Michiel Verbeek

12 nov

Tijdens de Klimaattop Noord-Nederland op 9 november 2017 was ik aanwezig bij de lezing van Ad van Wijk over waterstof. Uiterst interessant. Dat vond gelukkig Mark Rutte ook.

 

In 2004 verscheen het boek van Jeremy Rifkin over de Waterstofeconomie. Dat was een baanbrekend boek. Rifkin eindigde met: Heel zelden kent de geschiedenis momenten waarop een generatie de kans krijgt de onderlinge menselijke relaties en de relatie met de wereld om haar heen opnieuw te ordenen. Een dergelijk moment is nu aangebroken. Wij hebben de macht van de zon in handen. Waterstof is een belofte voor de toekomst van de mensheid op aarde’.

 

13 jaar later zit ik op donderdag 9 november 2017 op de Klimaattop Noord-Nederland bij een lezing van hoogleraar Ad van Wijk over Waterstof. Het is altijd fijn als een hoogleraar ingewikkelde dingen in gewone mensentaal kan uitleggen. Ad van Wijk verstaat die kunst.

 

Waterstof is het groene goud voor Noord-Nederland, aldus van Wijk. Waterstof is een proton in de kern en een neutron eromheen. Het heelal bestaat voor 75% uit waterstof. Het vervelende van waterstof is dat het ergens aan vast zit. Bijvoorbeeld water bestaat uit waterstof en zuurstof. Mensen bestaan voor 60% a 65% uit water, maar ook voor ca. 10% uit waterstof. Fossiele brandstof is kool-waterstof. Het probleem van fossiel is dat we de waterstof wel willen, maar de kool niet. Die zorgt voor problemen.

Bij zonenergie hebben we het probleem van de opslag. Dat wordt opgelost als we de zonenergie direct omzetten in waterstof. Want dan hebben we een energiedrager die vervoerbaar is. Dat kan door elektrolyse. Zelf met een klein proefje liet van Wijk zien dat we eerst stoffen uit elkaar halen om vervolgens weer stoffen bij elkaar brengen voor het maken elektriciteit. De toepassingen zijn er al volop. In Groningen wordt de opbrengst van 43.000 zonnepanelen bij de vuilstort op Woldjerspoor gebruikt voor waterstof om busje op te laten rijden. Waterstof is ook zo geschikt voor Groningen, omdat voor de distributie van waterstof het gasdistributienetwerk kan worden ingezet. De ombouw van gaspijpleidingen kost 5% tot 10% van de kosten van nieuwbouw. Het is dus van groot economisch nut om waterstof te gaan transporteren. De zonenergie is inmiddels op diverse plekken al zodanig goedkoop dat elektriciteit met waterstof prima kan. Voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo gaat alles op waterstof.

 

In de ruimte van de lezing stond een hele snelle raceauto van Chinese makelij op een brandstofcel.

 

Ad van Wijk liet nog een prachtig filmpje zien van hoe je door autorijden water kan produceren. Joshua Jackson en Diane Kruger laten dat zien tijdens hun rit door Dead Valley: https://www.youtube.com/watch?v=1Xkc60emmao&t=17s&list=PLLRpyh9d5ZYdI2mMtiMKqzdm6B-iR8aw_&index=9

 

Liever meer waterstof en minder CCS

Blij verrast door de grote mogelijkheden van waterstof op korte termijn liep ik na de lezing naar Ad van Wijk met de vraag: ‘Kunt u mij uitleggen waarom deze regering met dit voorland zo massaal inzet op CCS, of te wel het in de grond stoppen van CO2? Nee, dat kan ik niet, maar toen ik gisteren op een bijeenkomst sprak waar Mark Rutte bij was, was de minister-president zeer geïnteresseerd. Er is hoop, aldus Ad Van Wijk. Nu maar hopen dat ook Eric Wiebes (nieuwe minister van Klimaat en Economie) ook goed gaat luisteren naar Ad van Wijk.

 

Michiel Verbeek, 12 november 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *