Michiel Verbeek

07 okt

Een heel mooi en leerzaam interview van Stefan van de Sroet met Tjerk Bogstra over toptennis, coaching en levenslessen.

Op https://www.maximizeyourpotential.nl/tjerk-bogtstra/ kun je via een podcast een mooi interview beluisteren van Stefan van de Stroet met Tjerk Bogtstra. Stefan zorgt ervoor dat Tjerk zijn levensverhaal, zijn levenslessen, zijn passie voor het tennisspel, zijn opvattingen op het gebied van training en coaching helder uit de doeken kan doen. Tjerk is volgens mij een van de beste trainer/coaches van Nederland. Hij combineert op voortreffelijke wijze visie op trainen en coachen, het trainersambacht, voorbeeldgedrag en volledig commitment aan spelers. In de podcast zet hij heel helder zijn opvattingen uiteen over trainen en coachen. Hij illustreert dat met voorbeelden uit zijn eigen tenniscarrière, zijn ervaringen als trainer/coach op zijn tennisacademie, zijn ervaringen bij de tennisscholen waar hijzelf gespeeld heeft, jarenlange ervaring met 1 op 1 coaching met Jan Siemerink en het teamcoachen van het Daviscup-team. Hij reflecteert goed op zijn eigen tenniscarrière en de overgang naar het trainers/coach vak. Nu runt hij een tennisacademie, samen met Tom Kempers.

Wat misschien nog onvoldoende uit het interview naar voren kwam was dat Tjerk een voortreffelijk tenniscommentator op televisie en radio is. En als Tjerk aan tafel zit bij een sportprogramma gebeurt er altijd wat. Je leert altijd wel iets en je kunt genieten van zijn snedige opmerkingen en zijn aanstekelijke plezier!

Tjerk Bogstra komt uit Zuidlaren en heeft een aantal jaren in Haren competitie gespeeld. Toen ik in de jaren tachtig tenniscoach was, heb ik een jaar met zeer veel plezier met hem gewerkt. Het probleem voor talentvolle tennissers uit het Noorden is dat er in het Noorden te weinig goede spelers zijn om mee te trainen en te weinig topsportklimaat heerst. Tjerk geeft in het interview het belang van omgeving aan. De weg naar de top is in een niet-prestatieve omgeving als eenling vrijwel onmogelijk. Tjerk heeft daarom zijn heil gezocht bij de tennisschool van Fred Hemmes en later bij die van Henk van Hulst in Brabant. Daar trainde een grote groep talentvolle en succesvolle spelers. Hij vertelt wanneer de omslag bij hem kwam en de weg naar de echte wereldtop niet ging lukken. Door Frits Don is Tjerk in het trainersvak terecht gekomen. En daar bleek hij een vis in het water. Als zijn ervaringen in de loop der jaren weet hij prachtig te verwerken in zijn tennis technische aanpak, in zijn coaching en het helpen vormen van goede mensen. Bij coaching moet je goed weten in welk stadium van mentale stemming je speler zit. Weet je dat, dan moet je daar je coaching op afstemmen. De stadia zijn: uitdaging, spanning, frustratie en afhaken.

Tjerk is een type trainer die zich echt verdiept in z’n spelers. Je moet ze kunnen lezen om de goede training en juiste coaching te kunnen aanbieden. Mooi vertelt hij over de verschillende coaching van spelers als Sjeng Schalken en Ramon Sluiter in het Daviscupteam. Dit team heeft Tjerk toch grote hoogten weten op te stuwen. Met een zeer gedisciplineerde aanpak in combinatie met samen gedeelde ontspanning. Een week lang bij elkaar zijn ter voorbereiding met op een vast moment ontspanning van een goochelaar of speciale gasten aan het diner die zeker de mindset even kunnen veranderen: Youp van ’t Hek of Jochem Myjer.

Het interview was duidelijk ook gericht op ouders van talentvolle tennissers/sporters. Als je denkt veel geld te kunnen verdienen in het tennis, dan heb je het mis. Dat is voor de happy few. Kinderen moeten passie voor de sport hebben en als ze dat hebben dan is het toch gaaf dat je als ouder daaraan kan bijdragen! Als spelers nog motivatie nodig hebben voor toptennis, dan kunnen ze beter niet naar de BKtennisacademy gaan. Ze zijn daar wel op hun plaats als ze geïnspireerd en beter willen worden.  

Heb je binnenkort een lange autorit, dan is deze podcast een aantrekkelijke passagier. Lukt het niet in een keer de podcast te beluisteren, doe het dan in stukken, maar beluister het geheel. Het is de moeite waard! Geldt trouwens ook voor zijn boek: Wie Durft?

Tjerk Bogstra en interviewer Stefan van de Stroet:

Hier nog een mooie foto van Tjerk Bogstra van fotograaf Jan Maarten Goedkoop uit de jaren tachtig als speler in Haren:

Michiel Verbeek, 7 oktober 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *