Michiel Verbeek

31 dec

Een Kerstreces biedt goede mogelijkheden om te lezen en om te schrijven. We zijn begonnen aan de Netflixserie Designated Surviver. En daar tussendoor lekker eten, fijn gezelschap, een heuse pubquiz  en goede gesprekken.

 

Mooie Kerstdagen

Dit jaar hadden we drie Kerstdagen. Eerste Kerstdag bij mijn broer en familie, tweede Kerstdag bij mijn schoonzus en de derde Kerstdag op 29 december bij ons thuis met vrijwel de hele familie van mijn vrouw. Veel en lekker eten en goede gesprekken. Mijn schoonzus en zwager hadden de leiding over de speciale Italiaanse Kerstdis op de 29ste. Mijn nichtje Marja had de pubquiz voorbereid. Mijn schoonmoeder van 87 heeft het gezelschap toegesproken. Zij is dit jaar geopereerd aan een beknelde ruggenwerf. Het herstel van de operatie duurde haar veel te lang, maar nu is ze bijna weer helemaal hersteld is wilde ze graag iedereen bedanken voor de vele hulp die ze gekregen heeft. De familie, maar ook de thuiszorgmedewerkers en de fysiotherapeut die meerent als ze weer voorzichtig probeert te fietsen. In de speech schuwde ze niet om iets over haar kijk op de dood te delen en werd de speech gebruikt om de westerse wereld op te roepen om iets te doen voor degenen die het moeilijk hebben in het leven. Dochter Susan beantwoordde de speech van haar moeder met haar trots uit te spreken voor haar kracht en doorzettingsvermogen. ‘Ik teken ervoor als ik zo oud ben’, zei ze met overtuiging.

 

 

Waar wordt het meeste gepest?

Tijdens een sessie op de loopband luisterde ik naar de Rudi & Freddy show op De Correspondent. Jesse Frederik vertelde uitgebreid over de voorbereiding en uitvoering van zijn J.M.den Uyl lezing. In het tweegesprek trof mij een opmerking van Rutger Bregman. Hij vroeg aan gesprekspartner, Jesse Frederik: ‘weet je waar het meeste gepest wordt’? In een totaalinstituut. Daar waar geen of nauwelijks een exit mogelijkheid is. Bijvoorbeeld in de gevangenis. Op scholen sterker op een strenge school dan op een hele vrije school. Bregman kwam hierop toen ze spraken over mensen met schulden en mensen met weinig geld. Die hebben vaak last van het systeem of strenge uitvoerders in het systeem. Ook dat wordt vaak ervaren als pesten. En ook daar geldt vaak het gebrek aan een exit mogelijkheid. Interessante gedachte!

 

 

De Donuteconomie van Kate Raworth

Na het boek Mindful leidinggeven van Peter van der Roest ben ik begonnen aan de Donuteconomie van Kate Raworth. Ik had al een uitgebreid verhaal over haar gelezen in De Groene en bij De Correspondent en ik heb haar gezien bij VPRO Tegenlicht. Het is een uiterst interessant boek. Zij fileert ons huidige economische stelsel met een uitgebreide onderbouwing en biedt het perspectief met de donut. Onze economische stelsel moet voorkomen dat mensen door de bodem zakken in het midden van de donut. En ons economische stelsel mag niet voorbij de randen van de donut. We moeten bouwen aan een economie met een solide minimale bestaanszekerheid en we mogen niet voor de planetaire begrenzing. We moeten van degeneratieve- naar een regeneratieve economie. Volgende week kom ik met een uitgebreid bericht.

 

Michiel Verbeek, 31 december 2017

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *