Michiel Verbeek

15 jan

Deze week en volgende week zeker weer herindelingsnieuws. Haren heeft er een duurzaamheids coöperatie bij. We gaan jongeren van gezinnen met een krappe beurs een beetje helpen. De voorbereiding van de tweede Beachweek in Haren is begonnen. En het was de week van het afscheid van Barack Obama.

 

Zelfstandig Haren

Groningen en Ten Boer hebben een bestuursovereenkomst opgesteld voor de gewenste nieuwe gemeente Groningen/Haren/TenBoer. Het is opmerkelijk dat 90% gaat over Haren en niets over de grote voordelen van de nieuwe gemeente. En het is opmerkelijk dat de beide gemeenten uitgaan van een lichte samenvoeging. Dat kan niet als een van de drie gemeenten niet akkoord is. Tot nu toe was het altijd GHTB. Bij de bestuursovereenkomst is het opeens Groningen-Ten Boer-Haren. Is men al afscheid aan het nemen van Haren? Volgende week kom ik inhoudelijk uitgebreid terug op de overeenkomst en blik ook terug op de inspreekochtend op het Provinciehuis op 18 januari. Ondertussen wordt er in Haren hard gewerkt aan de uitvoering van Beterr Haren.

 

Coöperatie Duurzaam Haren is opgericht

Peter van Vliet, Hans Wubbolts en Jelle Gernaat hebben de coöperatie Duurzaam Haren opgericht. De coöperatie gaat zich bezighouden met de realisatie van zonnepanelen op Harense daken, maar wil meer. Via de website kunnen belangstellenden meedoen.


 

Dolf Jansen en de koppen van de Telegraaf

Maandag 9 januari zat Dolf Jansen aan tafel bij De Wereld Draait Door over de koppen van de Telegraaf. De krant gebruikte zeker 5x keer koppen a la ‘asielplaag’. Dolf Jansen wilde weten wat de redactie daar mee wil bereiken. Goede vraag, maar een antwoord kwam er niet. Andere gesprekspartners, Marianne Zwagerman en Claudia de Brey vonden het allemaal niet zo erg, omdat het in het artikel geschreven werd over een criminele groep die als asielzoekers het land zijn binnengekomen. Daar gaat het niet om. Als je 5x tendentieuze koppen gebruikt wil je daar iets mee bereiken of je behoort te weten wat voor effect het kan hebben. De grote groep asielzoekers wordt in een kwaad daglicht gesteld. Dat is waar het om gaat. Het gaat niet om het kleine groepje uit het artikel, maar de grote groep. En daar neemt Dolf Jansen terecht stelling tegen. Roxanne van Iperen schreef een hele duidelijke column deze week hierover in de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/10/supportersplaag-mag-wel-en-asielplaag-niet-inderdaad-6150333-a1540562

 

Vertrek van de onkreukbare en de komst van de schandaleuze provocateur

In 48 uur nam Barack Obama waardig afscheid van het presidentschap van de Verenigde Staten en reageerde Donald Trump op gepubliceerde stukken van de Inlichtingendiensten over belastend materiaal vanuit Rusland over Trump. Nergens kregen we bewijzen te zien, maar alleen tekst van seksuitspattingen in Sint-Petersburg waar Trump bij was. De een is 8 jaar aan het bewind geweest en heeft zich op alle fronten voorbeeldig gedragen. Geen enkel schandaal. En de opvolger is nog niet eens begonnen en de tas met schandalen zit al vol. Sommige bewezen en sommige (nog) niet. Arjen van Veelen schreef een mooie column in de NRC over het wegwerpgebaar van Donald Trump.


 

Mooi project voor kinderen uit gezinnen met een krappe beurs

Samen met de stichting Leergeld en onze sportcoach van het Huis van de Sport, Bas Veldman, gaan we een mooie dag organiseren voor de Harense ‘Leergeldkids’. Tussen de bedrijven door worden de jongeren gevraagd over hoe zij de zogenaamde Klijnsma-gelden zouden besteden. Alle gemeenten in Nederland hebben extra geld gekregen voor de bestrijding van kinderarmoede.   

 

Beachweek 2017

Het weer doet je niet direct aan een beachweek denken, maar de voorbereiding van de tweede Beachweek in Haren is in volle gang. Heb je ideeën voor de invulling, praat dan mee: http://www.harenerweekblad.nl/sport/36503/brainstormavond-beachweek-haren-2017/


 

Aake Komter over boosheid

Aafke Komter is oud-hoogleraar sociale wetenschappen en gastonderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor de discussie over de boze burger geeft zij inzicht in drie categorieën boosheid: De eerste categorie boosheid is sociaaleconomisch van aard: arbeidsonzekerheid, ontslag, werkloosheid, armoede, verwaarloosde en door overlast geteisterde woonwijken. De boosheid richt zich dan vaak op ‘Den Haag’ (falende politici, nepparlement). De tweede type boosheid is identiteit gerelateerd: Zwarte Piet, discriminatie, white privilege (‘wit is ook een kleur’), gender neutrale wc’s, de als islamvijandig waargenomen kerstboom (‘war on Christmas’) en paaseieren (die ‘verstopeieren’ moesten gaan heten). Door steeds de eigen groepsidentiteit en het die groep aangedane onrecht of leed centraal te stellen worden niet-groepsleden al gauw tot één ongedifferentieerd blok gereduceerd, waarop boos worden gemakkelijk is. De derde soort, narcistische boosheid, komt voort uit een sterk uitgedijd gevoel van recht hebben op de ongeremde expressie van individuele autonomie, en op onmiddellijke behoeftebevrediging en genoegdoening voor elk soort van tegenslag. De voorbeelden uit het boek van Gavin Esler vallen hieronder, net als verkeersboosheid en boosheid jegens overheidspersoneel.


 

Vluchtelingen in de vrieskou

Deze week kregen we er een nieuw onverteerbaar beeld bij de omstandigheden van vluchtelingen. De besneeuwde tenten en interviews in de vrieskou. In de NRC viel mij deze quote op: ‘Het was alsof iemand door het kamp liep en alle tenten losrukte’, vertelt Felix, een politicologiestudent uit de Nigeriaanse stad Lagos die nu twee maanden in Moria woont. Vorige week zag de 26-jarige Felix voor het eerst in zijn leven sneeuw. ‘Mensen begonnen het te filmen, maar mijn lichaam was zo koud dat ik mijn telefoon niet omhoog kon houden. Veel vluchtelingen hier zijn echt niet gewend aan kou’, zegt hij. ‘Het was een verschrikkelijke ervaring. Ik hoop dat ik sneeuw ooit weer leuk kan vinden.’ Het is een schande voor Europa. Ik had net het boek gelezen van Alexander Pechtold als optimist in de politiek. Hij ziet de Europese Gemeenschap als noodzakelijk verband voor vrede en verdere sociaaleconomische ontwikkeling. Maar hier faalt Europa. Dit moet beter. Onze minister-president werd in Buitenhof over dit onderwerp aangesproken. Hij wist handig onder de hamvraag uit te komen: wat doet Europa aan deze kwestie en wat doet u eraan om de collega’s op te porren om in actie te komen? Hij sprak over het effect van de Turkijedeal en gaf aan dat Griekenland hier steken laat vallen. Deze vluchtelingen moeten volgens Rutte terug naar Turkije waar ze wel fatsoenlijk worden opgevangen. En in Turkije moeten ze hun asielprocedure afwachten.


Welkom Jan Martinus

Het weekeinde werd afgesloten met nieuw leven van Jan Martinus, het eerste achterkleinkind van mijn schoonmoeder. Mijn neef Jan en zijn vriendin Tessa hebben een prachtig en gezond kind op de wereld gezet.

 

Van dit soort berichten kan ik heel blij worden 

Michiel Verbeek, 15 januari 2017

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *