Michiel Verbeek

25 nov

Deze week een terugblik op drie weken. Met mooie hoogtepunten: Klimaattop Noord-Nederland, de nieuwe film van Al Gore, het bezoek aan de tennisschool van Tjerk Bogtstra, de uitbreiding van het Kindpakket Haren, het D66 congres in Leeuwarden, mijn videocursus, mijn lessen over Blockchain en de lessen van QNH.

 

De Klimaattop Noord-Nederland was een groot succes

Op donderdag 9 november 2017 was de Klimaattop Noord-Nederland. Blij verrast was de organisatie dat de dag precies viel in de week van de klimaattop in Bonn. Meer dan 1200 bezoekers werden ontvangen in het prachtige gebouw van de Energy Academie in Groningen. De dag opende met een gesprek met Marcel Beukenboom, de klimaatgezant van Nederland die nog even in Groningen kon zijn voor de reis naar Bonn.

Er was een mooie presentatie van de jonge ondernemers Milan en Patrick van der Meulen van Enie.nl. Ze hadden weer een paar mooie beelden bij zich van de Al Gore Foundation. De tijd was te kort voor hun volledige presentatie zoals we die in Haren hebben gehad. Er waren de hele dag door lezingen, voorbeeldprojecten en veel ondertekeningen. Gedeputeerde Energietransitie, Nienke Homan, stond vaak op het podium voor intentieverklaringen. Zij moet genoten hebben van deze dag!

Samen met wethouder van Groningen, Mattias Gijsbertsen, heeft zij een krachtige beweging voor duurzaamheid op gang gebracht in de provincie Groningen. Er waarde een gevoel van samen knokken voor een betere wereld door afscheid te nemen van fossiel en duurzame opwekking van energie te omarmen.

Samen met veel collega-wethouders heb ik een handtekening mogen zetten namens de gemeente Haren voor de gezamenlijke inkoop van groene energie uit de regio en de strijd tegen energiearmoede. Voor de handtekening voor groene energie was best veel belangstelling:

 

Met Ad van Wijk op reis naar de waterstofeconomie

In 2004 verscheen het boek van Jeremy Rifkin over de Waterstofeconomie. Dat was een baanbrekend boek. Rifkin eindigde met: Heel zelden kent de geschiedenis momenten waarop een generatie de kans krijgt de onderlinge menselijke relaties en de relatie met de wereld om haar heen opnieuw te ordenen. Een dergelijk moment is nu aangebroken. Wij hebben de macht van de zon in handen. Waterstof is een belofte voor de toekomst van de mensheid op aarde’.

13 jaar later zit ik op donderdag 9 november 2017 op de Klimmaattop Noord-Nederland bij een lezing van hoogleraar Ad van Wijk over Waterstof. De dag voor de klimaattop hield Ad van Wijk een presentatie over waterstof met Mark Rutte in de zaal. Hij was onder de indruk van de mogelijkheden van Waterstof.

 

Film van Al Gore

Op vrijdag 24 april was ik op uitnodiging van Enie.nl op bezoek op het Idfa Groningen voor de film An Inconvienient Sequel van Al Gore, het vervolg (sequel) op An Inconvienient Truth uit 2006.

 

Al Gore geeft haarfijn aan dat zijn eerste film niet overdreven was en dat er overdonderend veel bewijs is dat we er beter aan doen om heel actief en snel de ommezwaai maken van fossiele naar hernieuwbare energie. Het was weer een film met prachtige beelden en het leven van Al Gore als prediker tijdens zijn vele presentaties en belangrijke beïnvloeder van het Parijs-Akkoord. Vooral als hij even heel boos wordt in die lezingen, dan is hij aanstekend overtuigend. Hij traint een hele groep jonge mensen over de hele wereld, die het verhaal van de noodzaak tot verandering, maar ook het verhaal van de mogelijkheden binnen handbereik, moeten vertellen in hun landen. Voor de Nederland, België en Luxemburg zijn de Groninger broers Patrick en Milan van der Meulen van Enie.nl de Al Gore ambassadeurs.

Zij hebben drukke weken gehad met optredens op de Klimmaattop Noord-Nederland, NOS-journaal, EenVandaag, RTV-Noord, RTL Late Night en waarschijnlijk nog veel meer.   

Na de film was er een nagesprek met o.a. de gebroeders van der Meulen en onderzoeker Maarten Loonen. Deze oorspronkelijke Harenaar vertelde soms met een zekere emotie over de ellende die wij al hebben aangericht en de noodzaak om snel te veranderen. Tijdens de discussie mocht ik ook nog iets zeggen.


De onzichtbare hand van de herindeling

Op woensdag 8 november was ik samen met Mariska Sloot (collega-wethouder), Marjan Bachman (fractievoorzitter D66 Haren) en Gustaaf Biezeveld (voorzitter Burgercomité Haren tegen fusie met Groningen) aanwezig op de brainstormsessie van Communication Concert in Zeist. Dit communicatiebureau doet onderzoek naar diverse herindelingen in Nederland. Daarbij lopen ze aan tegen een aantal vreemde zaken. Dat willen ze naar een nationaal niveau tillen. De uitwisseling van verhalen laat een verbijsterend beeld zien van de werkwijze van de provincies. Binnenkort zal het einddocument van Communication Concert worden gepubliceerd. Ik zal zelf eveneens binnenkort op deze website mijn gedachten onder woorden brengen over de gang van zaken.

De gemeente Landgraaf moet ook van de provincie herindelen, maar wil niet. De gemeente staat er financieel goed voor en voert de gemeentelijk taken goed uit, maar de provincie wil dat Landgraaf bij het financieel zwakke Heerlen wordt gevoegd. Waarom? Omdat Heerlen dan een sterkere positie kan krijgen in de regio? Wat vinden de inwoners van Landgraaf daarvan? Op woensdag 22 november 2017 mochten die zich uitspreken in een referendum. 78% zei ‘nee’ tegen samenvoeging met Heerlen. De opkomst was laag, een kleine 44%. Maar vergelijk dat nu eens met de opkomstpercentages zijn de herindelingsverkiezingen op diezelfde dag. Wat dacht je van 35,1% in Midden-Groningen? Zouden Tweede Kamerleden gewoon over de wens van burgers van Landgraaf heen walsen?


 

 De reactie van Haren op het wetsvoorstel herindeling Groningen, Haren en Ten Boer

Het college van de gemeente Haren heeft een reactie op het wetsvoorstel voor de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer opgesteld. Haren vindt Groningen een fantastische stad en een uitstekende samenwerkingspartner, maar wil niet trouwen. En dat is ook helemaal niet nodig. Daarom deze reactie op het wetsvoorstel.  Maandag 27 november 2017 spreekt de gemeenteraad over het huiswerk van college over wat nu wel of niet ter voorbereiding moet plaatsvinden. Er zijn geen wettelijke verplichtingen en dus ook geen sancties.

 

D66 congres in Leeuwarden

Zaterdag 18 november 2017 was ik met een groep Harense partijgenoten op het jaarcongres van D66 in Leeuwarden. Op het thema Herindeling vind ik weinig support in de partij. Het idee dat kleinere gemeenten veel nieuwe taken niet aankunnen, de afkeer van samenwerkingsverbanden zonder directe democratische legitimatie en het electorale aspect, leveren een rotsvast geloof op. Werkelijke feiten en omstandigheden doen er dan nauwelijks meer toe. Een nogal on-D66 houding! Vervelend, maar waar. Gelukkig op veel andere inhoudelijke terreinen was er voldoende motivatie te vinden! De nieuwe minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, spoorde wethouders aan zich vooral veel met het onderwijs te bemoeien. En dat is meer dan alleen onderwijshuisvesting. Wat dat betreft heeft het Kamerlid, Paul van Meenen, beloofd te strijden voor meer financiële armslag voor onderwijshuisvesting nu de bouwkosten schrikbarend stijgen. We gaan het toch niet meemaken dat gemeenten komende jaren onderwijsgebouwen gaan bouwen die niet voldoen aan een hoge standaard van duurzaamheid en frisheid! De minister en het Kamerlid waren zeer enthousiast over de aanpak in Haren.

Van de nieuwe D66 ministers en staatssecretarissen wordt veel verwacht. Sigrid Kaag werd getrakteerd op een groot spontaan applaus toen ze een paar vragen uit de zaal beantwoordde. Ze sprak met rust, overzicht en een grote dossierkennis. Kajsa Ollongren kreeg als vice-premier alleen het podium. Dat deed ze erg goed. Tot slot van het congres de toespraak van Alexander Pechtold. Hij was zeer enthousiast over de nieuwe bewindslieden en het bereikte akkoord. De grootste linkse partij in Nederland neemt wel verantwoordelijkheid en heeft bijgedragen aan een regeerakkoord met onderdelen die velen niet voor mogelijk hadden gehouden. Pechtold was fris en scherp. Het leek erop dat hij er veel zin in heeft om met de nieuwe fractie van 19 personen een spannende uitdaging aan te gaan.  

 

Jeugdcultuurfonds en Kindpakket

De gemeente Haren heeft een subsidie gegeven aan het Jeugdcultuurfonds. Een mooie aanvulling op het Kindpakket Haren. Kinderen die opgroeien in een gezin met een krappe beurs kunnen geholpen worden met een groot aantal voorzieningen. Lidmaatschap van een sportclub, sportspullen, een computer of laptop, vergoeding voor schoolreisjes, vakantieweken, zwemles, de educatieve vakantie week op de Biotoop, een fiets, vergoeding van kosten van een verjaardag. De stichting Leergeld vormt de toegangspoort tot alle voorzieningen in het Kindpakket Haren. Kees Romijn van het Harener Weekblad heeft een mooi artikel geschreven over het Kindpakket Haren: http://www.harenerweekblad.nl/nieuws/40598/kindpakket-voor-gezinnen-met-een-kleine-beurs/


 

Blockchain, QNH en het Alfa College

Woensdag 15 november en donderdag 23 november 2017 op bezoek geweest bij QNH, een IT-bedrijf dat veel bezig is met Blockchain. Uitgebreid met de datascientist van QNH, Jakko de Jong, gesproken en aanwezig geweest op het mini-symposium van QNH voor de eigen klanten en enkele externe belangstellenden. Weer veel geleerd over Blockchain. We hebben verkend hoe een gemeente zich kan voorbereiden op deze technologische verandering waar veel deskundigen van zeggen dat het om een verandering gaat met een veel grotere impact dan de komst van het internet. Dat kwam goed uit want ik geef i november 6 gastlessen over het onderwerp aan examenkandidaten Havo en VWO van het Alfa College. Erg leuk om te doen. Volgende week een uitgebreid verslag van de lessen. Dan heb ik alle lessen gegeven.

 

Op bezoek bij Tjerk Bogtstra

Op donderdag 16 november 2017 ben ik dag op bezoek geweest op de Tennisschool van Tjerk Bogstra. Het was fantastisch om weer eens een hele middag in een tennishal te zitten en kijken naar tennistrainingen. Als oud-tennistrainer van de betere regionale jeugd in de provincie Groningen was het genieten. Veel Nederlandse kampioenen trainen bij Tjerk Bogstra. In de gang in de Tennishal hangt een bord met kampioenen.

Bijvoorbeeld onze nationaal kampioen t/m 16 jaar en oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Groningen, Sidané Pontjodikroma. Door zijn keuze voor professioneel tennis is hij met zijn moeder dichtbij de Tennisschool in Doorn gaan wonen. Binnenkort gaat hij met twee trainingsmaten en een coach drie weken naar Challenger toernooien in het buitenland. Op jacht naar nieuwe ATP-punten.  https://www.youtube.com/watch?v=DSqi-45EYAM

De tennisschool van Tjerk Bogstra heeft heel jonge talenten, zoals Abel Forger en Luka Novakovic, de nummers 1 en 2 van Nederland in 2017 t/m 12 jaar en bij de meisjes Britt du Pree.

Hier de meester zelf in training met Abel en Luka. De inzet en het plezier van de jongens in hard trainen was prachtig om te zien. Opvallend vond ik de rust vlak voor hun slagen met als gevolg veel balans tijdens de slag en daardoor veel controle en weinig afzwaaiers. Hoog niveau!

https://www.youtube.com/watch?v=R0Ge0L8yEkw

https://www.youtube.com/watch?v=TFyD3PTOeqI

Tjerk heeft vroeger als speler veel plezier beleefd aan de oefenmuur. Een prachtige manier voor een gedisciplineerde speler om slagen te ‘slijpen’. Het gebeurt niet zoveel meer dat jonge talenten bij huis tegen een muur slaan en ook al niet veel op tennisparken. Dus heeft Tjerk een gladde muur in de tennishal gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=wErGBTGiKck

 

 Videocursus

Ik wil graag beter worden in het maken en bewerken van filmpjes. Daarom ben ik op cursus geweest bij GGTV in Amersfoort. Het videoproductiebedrijf van Arjen Hoeve en Matthijs de Raad. Een ideale cursus voor mensen die een paar fijne kneepjes van het vak willen leren in een kort tijdsbestek. Het is een tweedaagse cursus met tussen de 4 en 8 personen. Eerste dag worden de kneepjes van het filmen bijgebracht en de tweede leerden we beeldmateriaal te bewerken. Mijn onderwerp gaat over het Kindpakket Haren. Als de film klaar is en alle deelnemers zijn tevreden en akkoord dan wordt de film online gezet.

Michiel Verbeek, 26 november 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *