Michiel Verbeek

16 jul

Ik zag Pieter Zwart voor het eerst bij Henry Schut op de bank meepraten over het WK in Rusland. Zijn interessante analyses vielen direct op. Genoeg reden om zijn boek 'De val van Oranje' te lezen.

 

Pieter Zwart houdt zich al heel lang bezig met voetbal. Hij schrijft inmiddels voor Voetbal International en op www.fcafkicken.com staat een interessante documentaire met Pieter in de hoofdrol. De website www.catenaccio.nl wordt voorzien van analyses, achtergronden en statistieken van Pieter. Op de bank van studio Rusland zat een jonge jongen met onverzorgd raar sluik haar. Wie is dat in vredesnaam, komt onvermijdelijk bij je op. Op Twitter volgden direct grapjes en adviezen om naar een goede kapper te gaan. Pieter zelf reageerde daar prima op. Dat gaat vast veranderen. Zijn inhoudelijke bijdrage spoorde mij direct aan zijn boek ‘De val van Oranje’ te kopen. De ebook was er (nog) niet, dus maar in boekvorm. Ontzettend leuk en interessant boek, en heel goed geschreven. Ik had niet gedacht dat ik een voetbalboek zo snel helemaal zou uitlezen.

Pieter Zwart analyseert scherp wat er aan de hand is met het Nederlandse voetbal, maar geeft aan het eind van het boek een opbeurende gedachte mee. ‘Als er oog komt voor nieuwe ontwikkelingen om de Hollandse School te versterken dan is een nieuwe boottocht door de Amsterdamse grachten minder ver weg dan het lijkt’. Voor het kijken naar die nieuwe ontwikkelingen moeten we het niet hebben van mensen als Wim Kieft en Ruud Gullit. Van Kieft is op de achterflap van het boek een quote opgenomen: ‘Ik begrijp helemaal geen bal van wat Pieter Zwart allemaal zegt’. Het zegt meer over Kieft dan over Zwart. Kieft en Gullit zijn typische gevallen van Kodak. Wat we hebben is toch goed en niet zien wat er langszij komt!

 

In het boek maak je kennis met interessante voetbal- en conditietrainers als Peter Hyballa, Julian Nagelsman, Pepijn Lijnders, Raymond Verheijen, Jurgen Klopp, Thomas Tuchel, Victor Frade, Jens Bangsbo, Jorge Castelo, José Guilherme Oliviera, Marcel Lucassen, Jan Kluitenberg. Grote trainers die ogen en oren open hebben voor nieuwe ontwikkelingen zijn Pep Guardiola, José Mourinho, Diego Simeone, Jorge Sampaoli, Antonio Conte en Maurizio Sarri.  Zwart opent zijn boek met de valkuilen die een inhoudelijk voetbaldebat voorkomen. Dat zijn: 1. We selecteren niet de spelers met de meeste potentie, maar die op dat moment het beste zijn. 2. Onze exprof-voetbalanalisten zijn druk bezig met het beoordelen en veroordelen van randzaken. 3. Feiten worden gebruikt om eigen mening te ondersteunen. 4. De publieke opinie wordt bepaald door een uniforme groep. Een echo van dezelfde meningen. 5. Moralisme wordt verkozen boven analyse.

Pieter Zwart geeft een mooi inkijkje in een andere manier van kijken. Analytisch kijken betekent het opdelen van het spel in aanvallen, verdedigen en de omschakelingsmomenten daartussen. Kijken naar wat er gebeurt in gestructureerde situaties. Uitgebreid besteed Zwart aandacht aan de omschakelingsmomenten. Het snelle zoeken van diepte, de positiewisselingen om de defensie te verwarren, de overlap op de vleugel en de vroege, lage voorzet naar de eerste paal. Bij studio Rusland kwam de lage score van voorzetten al aan de orde. Het succes van de voorzet na een lage rush vlak voor de achterlijn is zeer gering. Moderne trainers zien daarvan af na bestudering van de statistieken en analyses.  

Onze grootste Nederlandse voetballer, Johan Cruyff, komt veel in het boek aan de orde. Voor een aantal grote trainers van nu was Cruyff hun leermeester. Cruyff hamerde altijd op de onderlinge afstanden tussen spelers; die mogen nooit te groot zijn. Cruciaal hierbij is dat bij balverlies de linies als een harmonica in elkaar schuiven. Of deze van Cruyff: ‘De backs komen pas in actie in de aanval, wanneer zij een overlappende loopactie kunnen maken wanneer de vleugelspits naar binnen trekt’.

Prachtig vond ik de analyse van Georginio Wijnaldum. Bij Oranje valt hij vaak tegen en bij Liverpool is hij een uiterst waardevolle speler. Pieter Zwart geeft helder aan waarom dat het geval is. Bij Oranje speelt hij teveel breed. Bij Oranje is dat ‘oeverloze getik op eigen helft’ weinig attractief en ook niet nuttig. Bij Liverpool geldt ‘diepte voor breedte’. Daardoor wordt Wijnaldum in zijn kracht gezet!  

Nederland is slecht in omschakeling. Zwart noemt vier hoofdoorzaken: 1. Nederland gaat er nog vanuit dat aanvallend het veld groot en verdedigend klein moet gemaakt moet worden. Dat is achterhaald. 2. Slecht verzorgde restverdediging. Succesvol omschakelen van aanvallen naar verdedigen vraagt om duidelijke afspraken en bewustzijn binnen het elftal over het aantal spelers dat achter de bal blijft, en wie dat zijn in welke situatie. 3. Nederland traint te weinig op omschakeling. 4. De tactische structuur van Nederland mist spelprincipes bij snel veranderende omstandigheden. Bijvoorbeeld: het aanvallende team moet 1 speler meer rondom de bal hebben dan het verdedigende team.

Tijdens het WK 2018 hebben we weer gezien dat kleine landen hele sterke teams op de been kunnen brengen en kunnen winnen. Nederland kan dus ook zo maar weer een keer wereldkampioen worden. Het boek van Pieter Zwart zal ongetwijfeld door veel trainers en commentatoren worden gelezen. De trainers moeten zich openstellen voor andere manieren van kijken, van bijhouden en bestuderen van statistieken en ruimte geven in hun technische teams aan mensen als Pieter Zwart. Ik sluit niet uit dat hij al wel een aantal aanbiedingen op zak heeft. De Hollandse school moet nieuw leven ingeblazen worden. Pieter Zwart geeft een mooie aanzet. Nu hopen dat de handschoen wordt opgepakt.

Michiel Verbeek, 15 juli 2018

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *