Michiel Verbeek

31 jul

De vakantieperiode op het gemeentehuis is begonnen. Het is heel rustig. De stukken de gemeenteraadsvergadering in september zijn op route gezet. De voorbereidingen voor de herindeling lopen goed. De inrichting van de Sint Nicolaasschool gaat beginnen. En ik heb genoten van de Tour de France.

 

 

 

Het GON gaat los

Het Gebiedsondersteunings netwerk (GON) in Groningen gaat van start. De gemeente Groningen heeft ervoor gekozen om in de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een aantal onderdelen aan te besteden in totale pakketten en in stadsdelen. Kleine zorgaanbieders moeten gecontracteerd worden door de partijen die een stadsdeel gegund hebben gekregen. Het gaat om de onderdelen: individuele begeleiding, groepsbegeleiding, kortdurend verblijf en sociale activering. Groningen heeft gekozen voor een vorm van populatiebekostiging. De gemeente is opgedeeld in 4 gebieden: 1. Centrum en Oude wijken. 2. Stadsdeel Oost. 3. Stadsdeel Zuid en Ten Boer. 4. Stadsdeel West. Het gebied van Haren is nog geen onderdeel van deze nieuwe aanpak. Als de aanpak een succes wordt is de kans groot dat Haren vanaf 2020 bij stadsdeel Zuid wordt ingedeeld. Haren kent nu nog een raamcontract met circa 40 aanbieders. In Groningen was er sprake van circa 130 aanbieders. Een van de belangrijke argumenten voor deze nieuwe aanpak is dat leden van de WIJ-teams in Groningen niet de kennis hoeven te hebben van het aanbod van de 130 partijen, maar kunnen straks de vraag uitzetten bij de GON partij in het betreffende stadsdeel. Vanuit de GON wordt een passende oplossing gezocht en gevonden. Dinsdag 24 juli heb ik twee direct betrokkenen bij de GON gesproken over de achtergronden van de GON. Een dag later werden de partijen bekend die het aanbod gaan leveren in de verschillende stadsdelen. De combinatie WerkPro en Cosis mogen twee gebieden gaan bedienen: 1 en 4. At Home First gaat 2 bedienen en de combinatie Lentis/Noorderbrug/Philadelphia stadsdeel 3. WerkPro heeft al veel ervaring in het wijkgericht werken. Cosis is een combinatie van Novo (een goede bekende in Haren) en Promens Care. De gemeente Groningen hoopt met deze wijze van aanbesteden de partijen volop de mogelijkheid te geven maatwerk te leveren aan de hulpvragers die rechtstreeks aankloppen of via een WIJ-team. Het budget is volgens de gemeente ruim bemeten per stadsdeel.

 

 

 

Is er behoefte aan meer scholen met vernieuwende onderwijsconcepten?

Ik heb deze week een paar interessante gesprekken gevoerd over onderwijsvernieuwing. Reden om het Agoramodel te bestuderen en een boekje van Gert Biesta te lezen. Hier een aantal leringen, observaties en eigen gedachten naar aanleiding van mijn studie: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/onderwijsvernieuwing-en-de-functie-van-het-onderwijs/

Zou er in Groningen en Haren behoefte zijn aan scholen met echt vernieuwende concepten?

 

 

 

Mooi artikel in het AD over mijn zwager, Jan Omvlee

Het Algemeen Dagblad (AD) publiceerde op 27 juli 2018 een mooi artikel naar aanleiding van het afscheid van mijn zwager, Jan Omvlee, als directeur export van zaadveredelaar Rijk Zwaan. Hij is nog wel iets jonger dan de 68 in het artikel. Het artikel biedt een inkijkje in een mooi familiebedrijf dat is uitgegroeid van een puur Nederlands agrarisch bedrijf naar een globale wereldspeler in de sector zaadveredeling. Jan Omvlee heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de internationale groei van bedrijf. Rijk Zwaan is in de jaren van sterke groei altijd een bedrijf gebleven met veel aandacht voor de eigen medewerkers. In de categorie Productie & Industrie is Rijk Zwaan uitgeroepen tot beste werkgever.

 

https://www.ad.nl/westland/bescheiden-directeur-van-rijk-zwaan-blijft-voortaan-thuis~ae62ed83/

 

 

 

Ooit gehoord van de Foldscope?

Via een Amerikaanse vriend van een vriendin maakte ik kennis met de Foldscope. Een microscoop die je zelf in elkaar kan zetten. De Foldscope is ontwikkeld door Manu Prakash, assistent professor Bio-engineering van Standford University. In 2012 heeft hij er een Ted Talk over gehouden. Zijn idee is om voor heel weinig geld een instrument ter beschikking te stellen die op scholen en andere educatieplekken gebruikt kan worden. Op de website wordt de visie van Foldscope weergegeven: The vision for Foldscope Instruments includes more than widely distributed and accessible scientific tools. We aim, through an online social platform and grassroots mentoring in local communities, to create a network of curious members dedicated to exploration, open sharing, and equality of access of scientific tools around the world. De Amerikaanse vriend probeert aandacht te krijgen voor het product en is betrokken bij een crowdfunding actie voor de verspreiding van de Foldscope. Doel voor eind 2018 is het uitzetten van 1 miljoen Foldscopes in 140 landen.

 

 

 

De Golfclub wil zich voorbereiden op de toekomst

De Noord-Nederlandse Golf en Country club in Glimmen gaat heel goed, maar wil dat het goed blijft gaan en denkt na over de toekomst. De Golfbond wil meer jongeren aantrekken en vasthouden. Voor de toppers is het van belang voor alle weersomstandigheden voorzieningen te hebben om te trainen. De sportende Nederlander wil ook graag flexibel zijn, terwijl sportverenigingen juist de binding met de club willen versterken. En de Golfbond wil de sport ook positioneren in het kader van gezond oud worden. Wat kan de Golfsport bijdragen om ouderen vitaal te houden? Interessant gesprek, wordt vervolgd.

 

 

 

De accountantsverklaring van het zwembad is binnen

De gemeente Haren heeft voor de herstart van het zwembad Scharlakenhof op initiatief van een grote groep vrijwilligers 700.000 euro geleend aan de stichting en een jaarlijkse subsidie verstrekt van 138.000 euro. De stichting is in gebreke gebleven ten aanzien van de verplichting om een accountantsverklaring te overleggen. Daar hebben we als gemeente het stichtingsbestuur op aangesproken. Door het achterwege blijven van de accountantsverklaring heeft de gemeente de subsidie opgeschort. Voor de stichting heel vervelend, omdat de rente en aflossing op de lening direct werd verrekend met de subsidiebedragen. De subsidiebedragen stonden stil, maar de rekeningen voor rente en aflossing liepen door. Vorige week is de accountantsverklaring door de stichting opgestuurd. Dat is heel fijn. Die kan nu bestudeerd worden om precies te weten hoe de stichting ervoor staat. Het vergt nog even studie, omdat er een zogenaamde samenstellingsverklaring is afgegeven. Dat betekent dat de cijfers zijn opgesteld, maar niet gecontroleerd door de accountant. Dan had de accountant een goedkeurende verklaring kunnen afgeven. Ik hoop dat het allemaal goed komt, maar enige studie is nog nodig!

 

 

 

De bankjes en stoeltje kunnen erin

Het gebouw van de Sint Nicolaasschool krijgt z’n eindvorm. Ik hoor alleen maar mensen in Haren die het gebouw mooi vinden. Daar ben ik het helemaal mee eens. De naam van de school staat erop, de verhuizing gaat beginnen. Als de kinderen na de zomervakantie naar school gaan dan gaan ze iets heel moois beleven!

 

 

 

Met volle teugen genoten van de Tour de France

De eindoverwinning van de Tour kon Geraint Thomas op de tijdrit op zaterdag niet meer worden afgepakt, maar de plaatsen 2, 3 en 4 waren nog niet duidelijk. Tom Dumoulin had een fantastische tijdrit gereden maar zag dat hij toch z’n meerdere moest erkennen in Chris Froome. Beide mannen hadden belager, Primoz Roglic op plek 4 van zich af weten te houden. Na een paar minuten bleek er een foutje gemaakt te zijn. De tijdmeting van Froome was iets te vroeg stopgezet. Uiteindelijk was hij niet iets sneller dan Dumoulin, maar iets langzamer. En dan heb je plotseling toch nog een etappe gewonnen.

 

 

AD-journalist en graag geziene deskundige gast bij de Touruitzendingen, Thijs Zonneveld, was zeer onder de indruk van Dumoulin. Daarom slingerde hij deze tweet de wereld in:

 

 

Op maandag ging de euforie in de NRC zover dat er al gespeculeerd werd op volgend jaar.

 

 

Deze focus op het eindresultaat is nu juist wat Tom Dumoulin zo schitterend niet doet.  Hij houdt zich bezig met de weg ernaartoe. Dat maakt hem zo’n geweldige sporter. Het resultaat is de uitkomst van de inzet en het strategische plan. Hij onderscheidt zich in deze echt van veel andere sporters.

Naast Dumoulin hadden we Steven Kruijswijk op een prachtige vijfde plek en de twee etappeoverwinningen van Dylan Groenewegen. Jammer dat hij er de laatste etappe niet meer bij kon zijn. Een derde overwinning was een mogelijkheid geweest. Sponsor van Kruijswijk, Groenewegen en Roglic was maandag terecht apetrots. Mooie advertentie:

 

 

 

Waar de auto-industrie zich op voorbereid

Dit vond ik ook een interessante advertentie: