Michiel Verbeek

10 aug

Blockchaintechnologie biedt mogelijkheden om administratie- en transactiekosten terug te dringen en meer vertrouwen terug te winnen in instituties.

Ik heb een deel van mijn vakantie gebruikt om me in te lezen in Blockchain. Daarvoor heb ik het boek ‘Blockchain Organiseren’ van Paul Bessems en Walter Bril uitgekozen. Een dikke pil, maar uiterst interessant. Daar waar het heel technisch werd, heb ik bladzijden overgeslagen, maar in het boek werd iedere keer de nadruk gelegd op ‘organiseren’ van de vernieuwing. Blockchain Organiseren is niet alleen technologie, maar het fundament voor een nieuwe sociaaleconomische orde. Blockchain Organiseren is een middel om productiever te worden. We houden dan meer tijd over voor ‘menszijn’ en verduurzaming van de welvaart. In het boek worden ‘ontwrichtende maatschappelijke problemen’ genoemd waarbij Blockchain Organiseren kan helpen: Hoge welvaartsverwachting wordt niet gerechtvaardigd door voldoende productiviteitsgroei; 2. Klimaatvluchtelingen; 3. Ongelijke verdeling van werk, inkomen en vermogen; 4. Opraken van schaarse grondstoffen; 5. Opwarming van de aarde. Het boek zit vol doorwrochte analyses, scherpe observaties, verrassende verbanden en boeiende technologie. En veel mooie uitspraken. Bijvoorbeeld deze van een van mijn favorieten managementgoeroes, Stephen Covey: Trust is the glue of life. It’s the most essential ingredient in effective communication. It’s the foundational principle that holds all relationships.  Of deze van Bernard Shaw: You see things and say why? I see things and say why not? Nog eentje, een Chinees inzicht: om gelukkig te worden heb je drie dingen nodig: iets om te doen te hebben, iets om van te houden en iets om naar te verlangen.

Na het lezen van het boek heb ik nog een paar interessante filmpjes op You Tube gezien van o.a. Rutger van Zuidam van DutchChain. Zijn bedrijf heeft blockchaintechnologie toegepast bij de Stadjerspas in Groningen. Prachtige toepassing. Ga ik verder uitzoeken.

Het hele boek is doorspekt van de notie dat we dingen beter moeten doen voor volgende generaties. In een van de presentaties van Paul Bessems over Blockchain kwam ik deze foto tegen:

Bij nadenken over robotisering, het zien van de mogelijkheden van Blockchain, doordrongen zijn de noodzaak van verduurzaming borrelt het Basisinkomen boven als een onderdeel van de oplossing! Daarvoor wil ik een blog schrijven.

Om alvast een idee te krijgen bij Blockchain en het boek kun je dit filmpje bekijken waar trendwatcher en blogger met passie voor innovatie en gadgets, Vincent Evers, schrijver Paul Bessems interviewt: https://www.youtube.com/watch?v=kceS9lm8JyE

Michiel Verbeek, 10 augustus 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *