Michiel Verbeek

18 jan

De verkiezingsstrijd is begonnen. De Amerikaanse invloeden zijn al te zien. Roemer heeft zich al getrakteerd op 4 jaar oppositie. Asscher geeft steun aan rechts sentiment met zijn keuze voor progressief patriottisme. Klaver gaat scoren op nieuw en D66 moet met hele concrete inspirerende plannen komen.

 

Zondag 15 januari 2017 zat Mark Rutte aan tafel bij Buitenhof met drie interviewers. Ik kan niet anders zeggen dat hij dat heel goed deed. Voor wie nog twijfelde, weet het nu zeker. De VVD gaat niet in een kabinet met de PVV. Wilders kan alleen premier worden als hij meer dan 75 zetels in de Tweede Kamer haalt. En dat gaat niet gebeuren. Als de PVV onverhoopt de grootste partij wordt, zal Rutte uiteraard de uitnodiging voor een gesprek accepteren. Rutte hield een bijna hartstochtelijk pleidooi voor duurzaamheid en het terugdringen van CO2. Ook voor Jesse Klaver kan hij op die manier een coalitiepartner zijn. Klaver kondigde op 14 januari aan premier van Nederland te willen worden. En waarom ook niet? Hij probeert een snufje Obama in z’n optredens te leggen. Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. Ik heb een stukje van zijn toespraak gezien. Hij moest wel erg veel op z’n aantekeningen kijken. Hij moet niet schromen om de autocue te gaan gebruiken. De Amerikaanse invloeden waren ook te zien bij het CDA-congres op diezelfde dag. Sybrand Buma wilde een hartelijk onthaal van zijn partijgenoten op weg naar het spreekgestoelte. Dat ging nog niet zo smooth als in de VS. Hij moest bijna mensen aantikken om de hand te schudden. Je ziet waar we naar toegaan in Nederland, maar het is nog een beetje houterig en knullig. Over 4 jaar zullen we meer geoliede machines zien.

Buma richt zijn pijlen graag op Rutte, omdat hij bij de VVD stemmen wil weghalen. Rutte mist moreel leiderschap volgens Buma, omdat hij ooit ‘pleurt op’ heeft geroepen en omdat hij de verkiezingsbeloftes van 1000 euro belastingverlaging en ‘geen cent meer naar Griekenland’ niet heeft waargemaakt. Deze aanvallen worden wat sleets en het wordt voor Buma komende tijd nog lastiger, omdat de plannen van het kabinet Rutte/Asscher voor 80% zijn uitgevoerd. Geen slechte score. Te hard uithalen naar Rutte kan Buma zich niet permitteren, want de VVD is voor de vorming van een nieuw kabinet de eerste logische partner voor het CDA. Emile Roemer richtte zich ook tegen Rutte. Die gaat inmiddels zover dat na de PVV, ook de VVD als regeringspartij wordt uitgesloten. Lekker handig. Trouwens Roemer had de SP al eerder 4 jaar oppositie bezorgd door zijn uitspraak dat de SP alleen in een kabinet zou stappen als het Nationaal Zorgfonds gerealiseerd wordt. Het verprutsen van kansen zo vroeg in de campagne door Emile Roemer is fijn voor Lodewijk Asscher. Die kan daardoor een paar zeteltje erbij veroveren. Asscher heeft als campagneslogan progressief patriottisme. Vaderlandsliefde gebaseerd op progressieve waarden. Asscher staat voor de vrijwel onmogelijk taak om het onmogelijke te verenigen. Er zijn twee gegevenheden die de uitslag van verkiezingen voor de Tweede Kamer sterk bepalen. De eerste is dat er een partij wordt afgerekend. En de tweede is dat kiezers graag voor ‘nieuw’ gaan. Lodewijk Asscher is ‘nieuw’, maar met de PvdA zal afgerekend worden. In 2012 leek dat ook te gaan gebeuren, maar toen was Diederik Samsom echt nieuw en het negatieve beeld volledig kunnen ombuigen met een voortreffelijke campagne. Asscher kan de nieuw-kaart niet optimaal spelen, omdat hij 4 jaar de tweede man was van het kabinet en heel goed heeft samengewerkt met Mark Rutte. En dan dat patriottisme. Ik ben bang dat rechts daar beter in is! Wilders zal blij zijn met de keuze van Asscher.

En dan D66. Zo ongeveer de enige partij die niet in het weekeinde van 14/15 januari heeft gecongresseerd. Ik hoorde wel een vooraanstaand D66’er op de radio bij Kamerbreed. Daar zat Sjoerd Sjoerdsma. Voor het eerst hoorde en zag (radio kijken op de laptop) ik hem heel ontspannen, zelfverzekerd en makkelijk praten over diverse onderwerpen. Tot nu toe zag ik hem vooral bij beladen buitenlandse onderwerpen. Ik begrijp nu waarom Alexander Pechtold heel blij zal zijn met Sjoerdsma als campagneleider. D66 zal niet worden afgerekend, maar kan niet met de nieuw-kaart scoren. Misschien een beetje nieuw als Pechtold wat extra ruimte laat in de campagne aan Stientje van Veldhoven, Jan Paternotte, Kees Verhoeven en Sjoerd Sjoerdsma. Als de PvdA naar de PVV trekt en de SP, dan is dat electoraal heel gunstig voor D66. De geschiedenis heeft laten zien dat als de PvdA meer naar D66 trekt, D66 daar last van heeft. De aanpak van Lodewijk Asscher zou weleens gunstig uit kunnen pakken voor het links liberale geluid van de Democraten. Er is een groot potentieel voor een progressief vooruitgangsgeloof en optimisme. Laat Lodewijk Asscher zich maar bezighouden met identiteit en patriottisme en D66 met analyses van de grote maatschappelijke vraagstukken en een paar hele concrete aansprekende oplossingen. Hier alvast een paar suggesties: http://www.michielverbeek.nl/links-moet-aan-de-bak-met-een-inspirerend-en-concreet-alternatief/

 

Michiel Verbeek, 18 januari 2017

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *