Michiel Verbeek

16 apr

De grootmachten Verenigde Staten, Rusland en China zouden de oorlog in Syrië kunnen stoppen als ze dat willen, maar blijkbaar is de prijs van deze oorlog niet hoog genoeg. Terwijl wij avond aan avond, dag in dag uit een afschuwelijke prijs zien!

 

Vlak voor dat op 7 april 2017 de Verenigde Staten 59 Tomahawk raketten op Syrië afvuurden, werden de Russen geïnformeerd. Konden ze zich op tijd uit de voeten maken. Ze hadden tijd om afweergeschut in stelling te brengen, maar deden dat niet. De inslag heeft niet veel schade aangericht. Alles en iedereen was weg! Veel schade was waarschijnlijk ook helemaal niet de bedoeling. Spierballen tonen was de enige bedoeling. De president van China zat die avond bij Donald Trump aan de chocoladetaart als toetje van het staatsdiner. Na de aanval werd er rustig doorgegeten. Rusland en China gunnen blijkbaar de VS om even stoer te doen. De VS legde het uit als vergelding van de gifaanval de dag ervoor. Volgens de VS kwam die van Assad. Hoe de gifaanval werkelijk in elkaar zit, weten we nog niet. Voor het eerst in deze oorlog valt de VS het regime van Assad aan. Het is een bizar toneelstuk. En dat lijkt de hele Syrische oorlog te worden.

Wij, in Nederland en andere Westerse landen, worden geconfronteerd met mensen die zich hebben weten te ontworstelen uit de meest afschuwelijke omstandigheden. Wij worden geconfronteerd met verscheurde gezinnen, omdat niet iedereen mee kan op de vlucht. Wij zien avond aan avond de teloorgang van een ooit prachtig land. Je gaat bijna wennen aan verwoeste steden. De grootmachten in deze wereld, Verenigde Staten, Rusland en China vinden blijkbaar Syrië en de Syriërs niet belangrijk genoeg om het bloedvergieten te stoppen. Daar mag blijkbaar rustig 6 jaar verwoesting plaatsvinden. De Verenigde Naties kan niks, omdat de grootmachten ingrijpen weten te voorkomen. Wij worden nu opgezadeld met het spel 'wie is verantwoordelijk voor de gifaanval?’. Zijn er chemische wapens gebruikt of is er iets geraakt waar chemische troep lag opgeslagen? En ondertussen proberen Syriërs voor hunzelf en hun familie een veilige haven te vinden in het Westen. En daar staan dan weer politici aan de grens die toch liever zien dat ze in een kamp in Turkije blijven. Voor wat daar gebeurt kunnen die politici hier even heel eenvoudig de ogen sluiten of de televisie uitzetten!

 

Aantal Syriërs en hun geloof

Syrië had 12 miljoen inwoners. Er zijn 4,8 miljoen vluchtelingen, 6,6 miljoen ontheemden en er zijn inmiddels 0,5 miljoen Syriërs gedood. De bevolking bestond uit 90% Arabieren, 9% Koerden en 0,8% Armeniers. De moslims zijn als volgt verdeeld: 70% Soennieten, 3% Sjiieten, 13% Alevieten, 9% Christenen en 3% Druzen. Assad is een Aleviet.

 

Wie vecht tegen wie?

Turkije vecht tegen Islamitische Staat (IS, ook wel ISIS of Daesh genoemd), terwijl Turkije jarenlang IS ondersteunt heeft. Turkije vecht tegen de Koerden in het noorden van Syrië. Bijvoorbeeld tegen YPG (Yekîneyên Parastina Gel), een Koerdische militie in Rojava. YPG vecht aan de kant van de VS tegen IS, terwijl Turkije een Navo bondgenoot is van de VS. Rusland levert wapens aan de Koerden na het vliegincident (begin 2017) tussen Rusland en Turkije. Koerden vechten ook tegen de troepen van Assad. De soldaten van Assad kunnen gedood worden door wapens uit Rusland, terwijl Rusland de grootste bondgenoot is van Assad. Rusland zegt IS te bevechten, maar anderen beweren dat Rusland Soennie rebellen bevecht. De VS en het Verenigd Koninkrijk (Engeland) zeggen de seculiere rebellen te steunen, maar steunen ook Soennie groeperingen die vechten tegen Assad, die weer gesteund worden door Iran en het Libanese Hezbollah. In Irak steunen de Westerse landen de Sjiitische regering tegen Soenniet opstandelingen.

Hier wordt de Syrische oorlog in een sprekend filmpje uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=JFpanWNgfQY

Behalve in Syrië wordt er ook nog steeds gevochten in Irak. In Irak staan Irak, Iran, VS, UK en Koerden aan 1 kant tegenover IS.

In Syrië staan drie grote combinatie tegenover elkaar: Syrische rebellen, Frankrijk, Turkije, VS, Koerden en UK tegenover Irak, Iran, Assad regime en Rusland en tegenover IS.

In Aleppo worden gematigde rebellen gesteund door de VS en vechten naast AL Nusra, voorheen verbonden aan Al-Quada. Qatar en Saoedi-Arabië financieren Al Nusra. De Golfstaten ontkennen dat ze IS financieren, die weer vechten tegen Al Nusra. Rusland staat aan de kant van Iran en Assad. UK en VS zijn tegen Assad, maar ze hebben nooit Assad's troepen aangevallen. Tot de gifaanval. Na het gif incident heeft Trump 59 Tomahawk raketten op Assad gegooid. Assad is de grote vijand van IS, maar koopt olie van de terreurgroep.

De opstand van een aantal jongeren in Daraa in 2011 tegen het dictatoriale regime van Assad is uitgegroeid tot een groot golfconflict. YPG wordt gesteund door VS, UK en Frankrijk. Assad wordt gesteund door Rusland en China. Homs en Damascus zijn in handen van Assad. Palmyra en Al Raqqa in handen van IS.

Doordat de grootmachten kleine partijen steun geven in deeloorlogen, spreid de oorlog zich uit als een olievlek. De enige manier om de oorlogen te beëindigen is dat de VS, Rusland en China samen in VN-verband tot overeenstemming komen. Maar gaat dat gebeuren met leiders als Trump en Poetin? Xi Jinping kan het niet alleen!

Michiel Verbeek, 16 april 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *