Michiel Verbeek

28 mei

De formatie. We hadden zoveel meer goed kunnen doen met 110 miljard van een wapendeal. Ajax heeft het Nederlandse voetbal weer een boost gegeven. Energy Academy is het meest duurzame onderwijsgebouw van Europa. Mooi boek gelezen over de levensloop van de mens.

 

D66 en de formatie

Menigeen was verrast door het uitsluiten van de CU door D66. Vanuit D66 werd daartegenover gezet dat Alexander Pechtold een breed meerderheidskabinet wil met een verbinding tussen rechts en links. Met CU is er sprake van een meerderheid van 1 zetel in de Tweede Kamer en de overheersing van rechts in een kabinet VVD, CDA, D66 en CU is voor de progressieven van D66 te groot. Daar komt dan nog bij dat wet- en regelgeving op het gebied van donorregistratie, voltooid leven en regulering wietteelt over de kabinetsperiode getrokken moet worden. Bij het nadenken over dit resolute standpunt werd ongetwijfeld teruggedacht aan 2005. Toen hielp D66 met 6 zetels VVD en CDA aan een meerderheid. De toenmalige leider van D66, Boris Dittrich had tijdens de verkiezingscampagne gezegd VVD en CDA niet aan een meerderheid te willen helpen. Hij deed het toch. De toenmalige voorzitter van D66,  Alexander Pechtold, vreesde met vier linkse partijen (PvdA, SP, Groen Links en D66) in de oppositie weggevaagd te worden, daarom toch maar in het kabinet. Menig D66’er was zeer ontstemd over die opstelling. Die foute keus van D66 leidde tot 3 zetels. Nu is het toch wel heel anders. Het voorkeurskabinet van Alexander Pechtold (VVD, CDA, D66, Groen Links) kan voor een tweede keer onderzocht worden. Daar zet Pechtold zich maximaal voor in. Hij heeft Hans van Mierlo als voorbeeld. Die was alleen in voor Paars en liet alle andere combinaties aan zich voorbijgaan! En er kwam Paars, gedurende 2 perioden!

 

Bezoek aan Energy Academy

De Energy Academy in Groningen is het meest duurzame onderwijsgebouw in Europa. Ik was op bezoek bij Carina Wiekens. Zij is onderzoeker bij de Hanzehogeschool. We hebben gesproken over haar specialiteit: gedragsverandering op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. De bespreking was een vervolg op haar lezing op het mini-symposium in Haren.

 

Bullshit banen

Correspondent Jesse Frederik spreekt over bullshit banen. Deze week las ik over een onderzoek van het bureau Schouten & Nelissen onder 1900 werknemers. 40% van de werknemers in ons land vindt zijn werk zinloos. Daardoor zijn ze minder bevlogen in hun werk, hebben ze geen regie en sluit hun baan niet aan op hun talent en de drijfveren die ze hebben om te werken. Kortom, ze worden er niet gelukkig van. Argument voor een basisinkomen?

 

Ja, mits sessie

In het kader van Beterr Haren hebben we bij de gemeente een ja, mits sessie gehouden. In de dienstverlening willen we graag meer faciliterend worden aan burgerinitiatieven. Dat vergt een andere houding vanuit het gemeentehuis. Nu sterk gericht op wet- en regelgeving en op basis daarvan vragen en wensen uit de samenleving benaderen. Met een groepje bestuurders en ambtenaren hebben we een interactieve sessie gehad waarbij een aantal lastige kwesties zijn besproken. Een ja, mits houding vergt ruimte en capaciteit om alle aspecten van een kwesties in beeld te brengen, beoordeeld te krijgen door deskundigen en dan een afweging maken. De nieuwe vorm van ‘opdenken’ met burgers, maatschappelijke instellingen en bedrijven vergt flinke aanpassingen.

 

 

Haren de Krant en onderwijshuisvesting

Uitgebreid gesproken met Hein Bloemink van Haren de Krant over onderwijshuisvesting. We hebben alle scholen besproken met hun huisvestingsnoden en hun wensen. Voor het Integraal Huisvestingsplan 2018-2021 moet de gemeenteraad belangrijke keuzes maken binnen een beperkte financiële ruimte. Net als in het verleden zal er gekeken worden naar de huidige staat van de gebouwen, naar het huidige aantal kinderen op school, naar de leerlingenprognoses voor de komende 10 à 15 jaar door een extern bureau, naar de wensen voor modern onderwijs en naar de nieuwe norm voor een frisse school en een duurzaam gebouwde school.

 

Rutger Bregman en het Basisinkomen

Deze week kwam de Ted talk van Rutger Bregman in Vancouver over het Basisinkomen op you tube: https://www.youtube.com/watch?v=HPgUE4nFGuw&t=2s

Ik denk dat de ontwikkelingen op het gebied van robotisering, blockchain, migratie het basisinkomen noodzakelijk maken. Daar wil ik binnenkort over schrijven.   

 

Perspectievennota

We hebben de eerste besprekingen gehad met college en managementteam over de perspectievennota, de kadernota voor het opstellen van de begroting 2018. De ontwikkeling van de Algemene Uitkering (AU) van het Rijk weten we nog niet. En dat maakt het lastig, omdat de AU meer dan 50% uitmaakt van de begroting. Volgens het systeem van trap op, trap af ligt het in de lijn van de verwachting dat de AU gaat stijgen.  Als de uitgaven van het Rijk toenemen, gaat de AU omhoog. Krimpen de uitgaven van het Rijk, dan krimpt de AU mee. Met een stijgende economische ontwikkeling moet er wat meer lucht komen. De gemeenteraad heeft in 2016 in het kader van het financieel gezond maken van Haren een financieel kader meegegeven aan het college. Daar zal de perspectievennota op gebaseerd moeten worden.

 

Beachvolleybal

Zaterdag nog even gekeken bij het Beachvolleybal bij Kaap Hoorn. Mijn neef Maarten speelde daar met zijn maat Martijn. Mooie dag uitgekozen voor beachvolleybal aan het water.

 

Ajax heeft het Nederlandse voetbal weer een boost gegeven

Na een aantal spectaculaire wedstrijden op weg naar de finale van de Europa League, was het 24 mei 2017 zover. De finale tegen Manchester United. Het frisse, aanvallende, gedurfde spel van de jonge garde van Ajax, doet denken aan Cruyff en de opvattingen van zijn wijze van spelen. De finale vond plaats precies 14 maanden na het overlijden van de legendarische nummer 14. Trainer Peter Bosz werd vlak voor de wedstrijd gevraagd naar de voorbereiding op deze grote dag. ‘We hebben alles precies hetzelfde gedaan als altijd’. Dat vind ik raar. Het is een speciaal moment, dat vergt een speciale voorbereiding. Alle wedstrijden tot de finale kende een uit- en thuiswedstrijd. Nu was er maar 1 duel. Groot verschil. We hebben vaak in Nederland de neiging om ons te focussen op ‘het spelen van ons eigen spelletje’. Maar wat doe je als ons dat onmogelijk gemaakt wordt? Commentator en oud-trainer, Aad de Mos, gaf het vlak voor de wedstrijd nog aan. Mourinho zou weleens ‘de jonge apen van Ajax in de eerste 10 minuten op snelheid en felheid kunnen overklassen’. En dat gebeurde. Ajax begon nerveus door de overrompeling van Manchester. En als er dan een knullige fout insluipt dan kan dat funest zijn. Na een slechte inworp in de 18de minuut van Jairo Riedewald kwam de bal via Mata en Fellaini op achttien meter van het doel bij Pogba. De duurste voetballer ter wereld haalde uit en zag zijn schot afketsen op het onderbeen van Davinson Sánchez, wat de bal dermate van richting deed veranderen dat Onana het nakijken had. Daarmee werd Manchester United in een uiterst comfortabele gebracht. Ajax had weliswaar veel balbezit, maar is op een kansje van Traore na, de hele wedstrijd niet gevaarlijk geweest. In de tweede helft werd de wedstrijd met de halve omhaal van Miktharyan beslist. Na de wedstrijd viel het mij op dat de Ajaxieden niet geknakt waren. Blijkbaar relativeerden ze de situatie snel. Ik hoop dat Peter Bosz verder kan met deze ploeg. En dan voor een finale het eigen spelletje willen spelen, maar ook het plan B tot in de finesses getraind hebben!