Michiel Verbeek

10 dec

Voor Landgraaf voorlopig geen fusie. De ‘verziekte’ bestuurscultuur. De hoop bij duurzaamheid. Stichting Baasis gaat goed. Haren helpt. En een inspirerende hackethon over armoede.


 

25hours of reality met Al Gore

Dinsdag 5 december 2017 werd in de Energy Barn in Groningen een live verbinding gemaakt met de 24 uurs uitzending van Al Gore over de voice of reality. De Al Gore Foundation maakte in de marathon uitzending een ronde langs alle ambassadeurs. In de uitzending werd aandacht besteed aan de noodzaak om iets te doen en aan de hoop van de mogelijkheden die er zijn. De gebroeders Patrick en Milan van der Meulen zijn de ambassadeurs voor Nederland, België en Luxemburg. Zij mochten even optreden in de 24-uurs uitzending met hun genodigden. De organisatie van Al Gore is langs geweest in Groningen en heeft een filmpje gemaakt dat in de marathon uitzending is uitgezonden: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=eiyL7sqd1No


 

De toekomst van het gezondheidsbeleid

Op 4 december 2017 had de GGD Groningen een minisymposium georganiseerd over de toekomst van het gezondheidsbeleid. Wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen opende de inhoudelijke bijdragen. Hij wees erop dat het uitgangspunt van denken veranderd is van denken in termen van beperkingen naar positieve gezondheid, het gedachtengoed van Machteld Huber. Er is steeds meer aandacht voor een meer integrale aanpak. Daarbij spelen de 6 kernwaarden in combinatie een belangrijke rol: actief burgerschap, bereikbaar groen, actief ontspannen, gezond verplaatsen, gezond bouwen en gezonde voeding. Oud-hoofddocent Healthy Urban Living, Leendert van Bree, sprak over een inclusieve, gezonde, circulaire en weerbare stad.

De derde presentatie ging over De Kracht van Groningen. Toen ik dat verhaal hoorde dacht ik onmiddellijk: waar zijn de verbindingen met bestaande activiteiten? Wordt er weer opnieuw het wiel uitgevonden? Wat zien we dit toch vaak: iets nieuws opzetten met incidenteel geld! Waar is de verbinding met bijvoorbeeld de arbeidsregio? Na de plenaire lezingen heb ik twee workshops gevolgd. Over preventie in het zorgstelsel en positieve gezondheid. De eerste werd verzorgd door medewerkers van het ministerie van VWS. Voor de tweede keer kreeg het gevoel dat er weer veel geld wordt vermorst door het gebrek aan verbinding. In de workshop over positieve gezondheid werd een interessante uitwerking gepresenteerd van het model van Machteld Huber.

 

 

Stichting Baasis en de Brinkschool

We hebben deze week een goed overleg gehad met de stichting Baasis. We hebben teruggekeken op een onstuimige periode, maar kunnen nu concluderen dat het heel goed gaat. Financieel op orde, rust in de organisatie en ruimte voor het nadenken over vernieuwend onderwijs. Over de Brinkschool hebben we gesproken. De voorkeur gaat duidelijk uit naar renovatie aan de Rummerinkhof, omdat in die variant de combinatie met Kinderopvang gerealiseerd kan worden. De eerste schetsen van de oplossing van de verkeersproblemen zijn binnen.  Die worden zsm gereedgemaakt voor bespreking in de raadscommissie.

 

Harenhelpt.nl

Zaterdag was ik te gast bij Haren FM om te spreken over www.Harenhelpt.nl. De nieuwe informatieve website van de gemeente over zorg en welzijn met een hele complete sociale kaart. We hebben de site getest met diverse gebruikers. Algemeen werd geconcludeerd dat er heel veel en complete informatie op de site staat, maar het is niet altijd makkelijk om er te komen. Van belang is dat mensen de tijd nemen en niet schromen om een beetje door te klikken. Als je dat doet dan krijg je een beetje idee wat er allemaal te vinden is. Als iemand toch geen goed antwoord kan vinden, maak dan gebruik van de feedback knop. Vul het formulier in en help ons de site weer beter te maken. De website wordt actueel gehouden door de maker Elkander samen met de gemeente en Torion.

 

Landgraaf voorlopig niet samen met Heerlen

Prachtig nieuws voor onze medestrijders tegen herindeling. De nieuwe minister van BZK (Kajsa Ollongron) vindt dat er geen voltooid advies ligt om door te geleiden naar de Tweede Kamer. Landgraaf gaat zelfstandig de verkiezingen in. De uitslag zal sterk bepalend zijn voor het vervolg. De minister heeft afgelopen week stevige woorden gesproken over de wethouder in Brunssum. Deze wethouder is ondanks een negatief integriteitsrapport door de meerderheid van lokale partijen aangesteld. De burgemeester is opgestapt en Gerd Leers mag daar nu college en raad tijdelijk leiden. Zou de minister Landgraaf nu met rust laten of zou ze in samenspraak met de provincie mikken op een herindeling van Heerlen, Landgraaf, Brunssum en Kerkrade?

 

 

Gemeenten vragen aandacht via EenVandaag voor een ‘verziekte’ bestuurscultuur

Landgraaf, Haren, Korendijk, Cromstrijen en Binnenmaas hebben een brandbrief opgesteld en hebben hiervoor aandacht gevraagd bij EenVandaag: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/gemeenten-slaan-alarm-over-gedwongen-fusie-door-provincie/

Bij het zien van het item bij EenVandaag zou je het niet zeggen, maar Haren heeft veel input geleverd voor de brief. Het is heel fijn dat EenVandaag uitgebreid aandacht aan de brief heeft besteed, maar de bestuurscultuur bleef wat onbelicht. Hier de brief en een nadere toelichting: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/gemeenten-slaan-alarm-over-verziekte-bestuurscultuur/

 Hoe gaat het ondertussen in Haren?

Dagelijks wordt mij gevraagd of de herindeling wel of niet doorgaat. Daar beslist de Tweede Kamer over en eventueel de Eerste Kamer. Op 19 januari 2018 komen leden van de commissie Biza naar ons gebied. Ik hoop Haren, maar het kan ook Groningen worden.

Naar verwachting zal de Tweede Kamer in maart of april 2018 een besluit nemen. Als de Tweede Kamer beslist om Haren uit het wetsontwerp te halen dan hoeft de Eerste Kamer alleen te spreken over Groningen en Ten Boer. Besluit de Tweede Kamer wel tot herindeling van Haren dan zal de Eerste Kamer de eindbeslissing nemen in juni of juli 2018. In januari 2018 zal het college met de gemeenteraad spreken over wel of niet nadere voorbereidingen treffen voor het onverhoopte scenario van herindeling. RTV-Noord had deze week een bericht over werkgroepen, die bezig zijn met de voorbereiding van de herindeling. Groningen en Ten Boer hebben 6 werkgroepen ingesteld. Zij wilden graag dat Haren actief mee zou doen. Dat kan niet vanwege de uitspraak van de gemeenteraad. Maar als de werkgroepen vragen hebben aan Haren dan worden die vragen gewoon beantwoord.

 

Het gaat om argumenten en niet om meningen

Het enige regelmaat borrelt de discussie op over de dominante invloed van de ‘grachtengordel van Amsterdam’ aan de tafels van Jeoen Pauw, Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk, Nieuwsuur, EenVandaag en Humberto Tan. Dan komt er weer iemand vertellen dat er ander geluid aan tafel gebracht moet worden. Uit de kring van de ‘gewone Nederlander’, conservatief rechts of ‘de boze Nederlander’. Laten we ophouden met dat soort nutteloze discussies. Laat mensen aanschuiven die iets zinnigs te vertellen hebben over een onderwerp. En laat het dan om argumenten gaan en niet om meningen. De talkshows moeten informatie bieden om zelf een beter oordeel te kunnen vormen.


 

We willen best veranderen, we hebben moeite met verlies. Dat is iets heel anders.

In de wekelijks column van Ben Tiggelaar in de NRC kwam ik een mooi inzicht tegen over veranderen. Er wordt vaak beweerd dat mensen niet van verandering houden. Dat is volgens psycholoog Daniel Kahneman helemaal niet waar. Mensen hebben helemaal geen hekel aan verandering of onzekerheid.  We kunnen er zelfs van genieten. Een voorbeeld: niemand wil van tevoren precies weten hoe een boek of een film afloopt. We willen verrast worden. ‘Het echte probleem’, zegt Kahneman, ‘is dat we onzekerheid vaak associëren met verlies. De mogelijkheid van verlies trekt onze aandacht en baart ons zorgen.’

Wij kennen ook staaltjes van het WODC-niveau

Nieuwsuur had deze week mooie onderzoeksjournalistiek over het WODC, het wetenschappelijke onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Over het wietbeleid was de toenmalige minister Ivo Opstelten niet zo blij met de objectieve uitkomsten van WODC-onderzoek. Daarmee zou zijn beleid in de problemen komen. Dan kun je je beleid veranderen, maar je kunt ook kiezen voor het manipuleren van de onderzoeksuitkomsten. Met terugwerkende kracht werd afgelopen week duidelijk hoe terecht het was dat Opstelten het veld moest ruimen. Vijf jaar lang is het wietbeleid in Nederland gefrustreerd vanuit het ministerie. De reacties zijn eigenlijk verbazingwekkend mild! Gelukkig heeft deze nieuwe coalitie dankzij D66 het voor elkaar gekregen dat er experimenten plaatsvinden om af te komen van ons vreemde wietbeleid. Manipulatie van rapporten kennen wij van dichtbij. De provincie Groningen heeft het bureau B&A zover gekregen om een rapport op te stellen waarbij alle uitkomsten al vastlagen. Ieder nadeel heeft z’n voordeel. Na de WODC-affaire wil, denk ik, geen enkel nieuw lid van de VVD meer Ivo Opstelten met z’n aanstellige optocht ontvangen. Daar zijn we van verlost!

Trump die de wereld weer een beetje onveiliger heeft gemaakt

We hebben allemaal moeten toekijken hoe Donald Trump de wereld weer een beetje onveiliger heeft gemaakt. Met het uitroepen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en de aankondiging van de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem heeft hij het vuur in het Midden-Oosten flink opgestookt. Waarschijnlijk is alleen Netanyahu blij. Maar hoe lang? Het is te hopen dat de reacties gaan meevallen.


 

Verhalenverteller Herbert Dijkstra op bezoek bij Haren-Haren

Donderdag 7 december 2017 had de organisatie van de wielerklassieker Haren-Haren een bijeenkomst georganiseerd voor sponsors en betrokkenen bij de tocht. Kopje soep, broodje kroket, een rondleiding door Beatrixoord en een verhaal van rasverteller en verslaggever van Studio Sport, Herbert Dijkstra. Na 1,5 uur was Dijkstra nog niet uitverteld. We hebben een inkijkje gekregen in zijn eigen schaats- en wielercarrière. Maar ook hoe de verslaggevers soms in erbarmelijke omstandigheden hun commentaar moeten leveren. Het lukt Dijkstra zelfs om zonder stroom en beeld de Tour te verslaan. Mooie verhalen met marathonschaatser Lammert Huitema, die als gast aanwezig was. Lange tijd heeft Dijkstra een Russische schaatser in huis gehad. Dat heeft ertoe geleid dat hij goed Russisch spreekt en ooit als enige journalist een hoge Russische official te spreken kreeg. Zoals zo vaak kreeg Dijkstra de vraag wat hij leuker vindt: schaatsen of wielrennen. Hij genoot als sporter zelf van de afwisseling. Het allermooiste voor Dijkstra is de Elfstedentocht. Die is hem ooit door de neus geboord toen hij koos voor de wielrentoenooi in Brazilië. In korte broek in Rio moest hij zien hoe er werd afgezien in Friesland. Dat was echt een drama!

 

 Hackethon over armoede

CmoStamm heeft vrijdag 8 december 2017 een hackethon (een ontwerp bijeenkomst met een heldere opdracht en beperkte tijd) over armoede georganiseerd. Van 9.00 tot 18.00 uur zijn 35 mensen uit het veld aan de slag geweest met het analyseren van het probleem van de verkleining van het netwerk door armoede. Om vervolgens met oplossingen te komen. In drie groepen werd er de hele dag gewerkt onder professionele begeleiding. Ik zat in een groep met een directeur van een gemeentelijke kredietbank, met een medewerker van de voedselbank, de voorzitter van een kledingbank, een ambtenaar, een medewerker van Quiet en een student fiscaal recht die 6 jaar in een asielzoekerscentrum heeft gewoond. Het was een zeer inspirerende dag. Aan het eind van de dag koos een jury onder leiding van Bert Nederveen (wethouder Zuidhorn) hun voorkeursplan. Het werd het plan van de droomweg. Ons plan ‘Wijkkapitaal’ werd tweede. In de loop van januari komt er een volgende bijeenkomst waar bepaald wordt welke plannen een stap verder gebracht kunnen worden. CmoStamm wordt daarvoor ondersteund door studenten van de HanzeHogeschool.

 

De hackethon vond plaats in een drietal skyboxen in het Noordlease stadium. Altijd een fijne plek om te vergaderen. Onderweg naar het toilet kun je net het kantoor van FC Groningen inkijken en dan zie je de filosofie van FC Groningen.

Michiel Verbeek, 10 december 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *