Michiel Verbeek

17 sep

Terecht dat de PO-raad (Primair Onderwijs) aandacht vraagt voor onderwijs aan asielzoekerskinderen en Laura van Baars van Dagblad Trouw er veel over schrijft. Er gebeuren mooie dingen, maar ook ook hele rare.

Je ziet al direct de problemen voor je bij de opvang van 3.000 vluchtelingen in tenten in Nijmegen. Daar zullen ook veel kinderen komen die al vrij snel onderwijs moeten krijgen. Het zal een enorme klus worden om dat te realiseren. Aan de andere kant dreigt dat een bestaande school voor asielzoekerskinderen docenten moet ontslaan, omdat er te weinig kinderen zijn.

De gemeente Haren heeft al een jaar een asielzoekerscentrum (Onnenstaete in het dorp Onnen) voor 470 vluchtelingen. In het begin zouden er veel gezinnen komen. Die pasten heel goed in de opvang in zelfstandige chalets. Dankzij een enorme inzet van een van onze basisscholen hebben we heel snel een school vlakbij het AZC kunnen realiseren. Het schoolgebouwtje was afgestoten voor onderwijs en zou een andere bestemming krijgen. Toen de vluchtelingen kwamen heeft de gemeente samen met de school onmiddellijk het gebouw gereed gemaakt voor onderwijs. Op een gegeven moment zaten er 82 kinderen (basisschoolleeftijd) op de school. Er is zelfs een noodlokaal bijgeplaatst. De oudere kinderen kregen eerst les op het AZC en nu in Groningen bij een voortgezet onderwijs school met een ISK (Internationale Schakel Klas).

De instroom en doorstroom in het AZC fluctueert enorm. Eerst veel gezinnen, nu veel alleenstaande mannen. Op een gegeven moment waren er 50 kinderen. Toen weer wat meer en nu dreigt de school onder de 40 te komen. En dan ontstaan er problemen. De school had 4 groepen. Op iedere groep een ervaren docent op het gebied van asielzoekerskinderen en een speciaal opgeleide onderwijsassistent. Als het aantal kinderen onder de 40 duikt, dan moet de school afscheid nemen van personeel. En dat is toch wel heel jammer. Net mensen opgeleid en ervaring laten opdoen en dan er weer uit. Er wordt kapitaal weggegooid, terwijl het aantal asielzoekerskinderen in Nederland niet afneemt en de school wordt ook nog eens geconfronteerd met wachtgeld. Dit is zo doodzonde. En het allerergste is dat we nu blijde gezichten zien bij de kinderen. En dat gunnen we meer!

De onderwijsregelgeving vereist dat de school voor 1 oktober keuzes maakt. Als het aantal vluchtelingen zou dalen, dan is het niet erg dat onze asielzoekerschool krimpt, maar dat is niet het geval. Wat zou het zonde zijn als de opgebouwde deskundigheid en de faciliteiten niet gebruikt worden! En wat is het bizar als je ziet hoeveel asielzoekerskinderen graag onderwijs willen hebben!

Michiel Verbeek, wethouder in de gemeente Haren  

m.verbeek@haren.nl

17 september 2015     

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *