Michiel Verbeek

05 nov

Mooie gesprekken met gebruikers van Wmo-voorzieningen. Een verbijsterende ontdekking over het herindelingsgeloof. De HarenTynaarlose Uitdaging heeft goede zakengedaan. Martijn Aslander is zeer inspirerend. Weer even blockchain. En een mooie tour met nieuwe inwoners.

 

Een verwoestend geloof in herindeling

Mariska Sloot en ik hebben contact met collega’s in Landgraaf, Korendijk, Cromstrijen en Binnenmaas over herindelingen. Wij denken in Haren dat wij slecht behandeld worden door de provincie, maar in Limburg is het nog een graatje erger en in Zuid-Holland is ook alle redelijkheid ver te zoeken. Er ontstaat zo langzamerhand een opmerkelijk patroon in het optreden van provincies. Er lijkt een soort onzichtbare hand van de herindeling door het land te gaan. De rede is weg, het geloof viert hoogtij en die vergt een onversneden tunnelvisie. En Haagse politici maar lippendienst bewijzen aan ontevreden en onbegrepen burgers. In alle drie de herindelingen worden burgers geschoffeerd en aan de kant gezet. Binnenkort mijn analyse op deze site.

 

Gesprekken met gebruikers van de Wmo

Ieder jaar worden gebruikers van de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in Haren gevraagd over hun mate van tevredenheid. Over 2015 waren de cijfers zeer positief, over 2016 nog weer een slagje beter. Naast het onderzoek met een vragenlijst nodigen wij gebruikers van de Wmo uit om met ons als gemeente de dialoog aan te gaan. Dat levert altijd mooie en nuttige gesprekken op. In een tweetal sessies hebben we mooie complimenten gekregen, hebben we verschillende belevingen gehoord van mantelzorgers en hebben we weer scherper beeld gekregen van de noodzaak van een laagdrempelige plek voor alle informatie.

 

De HarenTynaarlose Uitdaging heeft een succesvolle beursvloer georganiseerd

Op donderdag 2 november 2017 heeft de HarenTynaarlose Uitdaging vragers en aanbieders van maatschappelijk nuttige activiteiten bij elkaar gebracht om matches te maken. Op de beursvloer van de veiling in Eelde heeft notaris Broekema uitgerekend dat er voor ruim 200.000 euro matches zijn gerealiseerd. Dat betekent dat de inzet van de aanbieders in een normale situatie een factuur had opgeleverd van ruim 200.000 euro. Een fantastisch succes.Martijn Aslander op het Living Lab Zuidhorn

Donderdag 2 november 2017 was Martijn Aslander spreker op de conferentie van de gemeente Zuidhorn in het kader van Let’s Gro. Ik ben jaloers op de kennis- en innovatieagenda van gemeente Zuidhorn. Zij doen mooie dingen op dit gebied. Collega-wethouder Fred Stol opende de bijeenkomst met een mooie combinatie van een heel persoonlijk verhaal en de innovatieagenda van Zuidhorn. Bij zijn optreden borrelde bij mij op dat hij heel goed in staat zou zijn om een TedTalk te houden. De hoofdgast van de bijeenkomst was Martijn Aslander. Hij noemt zichzelf stand-up filosoof. Hij is schrijver van Easycratie en Nooit Af.  Zijn verhaal was een prettige reis door zijn gedachten. Inspireren is nieuw leven inblazen. Je leert pas echt als iemand pislink wordt of heel verdrietig. Pessimisten hebben we nodig om fouten te voorkomen, maar optimisten hebben we nodig voor oplossingen. De economie moet zich herdefiniëren. Het uitgangspunt van schaarste wordt in veel gevallen ingehaald door overvloed en er moet plaats ingeruimd worden voor altruïsme. De mogelijkheden van robotisering en virtual reality zijn duizelingwekkend en uiterst interessant. Maar de belangrijkste eyeopener die Aslander meegaf was: de veranderingen in de wereld de komende tijd gaan enorm veel sneller dan in de afgelopen tijd en dat komt door de stuwing van de netwerkeffecten. Vernieuwingen worden plotseling door heel veel mensen omarmd door de snelheid van de netwerkmedia. Vakbonden hebben nog niet zoveel opgeleverd voor docenten van de basisschool, maar de Facebook actie van twee individuele docenten wel. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen.

 

Blockchain en Internet of Things op de Living Lab van Zuidhorn

Op het Living Lab in Zuidhorn hebben Jakko de Jong van QNH-consulting en Jamal Vleij van de stichting Forus een mooie workshop verzorgd over blockchain. De technologie van blockchain kan een behoorlijke revolutie verzorgen. Lees nog even wat ik geschreven heb na het lezen van het boek van Paul Bessem.  Jamal Vleij is met zijn stichting voor de gemeente Zuidhorn bezig om het Kindpakket op de blockchain te zetten. Ze hebben al een werkend prototype. QNH-consulting gaat de stichting helpen. Jakko de Jong legde in een mooie opdracht uit hoe de blockchain werkt bij het overmaken van geld.

Mijn tweede workshop ging over Internet of Things. In een klein groepje mochten we even spelen met techniek via internet. Een mooi voorbeeld van Internet of Things is het aan en uit doen van de kachel op afstand via een app.

 

Met nieuwe inwoners on tour

Het is een jaarlijkse traditie om een bustour te maken met nieuwe inwoners van Haren. Het waren er dit jaar over de 120. De nieuwe inwoners werden met koffie en bonbons ontvangen en standjes van een aantal maatschappelijke organisaties. Daarna een korte toespraak van burgemeester Pieter van Veen en dan de bus in. Een gewone bus en een dubbeldekker. Mariska Sloot en ik waren de twee reisleiders. De rit door Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren werd zeer gewaardeerd. Na de tour werden de nieuwkomers getrakteerd op een goodie bag van ondernemers uit Haren. Van veel nieuwkomers hoorden we terug dat ze zeker binnenkort de fiets pakken en de vele mooie plekjes opnieuw gaan beleven. Dat horen wij graag. Tijdens de rit hebben we altijd een stop bij de Rieshoek. Dan mag ik altijd de groep over een aantal ontwikkelingen toespreken.

 

Filmcursus

Ik wil mij meer bekwamen in het maken van filmpjes. Daarom heb ik mij ingeschreven voor een tweedaagse filmcursus in Amersfoort. Technieken leren over filmen, maar vooral leren een film te bewerken. De eerste dag was erg inspirerend. Nu aan de slag met de opdracht. Ik wil een filmpje maken over het Kindpakket van Haren. Ik hoop dat het lukt!

 

Michiel Verbeek, 5 november 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *