Michiel Verbeek

08 okt

Alexander Pechtold heeft zaterdag 6 oktober 2018 op het D66 congres zijn vertrek aangekondigd. Op een wijze die hij zelf heeft bepaald. Hij heeft zelf de regie gehad over zijn opkomst en vertrek voor D66 en voor Nederland.

 

In het voorjaar van 2018 heeft Alexander Pechtold zijn vertrek bepaald. Dat blijkt uit het afscheidsinterview met Thijs Broers van Vrij Nederland:

https://www.vn.nl/pechtold-het-is-mooi-geweest/. Uit het interview komt naar voren dat hij een ‘macher’ was, zoals de Duitsers dat noemen. Niet de man van doorwrochte analyses en gepassioneerde pleidooien over maatschappelijke thema’s. Hij was er goed in om relaties aan te gaan en politieke deals te maken. En hij was snel, scherp en gevat in het debat. Hij moet een voortreffelijk voorzitter zijn geweest van de Tweede Kamerfractie. Hij heeft meerdere fracties goed laten functioneren en hij heeft individuele Kamerleden kansen geboden om te excelleren.

Alexander Pechtold zal de geschiedenis ingaan als de eerste en misschien wel de enige leider van D66 die 12 jaar lang achtereen een verkiezingsoverwinning heeft geboekt. Pechtold is bereid geweest om de partij nieuw leven in te blazen toen de partij voor de zoveelste keer bijna op z’n gat lag. Hij deed dat met een missie: D66 moest een brede basis krijgen en D66 terugbrengen in het centrum van de macht. Dat is gelukt. D66 zit in het centrum van de macht en D66 is een professionele partij geworden. Pechtold heeft een groot aantal Kamerleden volgens eigen aanpak gescout en getraind. Met ‘klasje van Pechtold’ heeft hij de fractie van 12 en de fractie van 19 Kamerleden in grote harmonie aan het werk gezet. Dat is een verdienste van formaat. Zelden of nooit was er gedoe in de fractie.

 

Mijn ervaringen met Alexander Pechtold

In de electorale hoogtijdagen van D66 van 1994 tot 1998 was ik wethouder in Haren en Pechtold eerst raadslid in Leiden en vanaf 1996 wethouder. Hij viel op door energie en dingen voor elkaar krijgen. En hij zat dicht bij de top van D66. In 2003 resulteerde dat in het burgemeesterschap van Wageningen en in 2005 werd hij als opvolger van Thom de Graaf naar het kabinet gehaald. In 2003 was Alexander Pechtold ook partijvoorzitter. In 2002 waren er verkiezingen na twee Paarse kabinetten. Het was de tijd van de revolte van Pim Fortuyn. Ik deed mee met die landelijke verkiezingen, maar helaas ging D66 toen van 14 naar 7 zetels. Ik stond op 10. Nummer 8 kwam nog in de Kamer, omdat Roger van Boxtel niet terug wilde naar de Tweede Kamer (stond op 2). Dus net geen Kamerzetel. We kregen het eerste kabinet Balkenende met de partij van Pim Fortuyn, zonder Fortuyn. Vlak voor de verkiezingsdatum werd Fortuyn vermoord. Het kabinet heeft het een jaartje uitgehouden. Er kwamen nieuwe verkiezingen. D66 zat in de oppositie, maar verloor toch een zetel. Van 7 naar 6. Tijdens de verkiezingsstrijd gaf D66 aan dat ze VVD en CDA na het debacle met Lijst Pim Fortuyn niet aan meerderheid zouden helpen. Dat gebeurde toch. Veel D66’ers hebben toen de partij de rug toegekeerd. Ik ook. Ik werd toen gebeld door partijvoorzitter Alexander Pechtold. Hij vroeg mij: ‘wat is het alternatief voor regeringsdeelname, als vierde linkse partij in de oppositie?’ Dat vond ik verbijsterend. Als je als vierde linkse partij (in grootte na PvdA, SP en Groen Links) de kiezers niets te bieden hebt, dan kun je maar beter stoppen. Pechtold was een vechter en heeft in 2006 zich opgeworpen als uitdager van Lousewies van der Laan als partijleider. Hij won, maar de neergang van D66 ging nog even verder. Van 6 naar 3.

 

Stapje voor stapje bouwen aan versterking van de partij

Vanaf zijn aantreden is hij gaan bouwen aan de partij en nam zich voor om D66 een brede basis te geven en om D66 terug te krijgen in het centrum van de macht. Dat is goed gelukt. 12 verkiezingen op rij met winst. In de Tweede Kamer van 3 naar 10, naar 12 en naar 19 in 2018. Ook alle gemeenteraads-, provinciale- en Europese verkiezingen waren succesvol.

 

Wie moet de nieuwe leider worden van D66?

Altijd een leuk spelletje. Wie wordt de nieuwe fractievoorzitter en wie wordt de nieuwe politiek leider bij de volgende verkiezingen. Bij de opvolging van Els Borst lag de keuze voor Thom de Graaf of Roger van Boxtel. De meerderheid van de toenmalige fractie koos voor safe en dus voor Thom. De huidige fractie staat voor de keuze: moeten we iemand kiezen die de kans krijgt om politiek leider te worden of moet een neutrale kandidaat de fractie gaan leiden en meerdere Kamerleden de kans geven zich te profileren als nieuwe leider? Die rol zou Paul van Meenen prima kunnen vervullen. Dan komt er een gelijk speelveld voor Kamerleden als Kees Verhoeven, Sjoerd Sjoerdsma, Jan Paternotte en Rob Jetten en ministers als Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag. Ik denk trouwens dat Sigrid Kaag het niet gaat doen. Zij is een absolute buitenlandspecialist. Zij voelt zich helemaal niet lekker bij het politieke handwerk. Zij is daar waarschijnlijk ook helemaal niet geschikt voor. Olongren zie ik ook niet snel als politiek leider. Zij toont zich momenteel teveel een ambtenaar die precies uitvoert wat opgedragen wordt. Zonder problemen verdedigt ze de afschaffing van het raadgevend referendum, maar zou het ook probleemloos met hartstocht kunnen verdedigen. Haar optreden in het herindelingsdossier versterkt mijn vermoeden. Het doel ligt vast, en er wordt naar toe gepraat. Zonder blikken of blozen.  Politiek leiders moeten goed zijn in het politieke handwerk en moeten goed om kunnen gaan met de media. De voorbereiding daarvoor is het beste in de Tweede Kamer. Kans is groot dat daar de nieuwe politiek leider vandaan. En omdat er meerdere kandidaten zijn, moeten ze allemaal een eerlijke kans krijgen om zich de komende jaren te profileren. Daarom denk ik dat de fractie dinsdag 9 oktober voor een tussenpaus kiest, die gaat zorgen voor de lancering van de meest geschikte kandidaat.

 

Michiel Verbeek, 8 oktober 2018

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *