Michiel Verbeek

21 mei

In 1968 maakte Robert Kennedy al een punt van de beperking van het BBP (Bruto Nationaal Product) als meetlat voor welvaartsontwikkeling. In mei 2018 publiceert het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de eerste Brede Welvaart monitor.

 

Robert Kennedy en velen na hem vinden het BBP als welvaartsmeetlat te beperkt. Een auto-ongeluk, milieuverontreiniging en de handel in wapens verhogen het BBP en daarmee de welvaart, maar het levert geen maatschappelijk welzijn op. Het heeft iets pervers. Robert Kennedy zei het in 1968 zo: https://www.youtube.com/watch?v=77IdKFqXbUY&index=2&t=0s&list=PLLRpyh9d5ZYdI2mMtiMKqzdm6B-iR8aw_

 

De nieuwe monitor van het CBS is gebaseerd op een internationale norm. In het systeem wordt gekeken naar de brede welvaart in het hier en nu, maar ook naar later en naar elders. Het gaat dan om het effect van het welvaartsstreven op volgende generaties en op mensen elders in de wereld. Het hele rapport van het CBS kun je hier lezen: https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2018/20/monitor-brede-welvaart-2018

Ik laat hieronder drie cirkels zien uit het rapport van Hier en nu, Later en Elders.

 

 

Uit de cirkels komt direct het probleem van milieubelasting naar voren. Voor een ander belangrijk punt maak ik gebruik van het overzicht van mutaties van het Hier en Nu in vergelijking met vorig jaar. De gegevens van vorig zijn niet in deze vorm gepubliceerd, maar het CBS heeft wel de data.

 

Naast de problematiek van klimaatverandering en de noodzaak van vaart maken met de energietransitie, vind ik de forse daling van ‘inspraak en verantwoordingsplicht’ zeer zorgwekkend. Ik hoop dat de leden van de Eerste Kamer kennisnemen van dit rapport en bij het voorstel van het afschaffen van het raadgevend referendum even heel goed nadenken. Daarmee kan dat cijfers weleens dramatisch verder naar beneden gaan. Met het afschaffen winnen we niks, maar verliezen heel veel. Keer de maatschappelijke discussie over invloed van burgers van het negatieve debat over het afschaffen van het referendum om naar een positief debat over de infrastructuur van invloed.

 

Michiel Verbeek, 21 mei 2018

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *