Michiel Verbeek

30 apr

Koningsdag gevierd. Interessant bezoek bij Ability. De dubieuze verstrengeling van belangen bij Henry Keizer. Onderzoek naar kwetsbaarheid en het antwoord van Brené Brown. Verder een rustige week

 

Koningsdag

Donderdag 27 april 2017 werd Koning Willem Alexander 50 jaar. Traditioneel werd de Koningsdag in Haren gestart met het hijsen van de vlag, een toespraak van de burgemeester, een driewerf hoera voor de Koning en het Wilhelmus.

Het was om 10.00 uur nog niet erg druk op het Raadhuisplein. Wellicht vanwege de temperatuur, maar waarschijnlijk omdat het een vakantieweek was.

Dat merkten we als college ook op onze dorpentour. In Onnen bij de Tiehof was niets te doen, bij de Rieshoek was het ochtendprogramma om 12.30 uur al afgelopen. In Glimmen was er wel wat te doen. Iets minder bezoekers dan vorig jaar, maar wel weer gezellig. ’s Middags om 14.30 uur naar Zorginstelling Zinn voor het bijwonen van het concert van het dameskoor Eigen Wijs uit Haren en Glimmen. Vooral de meezingers leverde veel vrolijke gezichten op. Uiteraard hebben we gezamenlijk het Wilhelmus gezongen, maar het slotlied was het Groninger volkslied.

 

Op bezoek bij Ability

Dinsdag 25 april 2017 was er geen college vanwege de meivakantie. Mooie gelegenheid om op werkbezoek te gaan bij Ability. Dat is het leerwerkbedrijf van de nieuw te vormen gemeente Hoogeland, de combinatie van Bedum, de Marne, Winsum en Eemsmond. Ik zit met de directeur van Ability, Lex van Geffen, in de VNG-commissie KIA (Kamer Inclusieve Arbeid). De KIA is de commissie voor de werkgeversrol van gemeenten voor de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening).

Ik wilde graag Ability zien en met van Geffen praten over de vormgeving van de afbouw van de WSW, opbouw van nieuwe Beschut Werk en de omgang met alle andere mensen die niet in staat zijn volledig in het eigen levensonderhoud te voorzien. Binnen de KIA leeft de wenst om te komen tot een Collectieve Participatie Overeenkomst voor de hele groep. Een eenvoudig contract waarin salaris, pensioen, secundaire arbeidsvoorwaarden en vrije dagen zijn geregeld. Ability is al een aantal jaren geleden begonnen met het samenvoegen van de socciale diensten van de gemeenten en de WSW. Met de nieuwe gemeente Hoogeland in zicht pas dit jaar de nieuwe situatie geeffectueerd. Ability heeft een mooie hout- en metaalafdeling. Voor een aantal producten zijn de beide afdelingen essentieel. Een daarvan is de tentkar voor Holtkamper.

Ability kent drie sporen: het werkspoor, het leerspoor en het participatiespoor. De eerste twee sporen zijn gericht op werk en de arbeidsmarkt. Het derde spoor richt zich op vrijwilligerswerk en dagbesteding. We hebben uitgebreid gesproken over de inzet van mensen met een beperking bij de bouwactiviteiten door aardbevingsschade. Op provincie breed niveau wordt een inschatting gemaakt van de werkzaamheden. Vervolgens wordt er gekeken welke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door mensen met een beperking, eventueel na extra scholing. Het zou mooi zijn als er een constructie zou komen waar iedereen een keurig contract krijgt en van daaruit bij diverse klussen ingeschakeld kan worden. Een soort payrol constructie op het niveau van bijvoorbeeld de arbeidsregio.

 

De kwestie Henry Keizer bestudeerd

Volkskrant columniste Sheila Sitalsing had zondag 30 april 2017 een vlijmscherpe column in Buitenhof over Henry Keizer, voorzitter van de VVD, maar vooral koning van de crematiemarkt.

Ik moest even denken aan de tijd dat Ronald Plasterk iedere 14 dagen een mooie column voorlas in Buitenhof. Na de column van Sitalsing een uitgebreid artikel over de kwestie Keizer gelezen in de NRC. Toen direct er achteraan de artikelen van Eric Smit op Follow the Money. En de jaarverslagen bestudeerd.

Er borrelt een onverkwikkelijke verstrengeling van belangen op. Het is toch een beetje gek dat je met 30.000 euro een bedrijf kunt overnemen waarmee je in een keer multimiljonair wordt. Keizer was directeur van Beheermaatschappij voor de zakelijke activiteiten van de Vereniging. De Vereniging wil van de aandelen af. De beheermaatschappij wordt geschat op een waarde van 31,5 miljoen euro. Het is een uiterst solide bedrijf met een hoog eigen vermogen en een solide bedrijfsresultaat. Keizer mag als directeur het bedrijf kopen voor 12,5 miljoen euro. De verkoop wordt gefinancierd met 12 miljoen dat eigenlijk beschikbaar was voor een dividenduitkering aan de Vereniging. Keizer was tijdens de koop: koper, directeur van het te verkopen bedrijf en adviseur van de verkoper (Vereniging). Om de verstrengeling nog een beetje erger te maken wordt Keizer in 2016 voorzitter van de Vereniging en is hij secretaris van het Goededoelenfonds die de Vereniging is gestart na de verkoop van de aandelen. Een interessante rol is er in de kwestie weggelegd voor Loek Hermans, prominent VVD’er en grossier in commissariaten. Loek Hermans was tot eind 2012 commissaris bij de Beheermaatschappij. Hij was adviseur van de verkoper (Vereniging) en sinds 2011 lid van de ledenraad van de Vereniging. En hij was toezichthouder bij de koper. Het voelt allemaal heel fout! Sterker nog: op basis van de feiten van Follow the Money is het helemaal fout! Ik vrees dat het Waterloo van deze Keizer in zicht is!

 

Brené Brown over kwetsbaarheid

Mooie TedTalk van Brené Brown over kwetsbaarheid.

De kern van kwetsbaarheid is schaamte, angst en strijd voor eigenwaarde. Maar ook de oorsprong van plezier, creativiteit, erbij horen en liefde. Brown vraagt zich af hoe we omgaan met kwetsbaarheid? We verdoven het. We hebben de grootste geldschuld, overgewicht, verslaving en medicijnengebruik in de geschiedenis.  Als we verdoven, verdoven we ook: vreugde, dankbaarheid en geluk. Waarom en hoe verdoven we? We maken alles dat onzeker is, zeker. En we maken alles perfect. We maken onze kinderen perfect. We willen dat ze alles perfect doen en snel. We moeten volgens Brené Brown tegen kleine baby'tjes zeggen: je bent onvolmaakt en geprogrammeerd om te knokken, maar je bent het waard om lief te hebben en erbij te horen. En tegen iedereen zegt ze: Heb lief met je hele hart. Breng dankbaarheid en vreugde in praktijk. En geloof: we zijn genoeg!

 

Michiel Verbeek, 30 april 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *