Michiel Verbeek

12 mrt

De Dag van de Lokale Democratie was een groot succes. Serious NL Doet was een groot succes. Het bezoek van de D66 verkiezing bus bij het Harens Lyceum was een groot succes. En we noodzakelijk bijgeleerd over armoede!

 

Serious NL Doet Haren

Gonda Middel van NOVO wilde dit jaar de jaarlijkse NL Doet in Haren een beetje anders. Niet allemaal mensen die vrijwilligerswerk gaan doen voor een vrijwilligersorganisatie, maar de cliënten van Novo gaan iets doen voor een Harense organisatie. Ze heeft daarom met heel veel anderen Serious NL Doet Haren opgezet. Naast alle gewone NL Doet activiteiten was er een 24-uurs programma in buurthuis De Mellenshorst. De beheerder van de Mellenshorst, Jan Broekman, was direct enthousiast en werd de grote medeorganisator. Gonda heeft in de organisatie ontzettend veel profijt gehad van haar stagiaire Nathalie. Voor de muzikale omlijsting was Andre de Klein de grote roerganger.


Klaverjassen, Sjoelen, Bingo, lootjes met mooie prijzen, ontbijten en muziek voor elk wat wils. Op zaterdag 11 maart is het nieuwe Novo lied gelanceerd. Tegen het einde van de dag mocht ik met de band meezingen. Het NOVO-lied is op de muziek van YMCA. Op die muziek zien we regelmatig op televisie een reclame van een telefoonabonnement. Ik ben heel blij dat ik die nu uit mijn systeem kwijt ben. Nu is het N O V O.  


Alle activiteiten moesten geld opleveren voor de stichting Ouderenvervoer Haren.


De vervoersmogelijkheid voor ouderen, die niet meer goed ter been zijn. Voor ritjes naar familie, naar het centrum, naar het buurtcentrum om te kaarten of naar het ziekenhuis. Vervoer van deur tot deur met een arm van de chauffeur als dat nodig is. Met ruim 30 vrijwilligers runt Markus Veldhuis deze zeer gewaarde voorziening in Haren.


Gedurende het hele programma van 24 uur was Haren FM-present voor een live-uitzending. Ik mocht het openingsuur verzorgen, samen met mijn co-host, Hugo Norg. En wie is Hugo? Dat lees je hierna bij de Dag van de Lokale Democratie. Zaterdag om 19.00 uur mocht ik samen met Wouter van Novo en Jan Broekman een cheque overhandigen aan Markus.


 

Dag van de Lokale Democratie

Dinsdag 7 maart was het weer zover: De Dag van de Lokale Democratie met leerlingen van het Maartens College, Harens Lyceum en van Kentalis. Een volle dag zijn de leerlingen op bezoek geweest in het gemeentehuis in Haren.


 

Zij werden verdeeld in fracties en begeleid door raadsleden. Er waren drie onderwerpen waarover aan de hand van stellingen moest worden gedebatteerd. De onderwerpen waren: jeugd en geld, jeugdhonken in Haren en participatie van jeugd. De winnaar van de debatten was de 15-jarige Hugo Norg uit Haren van het Harens Lyceum. Behalve goed debatteren deed Hugo het erg goed als radioman.


De tweede prijs ging naar Floor ten Have. Zij is lid van de Jongerenraad in Haren. De andere leden van de raad maakten reclame voor de jongerenraad en waren vast aan het scouten voor nieuwe leden. Erwin Jager zat in de jury met de mooie opvallende blouse van de Jongerenraad. Naast de debatten mochten alle drie de scholen een zogenaamde Visie-rede uitspreken over het jeugdbeleid in Haren in 2030. De jury vond die van Madelief van Kentalis het beste.


 

Campagne bus D66 op bezoek bij het Harens Lyceum

Donderdag 9 maart was de grote D66 campagne bus voor 45 minuten in Haren. Een bezoekje aan het prachtige gebouw van het Harens Lyceum leek mij een goede invulling van het bezoek voor de onderwijspartij van Nederland. De kandidaten en de grote groep vrijwilligers werden rondgeleid en konden vragen stellen aan de kandidaten: Wouter Koolmees, Rob Jetten, Antje Diertens en Jaimi van Essen.
 

Suzanne Jansen over armoede

Samen met de GKB (Gemeentelijke Kredietbank uit Assen) heeft de gemeente Haren op 9 maart 2017 een bijeenkomst voor mensen uit het veld georganiseerd over preventie bij schuldhulpverlening. De schrijfster van het boek Het Pauperparadijs, Suzanna Jansen, hield een inleiding over armoede.