Michiel Verbeek

02 sep

Ik heb een week lang genoten van het Future tennistoenooi op TSH in Haren. Een voortreffelijke organisatie en prachtig tennis.

 

Ik mocht op het Future tennistoernooi in Haren als loco-burgemeester samen met toernooidirecteur Jan Bunt de prijzen uitreiken.

 

 

Tijdens de prijsuitreiking heb ik tennisschool Smashing gecomplimenteerd met de voortreffelijke organisatie van dit Future toernooi. Slechts vier maanden geleden werden ze gevraagd door de KNLTB of ze een Future wilden organiseren. Martin Arends en Jan Bunt als drijvende krachten van Smashing zijn de uitdaging aangegaan. Samen met Frans Wouters van Smashing en een hele grote groep vrijwilligers hebben ze alle aspecten van een dergelijk groot toernooi onder de knie gekregen. Van spelers hoorde ik dat ze de organisatie in Haren de beste vonden van de Futures in Nederland (deze zomer naast Haren ook Oldenzaal, Rotterdam en Amstelveen). De spelers waren ook zeer te spreken over de kwaliteit van de banen. Mooi compliment voor de groundsmen. De winnaar bij de herenenkel, Nik Razborsek uit Slovenië, vertelde mij dat de spelers in Haren centraal stonden en dat ze vriendelijk werden bejegend. Dat is op veel buitenlandse Futures anders. Daar kan het voorkomen dat spelers inschrijfgeld moeten betalen, maar ook verplicht gebruik moeten maken van de aangeboden diners en een veel te duur hotel.

 

Podium TV

Op Podium TV is een filmpje te zien over het toernooi: http://www.dvhn.nl/sport/Sloveen-en-Spaanse-winnen-Future-Haren-video-23504210.html

 

Futures belangrijk voor de opkomende profs

In mijn praatje heb ik het belang onderstreept van dit soort toernooien voor jonge proftennissers om de absolute top te halen. De weg naar de top 200 of top 100 is niet eenvoudig. Daar moet je veel voor spelen en heel hard werken en een lange adem hebben. De winnares van de damesenkel, Marina Bassols-Ribera, won na vorige week Rotterdam haar tweede Future in Nederland. In 2016 stond ze op plek 1246, in 2017 op 558 en bij het begin van de Future Haren op 440. Zij heeft goede zakengedaan.

Hier de punten voor een 10.000 dollar toernooi:

 

 

Razborsek tegen Kocevar Desman

De herenfinale was een onderonsje tussen de Slovenen Nik Razborsek (24 jaar, 669 wereldranglijst) en Tom Kocevar Desman(28 jaar, nummer 742 wereldranglijst). Het zijn trainings- en tourmaatjes. Met de auto zijn ze naar Nederland gekomen. Razborsek was verliezend finalist in Rotterdam. Nu wist hij het toernooi te winnen. Tom Kocevar Desman heeft zich deze week kranig door het toernooi gesleept. Hij begon het toernooi met koorts. De koorts was weg, maar kiplekker was hij nog niet. Maandag rijden ze samen terug naar huis. Tom gaat vervolgens een volgende Future spelen in Italië. Nik gaat een weekje trainen en daarna weer on tour. Het zijn beide opmerkelijke figuren. Kocevar Desman leek soms ongeïnteresseerd op de baan en speelde vaak onvoorspelbaar. Rustige rally’s werden plotseling opgeschrikt met een loeiharde forehand. Een hele lastig te bespelen tegenstander. Naast Futures speelt hij ook Challengers. De punten moeten voorlopig nog in de Futures bij elkaar gesprokkeld worden.

Van iedere speler is op de ITF site een profiel te vinden. Op die Nik stond bij coach: me and myself. Voor de site zijn spelers gevraagd naar hun favoriete speler. Hoog scoren Nadal, Federer en Djokovic, maar bij de eigenzinnige Razborsek staat: Ivo Karlovic. Een 2 meter 11 lange speler uit Kroatië, in 2008 14de op de wereldranglijst. Nik vertelde mij dat hij Karlovic enorm bewonderd in tennis met zijn enorme lengte en dat hij heel aardig is. Karlovic had een hardste service van het circuit. Daar zou Nik nog wel iets van kunnen gebruiken. Zijn service verdient verbetering!

 


 

 

 

Marina Bassols-Ribera tegen Lara Salden

De 18-jarige Spaanse Marina Bassols-Ribera (440 wereldranglijst) is vast dol op Nederland. Twee Futures achter elkaar heeft ze op haar naam gebracht: Rotterdam en Haren. Met degelijk spel heeft ze de 19-jarige Belgische Lara Salden (648 wereldranglijst) bedwongen. Het leek nog even een derde set te worden, maar Marina wist dat nog net te voorkomen. Ook Lara heeft twee Futures op haar naam gebracht: in Knokke en Wanfercee-Baulet. Twee mooie thuiswedstrijden.    

 

 

Presentatie Tjerk Bogtstra

Tijdens mijn praatje bij de prijsuitreiking heb ik een belangrijk inzicht van oud-TSH’er, Tjerk Bogtstra doorverteld. Tjerk speelde zelf bij de top van Nederland, was de meest succesvolle Daviscupteamcaptain, was trainer van Jan Siemerink, Martin Verkerk en Ramon Sluiter en is nu trainer van talentvolle jeugd op zijn eigen tennisacademie. Een daarvan is Sidané Pontjodikromo. Voor de presentatie had hij Sidané meegenomen. Zij verzorgden een leerzaam uurtje voor jonge tennissers, maar ook voor ouders. Tjerk hield z’n gehoor voor hoe belangrijk het is om met verlies te kunnen omgaan. In verreweg de meeste gevallen sluit je een toernooi af met verlies. Het is alleen anders als je het toernooi wint. Jan Siemerink heeft 14 op de wereldranglijst gestaan, maar hij heeft 4x zonder verlies een toernooi afgerond. Dus vaak in het vliegtuig terug naar huis met de kater van een verliespartij. Maar het mooie in het profcircuit bij tennis is dat er volgende week weer een nieuwe kans is. Dat is heel wat anders dan een ringenoefening voor de Olympische Spelen. Gaat het mis mag je vier jaar wachten voor de volgende kans van 2 minuten!  

 

 

 

Sidané Pontjodikromo

Sidané won zijn eerste ronde in Haren, maar moest zijn meerdere erkennen in Colin van Beem. Hij had absoluut kansen. Tjerk analyseerde na de wedstrijd dat de uitslag door Sidané werd bepaald. Sidané won games, maar verloor twee keer drie games op rij wat niet was gebeurd als de basis net iets beter voor elkaar was. Tjerk en Sidané weten waarop getraind moet worden. Na de vele toernooiweken had hij ook last van enige oververmoeidheid. Nu twee weken trainen en daarna weer on tour.  

 

 

 

Herendubbel en damesdubbel

Bij herendubbelfinale en damesdubbelfinale was er noordelijke inbreng. Maikel Borg uit Delfzijl stond met Stephan Gerritsen aan zijn zijde in de finale tegen het Poolse duo Yann Wojcik en Kacper Zuk. Maikel woont nog in Delfzijl, maar traint al een tijd in Bathmen en gaat nu naar Amsterdam. Het Nederlandse duo won de eerste set. Er waren kansen op de tweede set, maar dat liep toch net anders. Voor de beslissende super tiebreak tot 10 waren ze niet op tijd weer scherp. Met 10-3 wonnen de Polen. In de damesdubbel stond de uit Meppel afkomstige Arianne Hartona. Zij streed met Suzan Lamens in de finale tegen Dominique Karregat en Yukina Sago. Arianne heeft een prachtig toernooi gespeeld. Wist in twee wedstrijden in de single een flinke achterstand om te buigen tot winst. In de halve finale verloor ze van de uiteindelijke winnares. In de dubbel werd het wel goud.

 Foto's van de dubbelfinalisten: Marc Piersma

 

Volgend jaar

Het Future Haren was een groot succes. Het is te hopen dat er volgend jaar een vervolg komt. Dan wordt het Future Groningen. Ik ga ervan uit dat de gemeente Groningen net als dit jaar ook een bijdrage zal leveren.Tennisschool Smashing heeft een groot aantal talenten in training, die zich graag willen meten met de subtop van de wereld. Ik kijk nu al uit naar bijvoorbeeld de verrichtingen van bijvoorbeeld Niels Visker (16 jaar). Dit jaar heeft hij via een gewonnen wildcard bij de prekwalificatie meegedaan in het hoofdtoernooi. Hij verloor in de eerste ronde van een Amerikaan, maar hij stond op de baan alsof hij al heel wat Futures had gespeeld. Hij gaat komende 2 jaar zijn voorbereidingen op zijn VWO-diploma combineren met tennis.

 

Michiel Verbeek, 2 september 2018

 

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *