Michiel Verbeek

11 aug

Ik heb 14 dagen in heel fijn gezelschap vakantie gehouden op Kreta. Lekker uitwaaieren van het dossier Herindeling. Een nieuwe ervaring opgedaan met de boeken in de vakantie. En Pokemon kan de ruines van Knossos een toegevoegde waarde geven.

 

Malia op Kreta

We waren een aantal dagen met z’n tweeën op vakantie, een aantal dagen met z’n vieren en een aantal dagen met z’n zessen.


We zaten in een prima appartement aan zee in Malia. Het klimaat is aan de noordkant van het eiland heerlijk. Bij een temperatuur van 35 graden is het dankzij een lekker briesje goed vertoeven.


Naast veel zon, zee, strand, lekker eten en lezen ook nog een beetje cultuur gesnoven over de Minoïsche tijd van 3300 – 1450 voor Christus bij de ruïnes van het paleis in Knossos en het archeologisch museum in Heraklion. Uit het aardewerk en de schilderkunst blijkt hoe hoogstaand en verfijnd hun techniek was op Kreta. Tussen 2200 en 1500 v. Chr. beleefde de Minoïsche tijd haar hoogtepunt. De welvaart was te danken aan de handel met andere steden in Griekenland, het Middellandse- Zeegebied, Egypte en Syrië. Ook de vruchtbare grond van Kreta die olie, graan en wijn leverde zorgde voor grote welvaart. De economische centra waren rijke paleizen, waarvan restanten gevonden zijn in verschillende delen van het eiland. Het paleis van Knossos bevatte smaakvolle vertrekken met muurschilderingen (Fresco's), sommige van levensgroot afgebeelde mensen, stieren en dolfijnen. Andere onderwerpen zijn processies, dansers, fabeldieren, lelies en vogels. Toen ik langs de ruïnes van het paleis in Knossos liep, dacht ik aan Pokémon en augmented reality. Aan de werkelijkheid worden computerbeelden verbonden. Wat zou je de ruïnes een mooie toegevoegde waarde kunnen geven. Je loopt dan langs de ruïnes en je ziet hoe er toen geleefd werd. Lijkt me geweldig!


 

Herindeling

In de week voor de vakantie hebben we nog een bestuurlijk overleg gehad met Groningen en Ten Boer. Daar hebben we nog een keer ons tweesporenbeleid uitgelegd en hebben we afspraken gemaakt over de vervolgbesprekingen. Volgende week gaan de besprekingen verder. Ondertussen heeft het Burgercomité Haren het initiatief genomen om het Coelo te vragen de financiële voornemens van de coalitiepartijen ter aanvulling op het rapport Beterr Haren te beoordelen. Het Coelo is een autoriteit op het gebied van de financiën van gemeentelijke overheden met als directeur Maarten Allers. Allers is tevens hoogleraar economie van de decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij RTV Noord heeft burgemeester Pieter van Veen toelichting gegeven op de bijdrage van de gemeente voor het onderzoek. Voor Haren is dit een nuttig onderzoek, omdat het college voorstellen voorbereid voor de begroting 2017 en de meerjarenbegroting 2017-2020. En het is interessant, omdat de provincie Groningen de financiële plannen onder Beterr Haren helemaal niet beoordeeld heeft. De provincie had het standpunt al bepaald voor dat de financiële plannen beschikbaar waren!

 

De boeken tijdens de vakantie

De vakantie is altijd mooi moment om romans te lezen. Op het programma stonden op z’n minst: Een klein leven van Hanya Yanagihara, Moedervlekken van Arnon Grunberg en De laatste oorlog van Daan Heerma van Voss.


Een klein leven zou een adembenemend boek zijn. Na 400 bladzijden (van de 750) ben ik gestopt. Ik vond het hele verhaal rondom Jude een beetje te gekunsteld en het duurde mij te lang. De combinatie van zijn vreselijke jeugdervaringen, zijn structurele automutilatie, zijn liefdesaffaire die ook weer vreselijk eindigt, maar ondertussen wel een succesvol advocaat. Er zaten ook rare kanten aan de vriendschap van het vier vrienden Jude, Malcolm, Willem en JB. Hoe kan het dat zijn beste vrienden lange tijd niet te weten komen wat het geheim van Jude was en opvallend dat in de vriendschap zeker in de studententijd nergens het over seks is gegaan. Ook in Moedervlekken en De Laatste Oorlog ben ik halverwege gestrand. Toen maar overgestapt op de non-fictie van Post Kapitalisme van Paul Mason en Hoe de Verzorgingsstaat wordt verbouwd van Albert Kruiter, Fermianne Bredewold en Marcel Ham. Op deze boeken kom ik binnenkort uitgebreid terug.


 

Burgerparticipatie

In het rapport Beterr Haren staat een uitgebreide paragraaf over burgerparticipatie. Het is leuk om burgers te betrekken bij het voorbereiden, ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van beleid en het is noodzakelijk voor de het onderhoud van de democratie. Het kan ook nog kostenbesparend zijn als we erin slagen de kennis en ervaring van burgers te gebruiken ten koste van dure inhuur van externe specialisten. Maak gebruik van de specialismen van eigen inwoners, die het leuk vinden om bij te dragen aan het wel en wee van de eigen gemeente. Op basis van de visie in Beterr Haren wil het college van Haren een handzame notitie opstellen. Ik zal deze maand een voorzet geven voor de uitwerking van het idee van Burgerthemagroepen en de inzet van de participatieladder.  


 

50 jaar D66 in Haren

D66 bestaat dit jaar 50 jaar. De Harense afdeling van D66 moet voor een eigen 50-jarig lustrum nog 3 jaar wachten. Raadslid voor D66 en schrijfster van een groot aantal boeken is bezig met de afronding van het boek over 50 jaar D66 in Nederland en Haren. Ik heb al een paar paragrafen mogen lezen ter controle van de feiten. Dat was zeer veelbelovend. D66 Haren heeft al die achterliggende jaren een zeer actieve bijdrage geleverd aan het bestuur van Haren. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde D66 meer dan 30% van de stemmen. Daarmee haalde D66 Haren de hoogste score voor de partij in heel Nederland. Ik zie uit naar het boek!


 

De Olympische Spelen

De opening van de Olympische Spelen moet ik nog terugzien, omdat we toen nog op Kreta waren. Vanaf afgelopen weekeinde veel gezien. Vooral wielrennen, zwemmen, turnen, volleybal, hockey, judo en beachvolleybal. We zitten op donderdag 11 augustus op 5 medailles. Daar kan nog wat bij!


De topsport is soms enorm zuur. Ellen van Dijk reed voor goud op de tijdrit, maar door een windvlaag op het stuur raakte ze in de berm en verloor kostbare seconden. Geen goud, maar plek 4! De ergste plek voor een Olympiër. Haar reactie na de wedstrijd vond ik indrukwekkend professioneel!


 

Zorguitgaven en prijzen bij ziekenhuizen

Afgelopen week was er aandacht voor grote prijsverschillen in ziekenhuizen. Gips voor een knie kost in het ene ziekenhuis 350 euro en in een ander 750 euro. En het verwijderen van spataderen kan variëren van 520 tot 1800 euro. Dat is niet zo vreemd. Ziekenhuizen hebben hele verschillende kosten en kunnen op eigen manier een kostprijs voor een product bepalen en vervolgens een prijs. Dat dit kan plaatsvinden heeft er alles mee te maken dat de klant niet zomaar naar een ander ziekenhuis kan gaan. Daar komt bij dat de klant veel ingrepen niet zelf betaalt, maar de zorgverzekeraar. Daarom worden zorgverzekeraars steeds kritischer. De totale ziekenhuiskosten zijn in 2015 niet veel hoger geworden ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit deze cijfers.   

 

Michiel Verbeek, 11 augustus 2016

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *