Michiel Verbeek

05 mei

In deze terugblik op april 2019 komen langs: de oogstrelende presentaties van Ajax, verschillende verkiezingen met interessante uitslagen, een tweede ridder in de familie, het probleem van schulden, Macron, groengas en nog veel meer.


Ajax


Het was deze maand volop genieten van Ajax. Vergaderingen werden op tijd gestopt om op tijd voor de buis te zitten. Tegen Juventus was het twee keer oogstrelend. Deze ploeg is topfit in lijf en hoofd. Magistraal voeren ze het strijdplan van de coach uit. Dit is niet een aantal fantastische spelers bij elkaar, maar een systeem. Het ‘tiktak’ spel van de Amsterdammers wordt door iedereen in de ploeg begrepen en aangevoeld en ze lijken elkaar bijna blindelings te kunnen vinden. Tegen Juventus geen enkele keer een oud-Hollandse aanval tot de achterlijn en dan hoog voor de goal. Alle aanvallen in kort positiespel wachtend op die ene creatieve doorbraak. Heerlijk. De eerste wedstrijd tegen Tottenham Hotspurs leverde een eerste 10 minuten op die afwachtend was en allesbehalve indrukwekkend. De motor moest even op gang komen. Vanaf de tiende minuut begon het te lopen bij Ajax met als gevolg in de 15de minuut die akelig snelle actie met Donny van de Beek vrij voor de goal met een doelpunt tot gevolg. De vrije schoppen van Tottenham zijn gevaarlijk. In de 25de minuut een flinke kans voor Llorente. De lange blessurebehandeling van Vertonghen was niet goed voor het ritme van Ajax. In de blessuretijd weer een gevaarlijke situatie door een vrije schop. In de tweede helft een agressief Tottenham. De Ajax verdediging en middenveld  werd vroeg onder druk gezet om de lange bal uit te lokken. Dat gebeurde. In de hele tweede helft is Ajax niet aan het ‘tiktak’ voetbal toegekomen. Maar zoals in veel commentaren te horen was, hebben we nog een andere kwaliteit van Ajax gezien. Keihard werken en scherp blijven. Daardoor hebben ze een tegengoal weten te voorkomen. Krijgt Tottenham het voor elkaar om Ajax van het ‘tiktak’ af te houden op 30 april of bereidt Ten Hag een aanpak voor dat Ajax geen herhaling wordt van de tweede helft in London? Ik ga daar vanuit! Ajax heeft de mogelijkheid van drie grote prijzen. Zondag 5 mei werd de eerste binnengesleept door een 4-0 overwinning op Willem 2 voor de beker.
Op Twitter zie ik regelmatig een stukje van een artikel van de voortreffelijke analyses van Pieter Zwart, maar kan dan niet door scrollen. Er zat niets anders op dan een abonnement nemen op VI Pro. Pieter Zwart heeft echt interessante analyses:  https://www.vi.nl/pro/analyse/ajax-domineert-als-het-kan-en-vecht-als-het-moet  

Verkiezingen


In Spanje hebben de sociaal-democraten (PSOE) hun positie versterkt, maar er is een extreem rechtse partij (Vox) in het Spaanse parlement bijgekomen. De leider van de sociaal democraten, Pedro Sanchez, was tussentijds premier geworden na een motie van wantrouwen tegen de vorige premier Rajoy. Bij deze verkiezingen is alsnog de partij van Rajoy afgestraft en is de machtswisseling door het volk bekrachtigd. Helaas heeft Podemos van Pablo Iglesias fors verloren. Daardoor kunnen PSOE en Podemos niet samen een regering vormen. Ze moeten kleine partijen aan boord zien krijgen.
In Engeland zijn de Conservatieven en Labour afgestraft voor het Brexitdrama bij de gemeenteraadsverkiezingen. De Liberal Democrats werden slapend rijk.De presidentsverkiezingen in Oekraïne betekende een afstraffing van de zittende president Petro Porosjenko. De grote winnaar met meer dan 70% van de stemmen werd Volodymyr Zelensky. De Oekraïners hebben tegen het establishment gestemd in de hoop dat het nieuwe iets beters oplevert.