Michiel Verbeek

04 aug

Wat is Berlijn een fantastische stad! Het is een schone, groene en diverse stad met voortreffelijk openbaar vervoer en prachtige gebouwen.

Samen met mijn vrouw ben ik 5 dagen in Berlijn geweest. Na de val van de muur in 1989 ben ik nog niet in Berlijn geweest. Een groot gemis had ik al van velen gehoord. En ze hebben gelijk. Het is een fantastische stad. Nog voor de val van de muur ben ik in mijn studietijd (begin tachtiger jaren) in Oost-Duitsland geweest. Regelmatig dacht ik deze dagen aan het nummer ‘Over de muur’ van Klein orkest. Soms vlogen de vogels naar de Gedächtniskirche en soms naar het Alexanderplein.

Toen we op het Alexanderplatz waren zijn we in de rij gaan staan voor de Fernsehturm om Berlijn vanuit de hoogte te kunnen bekijken. We hebben in een behoorlijke rij gestaan, maar we hadden de tijd. We hoorden al snel dat als je je ticket had dat je dan nog zo’n 2 uur moest wachten voor je omhoog kon. Dat was niet zo’n probleem. In de buurt is voldoende te doen. Het verbaasde ons wel dat er slechts vanuit 2 kassa’s tickets werden verkocht. Dat kon wel anders! Toen we na het verkrijgen van de ticket naar buiten liepen, bewonderden we de vele fietstaxi’s op het Alexanderplein. Buiten de rij stond een fietstaxi waarvan de bestuurder ons aansprak. Hij had snel door dat wij uit Nederland kwamen. Reden voor hem om ook Nederlands te bespreken. Het was Levent Aydin (+49 (0) 176 26 57 92 94).

Naast Nederlands en Duits sprak hij ook Engels en Turks. We wilden op onze eerste volle dag een paar vaste bezienswaardigheden zien van Berlijn. In 30 minuten waren we dan bij de Branderburger Tor, maar in een uur krijgen we wel een veel breder beeld. Eerst de Fernseh turm in en dan met onze gids achterin de fiets.Levent nam ons mee naar alle mooie plekken en gaf uitgebreid toelichting. We fietsten over wegen, fietspaden, trottoirs en dwars door een park. Als de fiets niet een klein motortje had was het wel heel hard werken. Vlak achter het Alexanderplein zagen we nu Neptunis van dichtbij. Eerst van boven in de Fernseh Turm.

In het eerste park kwamen we Karl Marx en Friedrich Engels tegen. In het volgende park het homemonument. Een blok beton met een film van kussende mensen van hetzelfde geslacht.

We fietsen langs de Humboldt universiteit en stonden stil bij de Berliner Dom in de Lustgarten. De volgende dag hebben we daar een museum bezocht en genoten van een voorstelling van Danelo met zijn act met de crystallen bal. In de Lustgarten werd lekker gechilld onder het genot van muziek en omgeven door prachtige gebouwen: https://www.youtube.com/watch?v=SytPq0gyFpw.