Michiel Verbeek

08 mei

Op 4 mei hebben we een mooie herdenking gehad in Haren. Diezelfde middag is het CBL officieel in gebruik genomen. Op bezoek bij The Big Building. Een mooie overwinning van Macron en de geplande overwinning die uitbleef.

 

Dodenherdenking

Traditioneel hebben we op dodenherdenking de wandeling gedaan langs graven van gesneuvelden op de Eshof onder leiding van de voorzitter van het 4 mei comité, Klaas Drenth. Daarna naar de kerk voor de 2 minuten stilte, de kransleggingen, het gedicht van Marijn Sterre Huijers voorgelezen door Reda Rhellab en Matthias van Burg, het gedicht van Henrike Vellinga en de toespraken in de kerk. Het was een mooie herdenking.

 

Promotiefilmpje financiële educatie

Op 30 maart 2017 ben ik met 7 leerlingen van CBS De Borg en De Wissel naar de bijeenkomst geweest van de Gemeentelijke Kredietbank uit Assen in Veenhuizen. In het kader van de dag van het geld hebben kinderen samen met Yess-R een geld rap gemaakt. Op die dag hebben uit diverse gemeenten de wethouder en 1 leerling een filmpje opgenomen ter promotie van financiële educatie. Samen met alle leerlingen heb ik onze boodschap voorbereid. Onze boodschap was dat kinderen er verstandig aan doen als ze iets willen hebben, dat ze daarvoor sparen. En wel zoveel dat er nog wat geld in de spaarpot blijft zitten als de aankoop wordt gedaan. Noor van der Monde heeft dat bij de opnames uitgelegd. Met alle leerlingen hadden we nog een tweede punt bedacht. Dat was het speciaal inrichten van een lokaal in Haren waar in toerbeurt klassen naar toe zouden kunnen gaan voor geldlessen. Op vraag van Noor heb ik daar iets over gezegd tijdens de opnames. We hebben uiteindelijk iets van 15 minuten met elkaar gesproken. Dat is teruggebracht tot een filmpje van 2 minuten, maar onze boodschap is gemist. Jammer, want we hebben het nog duidelijk aangegeven. Hier kun je het tweegesprek tussen Noor van der Monde en Michiel Verbeek bekijken en beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=pbKuAxT-dLQ

 

Op bezoek bij de Big Building

Woensdag 3 mei ben ik samen met mijn collega-wethouder, Mathilde Stiekema, op bezoek geweest bij The Big Building. Zij wilde mij graag dit verzamelgebouw van ondernemende creativiteit laten zien na overleg met de initiatiefgroep van gebruikers van ’t Clockhuys. Die initiatiefgroep wordt bij de voorbereiding van plannen ondersteund door Ralph Steenbergen. En dat is de founder van The Big Building in Groningen. Om even sfeer te proeven hebben we bij een aantal bedrijven een praatje gemaakt en hebben we rondgekeken. Onverwacht kwamen we terecht bij de presentaties in het kader van de Grotius minor. Een minor van de Hanzehogeschool Groningen voor vluchtelingen. Het doel van de Grotius minor is om vluchtelingen in contact te brengen met het Nederlandse hoger onderwijs en ze de gelegenheid te bieden om een stap vooruit te zetten in hun integratie- en inburgeringsproces. We zijn wat blijven plakken bij Runia, Jesse Schaap en bij cycling Espresso. Met de combinatie van branding en design creëert Martijn Runia producten en merken die juist zijn in look & feel. Heb de kans aangegrepen om een paar websites met Martijn door te nemen. Voor de website van de gemeente Haren, voor www.harenhelpt.nl en voor deze website had Martijn een aantal scherpe observaties en nog een paar suggesties. Jesse Schaap is grafisch vormgever en werkt graag samen met Martijn. ‘Nee heb je, Jesse kun je krijgen’ prijkt op zijn website. Jesse vertelde dat hij meegedaan heeft met de pitch van De Buitenschool in Glimmen. Hij werd met zijn team tweede. Na de design hoek liepen we langs de onderbroeken van Van Hulley (maken van oude overhemden boxershorts) naar cycling Espresso. Daar werden we bijgepraat over de wereld van wielerevenementen. Ondertussen werden we getrakteerd op een warm pleidooi tegen de elektrische fiets. Gaat veel te hard, is veel te gevaarlijk en is niet zo gezond als zelf fietsen. De ebike is wel heel erg in opkomst. Van de nieuwe fietsen die op de markt komen in Nederland is al meer dan de helft een ebike!    

 

Feijenoord en mentale training

Het was een dramatische zondag voor Feijenoord. We zullen de komende week van diverse deskundigen horen dat de spelers van Feijenoord niet met de druk van het kampioenschap om konden gaan. Ze moeten komende week de druk uitschakelen. Ze moeten van hun eigen kracht uitgaan. Ze moeten een week in trainingskamp. Je kunt niet in een week leren voetballen, zo kun je ook niet in een week heel goed met druk omgaan. Dat vergt training. Wanneer gaan ze in de voetballerij eens beseffen dat naast technische training, tactische training, conditietraining ook een vaste plek weggelegd moet worden voor mentale training? Mentale weerbaarheid vergt ook aandacht en training! Voor zondag tegen Heracles zal Giovanni van Bronckhorst z’n spelers een eenvoudige, duidelijke opdracht moeten meegeven die ze tot in de puntjes moeten uitvoeren. Als ze druk bezig zijn met de opdracht, dan kunnen ze wellicht voldoende afgeleid worden van de vele prikkels om de wedstrijd heen!

 

Crisisbeoordelingslocatie

Donderdag 4 mei 2017 werd de Crisisbeoordelingslocatie bij Lentis officieel geopend. Als iemand psychisch helemaal in de war raakt en een gevaar vormt voor zichzelf en de omgeving wordt de politie ingeschakeld. Vaak wordt zo iemand eerst in een politiecel gezet. Maar dat is niet de juiste plek. Er moet zorg geboden worden. Door de samenwerking van de 23 Groninger gemeenten is gekozen voor een andere oplossing. Bij Lentis aan de Hereweg in Groningen is een crisisbeoordelingslocatie ingericht. Daar kan alle nodige zorg worden georganiseerd en is de politiecel in dergelijke gevallen niet meer nodig. Bij de officiële bijeenkomst sprak de wethouder van Groningen, Ton Schroor. Bij de bijeenkomst was ook Onno Hoes aanwezig, als voorzitter van het Schakelteam verwarde personen.

 

Mooie overwinning van Macron

Emanuel Macron heeft een grote overwinning geboekt op Marine le Pen. Zondag om 20.00 uur was de uitslag 65,1% voor Macron en 34,9% voor Le Pen. Later werd de overwinning nog iets groter. De wandeling naar het spreekgestoelte voor zijn overwinningsspeech werd vergezeld door de hymne van de Europese gemeenschap. Een mooi statement! https://www.youtube.com/watch?v=PThvhkHCH30

 

Michiel Verbeek, 7 mei 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *