Michiel Verbeek

17 dec

Aan de slag met zonneparken. Zelf een stroopwafel gemaakt op de Kerstfair. Mooie evaluatie met bewoners van Novo over hun wandelproject. Onze energiecommissaris is ervan overtuigd dat 100% duurzaamheid kan in 2030. Paul Scheffer over de wens van een ordeningsstreven. Doug Jones voor nervositeit bij Donald Trump. De kansen van Quiet. Waarom zou je niet familie kunnen kiezen! 

 

Zonneparken

In de raadscommissie op maandag 11 december heb ik een goede dialoog gevoerd met de commissie over de zonne-energie kadernota en de mogelijkheden van zonneparken. De commissie wilde graag actie. Ik was erg blij met de houding van de commissie. Maandag 18 december zal er een raadsbesluit vallen. Dan kunnen we verder met de gesprekken die al waren gestart. Tijdens de commissievergadering presenteerde Geert Naber van de Mikkelhorst een mooi plan voor de combinatie van zonnepanelen, een notengaard en ruimte voor geiten of varkens onder de panelen.

 

 

Kerstfair

In de afgelopen weken zag ik dagelijks het hoofd van verhalenverteller Bastiaan de Zwitser op de borden in het dorp en op veel posters. De eerste keer dacht ik dat het reclame was voor een kledingevent. Bij nadere bestudering zag ik een Dickens gevoel in het tafereel en zag ik de slogan Ervaar Haren. Het was reclame voor de Kerstfair.

Zaterdag 16 december was het zover. Alle prachtige kerststalletjes hadden er vrijdagavond al moeten staan, maar de leverancier was te laat en had vrijdag te weinig mankracht ingeschakeld. Zaterdagochtend moesten er nog een aantal in elkaar gezet worden. Toen alles stond zag het er prachtig uit. Bij de stroopwafel auto van amsterdamgoodcookies werd ik uitgenodigd om zelf een stroopwafel te maken. Eerst een bolletje deeg maken. Dan op het wafelijzer leggen. De andere kant van het ijzer dichtklappen, 45 seconden wachten en de wafel is klaar. Omdat de ijzers niet helemaal afsluiten blijft de binnenkant zacht. Opensnijden en dan stroop erop uitsmeren. De andere kant erop en klaar. Erg lekker!

  

 

Zeewier als nieuwe grote energiebron

Zondag 10 december vertelde de nieuwe energiecommissaris van Nederland, Ruud Koornstra, met aanstekelijke vrolijkheid en optimisme over de mogelijkheden om in 2030 100% duurzaam te zijn. Allemaal te zien bij Tegenlicht. Het kan!

Hij liet een groot aantal prachtige voorbeelden zien. Bij het bedrijf Inrada leek Koornstra een gamechanger ontdekt te hebben. Zeewier kweken tussen windmolens op zee dat als biomassa gebruikt kan worden.

 

 

Sport en Novo

Sport is heel gezond en is leuk zeiden de bewoners van de Torenlaan en de Clematisweg van Novo bij de evaluatie van het wandelproject. Samen met Bas Veldman en de Novo hebben we als gemeente een bewegingsproject opgezet voor cliënten van de Novo. Het project bestaat uit een wekelijkse wandeling. Eerst met professionele ondersteuning van onze sportcoach van het Huis van de Sport, Bas Veldman en als vervolg met vrijwilligers. Op de Kerstfair kwam ik mijn vrienden van de Novo weer tegen.

 

 

Doug Jones wint in Alabama en maakt het Donald Trump lastig

Democraat Doug Jones heeft de senatorszetel in het conservatieve Alabama gewonnen. Daarmee is de verhouding in de Senaat: 51 Republikeinen en 49 Democraten. Een beetje dwarsliggende senator en Trump krijgt niets door de Senaat. Mooi vooruitzicht!

 

 

Kerstdiner gemeente

Woensdag 13 december Kerstdiner gehad met medewerkers van de gemeente Haren in Sassenhein. Was erg gezellig.

 

 

Quiet Community

De Quiet Community is in Tilburg een groot succes. Sinds kort ook gestart in Groningen. Ik wil vanuit Haren graag aansluiten bij deze membership community. Mensen met een krappe beurs kunnen een membercard krijgen en kunnen met de kaart producten, diensten en lekkernijen gratis krijgen. Aangeboden door sponsors. De organisatie wil rustig beginnen. De organisatie moet goed staan, dan veel publiciteit en veel members binden. Deze aanpak is ideaal voor een Blockchain toepassing.

 

Voedselbank Groningen

Vijf jaar geleden had de Voedselbank Groningen nog 300 huishoudens, nu zijn dat er 730 en naar verwachting worden dat er 800 of zelfs 850. In totaal zullen er 2.600 huishoudens van eten worden voorzien. Daarmee komen de grenzen van deze Voedselbank in zicht.

 

 

Paul Scheffer bij CmoStamm in Assen

Paul Scheffer ziet vier belangrijke breuklijnen in de samenleving en de verschrompeling van de integratieve capaciteit van het oude driestromenland. Om die teloorgang het hoofd te bieden hebben we een nieuw ordeningsstreven nodig. Lees hier meer over de lezing van Paul Scheffer bij CMOStamm en de reactie van Rene Paas: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/nederland-heeft-behoefte-aan-een-ordeningsstreven/


 

Film over het Kindpakket

Ik heb een film- en editing cursus gevolgd. Als filmproject heb ik gekozen voor een filmpje over het Kindpakket Haren. De meeste opnames had ik al klaar, maar ik wilde graag een jong fris iemand hebben voor de verbindende teksten. Die heb ik gevonden in Benthe Klep. Op het Harens Lyceum hebben we de opnames gemaakt. Als alle betrokkenen tevreden zijn over het filmpje komt die op You Tube.

 

 

 Je kunt best familie kiezen

In de toneelvoorstelling De Nieuwe Familie van Sanne Vogel vertelt ze haar verhaal van het in huis nemen van twee Syrische vluchtelingen. Ze heeft de twee Syriers meegenomen op het toneel. Dat leverde een prachtige voorstelling op over iets goeds willen doen en hoe je moet omgaan met verschillende culturen en hoe mooi het is de echte ontmoeting toe te laten. Aan het eind van de voorstelling constateren Sanne Vogel en haar twee vluchtelingen dat je best zelf familie kunt kiezen.

 


Michiel Verbeek, 17 december 2017

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *