Michiel Verbeek

17 jul

Een week van veel verlies en winst. De gemeente Haren eindigt. De Belgen verliezen de halve finale, maar winnen de derde plek. Dylan Groenewegen laat zien wat winnen is en de burgers van Nederland verkiezen het raadgevende referendum

 

 

Verlies van de gemeente Haren, verlies van België tegen Frankrijk, en nog meer verlies en winst

Op dinsdag 10 juli 2018 zat ik voor de televisie om België tegen Frankrijk te zien en tegelijkertijd met de iPad en koptelefoon volgde ik het debat in de Eerste Kamer over de herindeling Groningen, Haren en Ten Boer. Het werd een dubbel verlies. Er ging een streep door de gemeente Haren en België redde het niet tegen Frankrijk. Een uitgebreider verslag van het Kamerdebat kun je hier lezen: http://www.michielverbeek.nl/nieuws/het-doek-is-gevallen/. Er was verlies van de mogelijkheid om als burgers onze beslissers in Den Haag een advies te geven. Diezelfde beslissers willen dat niet en hebben het raadgevende referendum om zeep geholpen. De argumentatie dat het voor burgers onduidelijk is, getuigt van een grote minachting voor burgers. Burgers weten wel wat het verschil is tussen een advies en besluit. Er waren twee fantastische overwinningen van Dylan Groenewegen in de Tour.

Zaterdag 14 juli was het heel druk op de televisie met sport. Een sensationele tenniswedstrijd tussen Rafael Nadal en Novac Djokovic in de halve finale Wimbledon. De heren persten er rally’s uit in de eindfase van de wedstrijd alsof ze de fitheid nog hadden van het begin van de wedstrijd. Een wedstrijd waarbij beide spelers zo gruwelijk goed speelden dat het lange tijd nog alle kanten op kon gaan. Tegelijkertijd moest ik de Tour volgen met een hoofdrol voor Dylan Groenewegen.

 

 

Er was toch ook winst voor België tegen Engeland voor de derde plaats. Ik heb genoten van de Rode Duivels en de Belgen ook. Dat lieten ze de volgende dag bij thuiskomst goed merken. Natuurlijk miste ik ook Oranje, maar na het lezen van het boek De val van Oranje van Pieter Zwart wist ik waarom Oranje er niet was en de Rode Duivels wel. De finale Wimbledon was de dag ervoor al gespeeld. Djokovic won de finale eenvoudig. Makkelijk was het zeker niet voor Dylan Groenewegen om zijn tweede etappeoverwinning te winnen. Des te zoeter smaakte die.

 

 

En dan was er die zondag ook nog de finale tussen Frankrijk en Kroatië. De 2-1 voor Frankrijk kwam uit een strafschop van Griezman, na een handsbal van Perisic, de nummer 4 van Kroatië. Ja, de bal kwam tegen zijn onderarm, maar kon hij daar iets aan doen? Waar moet je als voetballer je arm soms laten in het strafschopgebied als je naar beneden komt na een kopbal? De scheidsrechter had het eerst niet gezien. Pas na intensive bestudering van de video opname gaf de scheidsrechter een penalty. Waarschijnlijk was dat een belangrijk kantelpunt in de wedstrijd.

 

 

De Fransen konden vrijer spelen en dat deden ze tot een uitslag van 4-2. Menig kijker en commentator was razend enthousiast over de enorme snelheid en balvaardigheid van de 19-jarige Kylian Mbatté. De lijfspreuk van de Fransen uit de Franse Revolutie werd op Twitter spontaan omgedoopt tot liberté, egalité en mbatté. Hij kreeg de onderscheiding van de meest talentvolle speler van het toenooi. De titel van de beste speler van het toernooi ging naar de Kroaat Luka Modric. De man die soms qua virtuositeit doet denken aan Johan Cruyff.

 

 

Nederland verloor deze week het raadgevende referendum als burgerrecht, ik vrees dat de Turken met de herverkiezing van Erdogan nog veel meer democratische rechten gaan verliezen. Erdogan is nog niet klaar met zijn politieke zuivering lezen we in de NRC van maandag 9 juli 2018: Voordat de noodtoestand volgende week wordt opgeheven heeft de Turkse regering met een laatste decreet nog eens 18.632 mensen ontslagen. Het gaat om ambtenaren, politiemensen, militairen en academici, die volgens de regering banden hebben met terreurorganisaties of groepen „die de nationale soevereiniteit ondermijnen”. Sinds de mislukte coup in juli 2016 zijn nu zo’n 130.000 mensen hun baan kwijtgeraakt, en 50.000 mensen in de gevangenis beland.

 

 

Duitse pers over Trump en een mooie reactie van Macron

Over de controverse tussen de VS en Duitsland op Navo top: „Duitsland is in een gevaarlijke situatie beland”, aldus de Süddeutsche Zeitung. „De man die zijn verkiezingsoverwinning te danken heeft aan Russische trollen en hackers spreekt van een „totale controle” van Duitsland door Rusland. Dat is geen provocatie meer, geen steek onder water, dat staat gelijk aan een politieke oorlogsverklaring.” De Frankfurter Allgemeine oppert dat „de haat” van Trump tegenover Merkel en Duitsland voortkomt uit frustratie dat sommige Amerikaanse kranten Merkel zien als leider van het Westen. „Wie zo gewaardeerd wordt – en ook overschat – oogst de haat van Donald Trump.” Op de Navo bijeenkomst riep Trump de partners op om meer aan defensie uit te geven. Er is ooit afgesproken dat er gewerkt zou worden naar een budget ter grootte van 2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Voor Nederland betekent dat door de flinke stijging van het BBP: 14 miljard euro (nu bijna 10 miljard). Het is een malle regel. Laat de Navo een goede analyse maken van de veiligheidssituatie en op basis daarvan een defensiemacht optuigen, met een kostenplaatje dat daarbij hoort. Laat de discussie gaan over maatregelen nemen om de wereldvrede te bevorderen en niet over een steeds meer wapens.  Emanuelle Macron had een goede reactie op Trump: ‘Soms is er meer aandacht voor het lawaai op de achtergrond dan voor de muziek die wordt gespeeld.’ Wat Macron zelf betreft zijn er belangrijkere zaken waar geld naar toe moet, dan extra geld naar defensie.

 

 

Ben Rhodes over het afscheid van Barack Obama

Ben Rhodes, adviseur van Obama heeft een boek geschreven. Deze passage ik aan uit het boek in een artikel in Trouw: Een van de dingen die hem het meest zal bijblijven, is het einde. Het moment waarop Barack Obama omkeek naar het politieke toneel dat hij verliet en zich hardop afvroeg: 'misschien zijn we te ver gegaan. Misschien willen de mensen gewoon weer bij hun eigen groep horen. Progressieve mensen nemen vaak gewoon maar aan dat de wereld zich in een bepaalde richting beweegt. Dat maatschappijen zich als vanzelf bewegen naar meer inclusieve samenlevingen. Dat dat onvermijdelijk is, is een verkeerde aanname. Er zal altijd een terugslag zijn. Nou ja, dat hebben we ook wel gemerkt toen Trump verkozen werd. Op het moment dat hij zich afvroeg of we misschien te ver waren gegaan, vroeg Obama zich ook hardop af of hij zijn tijd niet te ver vooruit was. Of de samenleving wel klaar was voor een man als hij, een zwarte man, op dat moment. Wij, in zijn entourage, hadden allemaal het gevoel dat hij de representant was van een toekomstig Amerika. Maar het beleid dat wij uitstippelden heeft een enorme terugslag veroorzaakt.’

Als de Democraten een andere leider hadden gehad dan Hillary Clinton, dan hadden de Democraten weer aan het roer gezeten. Of als Clinton een iets andere campagne had gevoerd en niet zoveel jongeren had vervreemd, dan was Trump nooit aan de macht gekomen.

 

De KNLTB en public affairs

De nieuwe voorzitter van de KNLTB ken ik nog uit het Groningse toen ik zelf actief was als trainer en bestuurder in de tennisserij. Hij heeft mij gevraagd om mee te doen aan een brainstormsessie over tennis en de overheid. De Bond is bezig met nadenken over de tennisvereniging van de toekomst. In die verkenning is aandacht voor public affairs. Public affairs heeft betrekking op zaken die het publiek direct beïnvloeden zoals wetgeving, politiek en openbaar bestuur. Voor de Tennisbond gaat het om de relatie tussen de Bond en de overheid op verschillende niveau’s, nationaal, regionaal en lokaal. Degene die binnen de Tennisbond bezig zijn met public affairs bouwen een relatie op met de overheid. Public affairs communiceert over de feiten en over voordelen van tennis en tennisverenigingen. De Bond heeft inmiddels goede contacten met diverse ministeries en Kamerleden met sport in portefeuille. Er zijn diverse zaken in de landelijke politiek waar de Bond mee te maken heeft: kansspelen, matchfixing, het Sportbesluit, btw-problematiek, Wetgeving Markt en Overheid. In Den Haag wordt veel gesproken over meer bewegingsonderwijs. Misschien moet dat sport worden in plaats van gymnastiek. Op lokaal niveau spelen zaken als de Rookvrije Generatie, sport als bijdrage in gezondheidsbeleid en de invulling van de buurtsportcoach. Ter voorbereiding van de brainstormsessie kwam ik vier belangrijke opgaven voor de sport tegen: meedoen, gezondheid, talent ontwikkelen en meeleven met sporters. De eerste twee sluiten direct aan bij het sociaal domein. De derde past in de driedeling van Gert Biesta voor onderwijs: kennisoverdracht, burgerschap en persoonlijke ontwikkeling. De gemeente en sport zullen elkaar steeds vaker treffen op de belangrijke onderwerpen van de gemeente. Daar hebben we uitgebreid over gesproken. Ik heb de gelegenheid ook nog even gebruikt voor mijn vurige wens om te komen tot veel meer schoolsport. Interscholaire competities voor bijvoorbeeld: voetbal, tennis, hockey, basketbal en volleybal, maar misschien nog meer!

 

 

Terschelling

Als je boot opgaat, dan laat je even alle sores achter. Dat ervaart Midas Dekker als hij naar een eiland gaat. Dat voel ik ook zo. Heerlijk drie dagen op Terschelling geweest met mijn vrouw. Prachtige dagen gehad. Even na het strand vlak voor zonsondergang.

 

 

Michiel Verbeek, 17 juli 2018

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *