heel veel aspecten van duurzaamheid te vinden zijn en te beleven. Op deze avond kregen de projecten goede tips en werd er gezocht naar interessante verbindingen. En de gemeente heeft suggesties meegekregen om procedures te verbeteren en te versnellen en tips om de komende woonprojecten weer een beetje duurzamer te krijgen. Succes wordt ook bepaald bij kennisdeling en daarom wordt er gewerkt aan de website Hallo Duurzaam. Binnnenkort meer.

 

De formatie

Wat een deceptie toen Jesse Klaver van GroenLinks brak met de onderhandelingen van het best denkbare kabinet. Alexander Pechtold heeft zo gelijk als hij zegt dat een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks een goede vertaling is van de verkiezingsuitslag en een goede verbinding vormt tussen rechts en links. Jesse Klaver zat dinsdagavond 13 juni 2017 bij Jinek met een allesbehalve overtuigend verhaal. Hoe is het toch mogelijk dat de formatie voor de tweede keer strandt op een onderwerp dat Europees geregeld zal worden? Ik voel zeker mee met Klaver dat de Turkijedeal niet ideaal is, maar zorg er dan voor dat je vanuit de regering in Europees verband er iets aan doet. Europa heeft Nederland hier als gidsland nodig!

Hoe nu verder? Het zou niet onverstandig zijn van de PvdA om toch mee te doen. Dan kunnen er een paar oud-bewindslieden die zich zitten te vervelen in de Kamer doorschuiven en krijgt de fractie wat nieuw bloed. Lodewijk Asscher zou vanuit de Kamer de PvdA weer smoel kunnen geven. Bolkenstein heeft dat onder Paars zeer succesvol gedaan voor de VVD. Het is volstrekte onzin dat je vanuit een kabinet geen succes kunt hebben. En trouwens mag het landsbelang ook een beetje meewegen? Van Emile Roemer hoeft niemand te verwachten dat hij toch met de VVD in een kabinet gaat. Als de PvdA toch afhaakt dan blijft er nog maar één meerderheidskabinet over: VVD, CDA, D66 en CU. Dan zal D66 een paar belangrijke punten moeten slikken (of beter uitstellen) en zal er progressieve compensatie moeten plaatsvinden. D66 zal die stap moeten maken voor het landsbelang. Lukt het niet, dan heeft het politieke midden voorlopig afgedaan. Dan komt er een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met steun in de Kamer van PVV/SGP/FvD voor onversneden rechts beleid. Voor de rest zullen er wisselende Kamermeerderheden de politiek in Den Haag voort laten modderen. Met dank aan Jesse Klaver en Lodewijk Asscher.

 

De beachweken

De afgelopen twee weken kon ik vanuit mijn raam op het gemeentehuis iedere dag genieten van voetballende en volleyballende kinderen en jongeren op het Raadhuisplein. Dankzij roerganger Bas Veldman.

 

Op bezoek bij het ministerie van Binnenlandse Zaken

Woensdag 7 juni 2017 is het college van Burgemeester en Wethouders op bezoek geweest bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Al eerder is er een poging gedaan om de minister te spreken. Dat is toen niet gelukt. Nu hebben we gesproken met de belangrijkste adviseurs van minister Plasterk over het herindelingsadvies van de provincie Groningen voor Groningen, Haren en Ten Boer. Er liggen 13 herindelingsadviezen voor 39 gemeenten op het bordje bij Plasterk. Het college heeft helder aangegeven waarom Haren tegen een gedwongen fusie is. Er is geen draagvlak voor, het is niet nodig en Haren wil graag de kans krijgen het verbeterplan Beterr Haren uit te voeren. Over de verdere procedure is nog niet veel bekend. Iedereen verwacht dat er heel binnenkort een wetsontwerp van de minister naar de ministerraad zal worden gestuurd. De Tweede Kamer zal pas eind van het jaar aan de beurt komen. Voor de behandeling in de Tweede Kamer zullen we zeker de Kamercommissie in Haren uitnodigen. Tenminste als Haren in het wetsontwerp voorkomt! Je weet het maar nooit!

 

De Quiet

De tweede editie van Quiet 500 is voorzien van een cover van schuurpapier. Een verwijzing naar het schuren van de stille armoede. De Quiet 500 moet lawaai maken over armoede. Ook lokaal. Deze week gesproken met Natascha Huiszoon van de fysiotherapiepraktijk MCZ aan de Mellensteeg. Zij zet zich samen met twee andere initiatiefnemers in om een Quiet community op te zetten in Groningen en omgeving. Naar het voorbeeld van Tilburg. Hun ideaal is dat de community een fysieke plek krijgt en een digitaal platform. Een marktplaats zonder geld. Er worden producten, diensten en verwennerijen aangeboden aan de members. Mensen met lage inkomens kunnen member worden. Ik hoop dat het platform er komt en dat ook Harenaars daar gebruik van gaan maken. Wordt vervolgd.

 

Geef mij maar het Nederlandse verkiezingsstelsel

Na de uitslagen te hebben gezien van de Engelse- en Franse parlementsverkiezingen ben ik toch wel heel blij dat wij in Nederland het stelsel van evenredige vertegenwoordiging hebben. Labour heeft samen met de Scottish National Party, de Green Party en de LiberalDemocrats 52% van de stemmen. Dat zou in Nederland een links kabinet opleveren, maar ze hebben samen maar 310 van 650 zetels. Dus geen meerderheid. Theresa May (Conservatives) heeft met de Democratic Unions Party 43,3% van de stemmen, maar wel 328 zetels en dus een nipte meerderheid. In Frankrijk heeft En Marche van Macron in de eerste verkiezingsronde 32,2% van de stemmen gehaald. Dat zou 390 van de 577 zetels opleveren. Met een derde van de stemmen een absolute meerderheid.  

 

Toch nog een weekeindje Oerol

Het was nog twijfelachtig of we dit jaar wel of niet naar Oerol zouden gaan. Op het laatste moment voor het eerste weekeinde toch nog een huisje kunnen boeken. Altijd een belevenis!