Michiel Verbeek

5 mei

Michiel Verbeek

Een terugblik op april 2019

In deze terugblik op april 2019 komen langs: de oogstrelende presentaties van Ajax, verschillende verkiezingen met interessante uitslagen, een tweede ridder in de familie, het probleem van schulden, Macron, groengas en nog veel meer.

Lees verder >>

31 jan

Michiel Verbeek

Terugblik op januari 2019

Het is alweer een maand geleden dat ik afscheid heb moeten nemen van de gemeente Haren en mijn wethouderschap. In deze maand veel gesprekken gevoerd en al weer bezig met een aantal klussen. Maar het was ook de maand van het Kinderpardon en de perikelen rondom het klimaatakkoord.

Lees verder >>

8 jan

Michiel Verbeek

Een nieuwe fase

Op 1 januari 2019 is er een einde gekomen aan mijn wethouderschap in Haren. Er breekt voor mij een nieuwe fase aan. In dit weekbericht nog even het afscheid van Haren, mijn verbazing over de discussie over de kosten van krachtig klimaatbeleid, de voeding van het populisme en even een kleine verkenning van mogelijkheden in de nieuwe fase.

Lees verder >>

1 dec

Michiel Verbeek

Week 46 - 47 en 48 van 12 november t/m 2 december 2018

De verkiezingsuitslag van 21 november en linkse, groene en progressieve politiek. Pleegouders hebben het zwaar. Mijn laatste twee dossiers. Het politieke midden zit landelijk fors in de problemen. En mijn toekomst.

Lees verder >>

11 nov

Michiel Verbeek

Week 45 van 5 t/m 11 november 2018

Oh-Crêpe is een prachtige toevoeging op de detailhandel en horeca in Haren. Mantelzorgers hebben een bloemetje gekregen. Leerlingen van het Maartenscollege gaan naar Zimbabwe. Haren scoort opnieuw hoog in de Duurzaamheidsmonitor. De verkiezingen in de VS en de noodzakelijke actie van Tim Hofman voor een Kinderpardon.

Lees verder >>

4 nov

Michiel Verbeek

Week 43 en 44 van 22 oktober t/m 4 november 2018

De verkiezingsstrijd voor de nieuwe gemeenteraad van Groningen is begonnen. Er is nog 1 raadsvergadering van de gemeente Haren op 12 november. Maar ondertussen gebeuren er nog steeds interessante dingen in Haren en ver daarbuiten. Hoogtepunten deze afgelopen twee weken waren de lezing van Rik Vera en de actie van Tim Hofman en Nemr.

Lees verder >>

21 okt

Michiel Verbeek

Week 42 van 15 t/m 21 oktober 2018

Het prachtige nieuwe gebouw van de Sint Nicolaasschool is officieel geopend. Bij de PPS heb ik een zware avond gehad. Er komt geen subsidie voor Aardgasvrij Glimmen, maar we gaan wel door. En ik heb zin in een crêpe.

Lees verder >>

19 okt

Michiel Verbeek

Week 40 en 41 van 1 t/m 14 oktober 2018

Moeilijk dossier huisvesting Brinkschool. Onderzoek Follow the Money. De lastige start van Rob Jetten. Een fantastisch onderwijscongres. Werken aan een gezonde leefomgeving en de grote druk op mantelzorgers.

Lees verder >>

30 sep

Michiel Verbeek

Week 38 en 39 van 17 t/m 30 september 2018

Kunnen we het spitsprobleem rondom de Rummerinkhof zodanig regelen dat twee basisscholen aan de Rummerinkhof verantwoord is? Gaat Groningen straks verder met het bestemmingsplan voor het Haderaplein of moet alles over? Het droomproject voor gebruikers van de Voedselbank, gezond ouder worden, de subsidie van BZK voor Aardgasloos Glimmen gaat niet door en op bezoek bij Rijk Zwaan, Nederlandse wereldspeler op het gebied van zaadveredeling.

Lees verder >>

16 sep

Michiel Verbeek

Week 37 van 10 t/m 16 september 2018

Moeilijk debat gehad in de gemeenteraad van Haren over de invulling Haderaplein en een debat over de verhuizing van de Brinkschool met veel suggesties en veel insprekers. De week afgesloten met een prachtig familieweekeinde aan het Ermerstrand.

Lees verder >>

9 sep

Michiel Verbeek

Week 36 van 3 t/m 9 september 2018

Het is voor mij een beetje gekke tijd, de laatste maanden van mijn wethouderschap zijn ingegaan. Nog twee maanden met raadsvergaderingen en eind december afscheid nemen van de gemeente. Mijn agenda wordt leger, maar de agenda’s van medewerkers raken steeds voller. Het mooiste bericht van deze week was dat Lili en Howick mochten blijven.

Lees verder >>

3 sep

Michiel Verbeek

Week 34 en 35, van 20 augustus t/m 2 september 2018

Deze weken stonden voor mij in het teken van Noorderzon en Future Haren. Maar er was ook nog ander nieuws.

Lees verder >>

19 aug

Michiel Verbeek

Week 31, 32 en 33, van 31 juli t/m 19 augustus 2018

Mijn laatste weekbericht is alweer van drie weken geleden. Vlak voor mijn heerlijke vakantie op Terschelling met mijn vrouw was het rustig op het Harense gemeentehuis. Op Terschelling een aantal stranddagen gehad en veel prima fiets-, wandel-, lees- en gewoon lekker samen zijn weer gehad. Van Alan Lightman heb ik geleerd dat het van groot belang is zo nu en dan tijd te verlummelen.

Lees verder >>

31 jul

Michiel Verbeek

Terugblik op week 30 van 23 t/m 30 juli 2018

De vakantieperiode op het gemeentehuis is begonnen. Het is heel rustig. De stukken de gemeenteraadsvergadering in september zijn op route gezet. De voorbereidingen voor de herindeling lopen goed. De inrichting van de Sint Nicolaasschool gaat beginnen. En ik heb genoten van de Tour de France.

Lees verder >>

22 jul

Michiel Verbeek

Terugblik op week 29 van 16 t/m 22 juli 2018

Samen met mensen in armoede dromen proberen te realiseren. Trump, Poetin en Blok. De basisbaan als goede oplossing voor maatschappelijk nuttig werk. Haderaplein en Brinkschool in september in de raad. De energieke democratie, de energiemarkt en De Hub Haren.

Lees verder >>

17 jul

Michiel Verbeek

Terugblik op week 28 van 9 t/m 15 juli 2018

Een week van veel verlies en winst. De gemeente Haren eindigt. De Belgen verliezen de halve finale, maar winnen de derde plek. Dylan Groenewegen laat zien wat winnen is en de burgers van Nederland verkiezen het raadgevende referendum

Lees verder >>

8 jul

Michiel Verbeek

Terugblik op week 27 van 2 t/m 8 juli 2018

Een beetje pakjesavond in de raad, de Jongerenraad gaat stoppen, een mooi artikel van Ries De Langen over de herindeling, het raadgevende referendum wordt volgende week om zeep geholpen, De Correspondent gaat global, middelengebruik is een uiting van disconnectie en hoe gaat AMLO met Trump om?

Lees verder >>

1 jul

Michiel Verbeek

Terugblik op week 26 van 25 juni t/m 1 juli 2018

Vier inspirerende bijeenkomsten: Aardgasloos Glimmen, Blockchain, gesprek met gebruikers Participatiewet en over verslavingszorg. Het mooiste Haagse nieuws was de saamhorigheid bij de Klimaatwet. En afscheid van twee leden van de RvT van de stichting Baasis.

Lees verder >>

28 jun

Michiel Verbeek

Terugblik op week 24 en 25 van 11 t/m 24 juni 2018

Oerol, het nut van bijen, een steeds dieper zinkende Trump, ouderenbeleid, gasloos bouwen, vliegverkeer uit de bocht, comazuipen, de zelfoogsttuin voor de krappe beurs en Haren heeft de financiën goed op orde.

Lees verder >>

10 jun

Michiel Verbeek

Terugblik op week 23 van 4 t/m 10 juni 2018

Wiebes maakt de Groningers kwaad. De kandidaat raadsleden voor D66 uit Haren voor de nieuwe gemeente zijn bekend. Teleurstellend gesprek met Monica den Boer. Jan Rotmans over de Omgevingswet. Het Haderapleinplan. En de voorbereidingen herindeling.

Lees verder >>

3 jun

Michiel Verbeek

Terugblik op week 21 en 22 van 21 mei t/m 3 juni 2018

D66 heeft een flinke opfrissing nodig. De voorbereiding op de herindeling. Het belang van bijen. In gesprek met de EK-fractie van D66. Schuldhulpverlening en de voedselbank. En veel Italië deze week.

Lees verder >>

21 mei

Michiel Verbeek

Terugblik op week 20 van 14 t/m 20 mei 2018

Er waren mooie ontwikkelingen te zien op de duurzaamheidsmarkt. Het Brede Welvaartsbegrip gaat meer aandacht opeisen. The New City wil de toekomst vormgeven met ommeland. Iran is ook heel interessant. En de stand van zaken van een aantal interessante bouwplannen.

Lees verder >>

13 mei

Michiel Verbeek

Terugblik op week 19 van 7 t/m 13 mei 2018

De duidingsvergadering. Op bezoek bij Iederz. Haderaplein en Explorius. Een mooi tennistoernooi in Haren. En preventie tegen middelengebruik op middelbare scholen.

Lees verder >>

6 mei

Michiel Verbeek

Terugblik op week 18 van 23 april t/m 6 mei 2018

Mooie plechtigheid op 4 mei. Mijn opdracht voor de KIA. Minister Koolmees gaat niet experimenteren met het basisinkomen. De fietstunnel komt er en een mooie Verbekendag.

Lees verder >>

27 apr

Michiel Verbeek

Terugblik op week 17 van 23 t/m 29 april 2018

De Tweede Kamer kiest voor herindeling. De Koning voor Groningen. De Raad voor gasloos bouwen en een energieneutraal dorp of wijk. Mark Rutte voor de zoveelste mea culpa. De Brinkschool voor nieuwbouw. De aanwonenden van het nieuwe gebouw aan het Haderaplein voor een onsje minder. Ik kies deze week voor Blanco White. En de moeilijke keuze voor rechtgeaarde D66’ers.

Lees verder >>

22 apr

Michiel Verbeek

Terugblik op week 16 van 16 t/m 22 april 2018

Het Kamerdebat over de samenvoeging Groningen, Haren en Ten Boer was een martelgang. Het gaat goed met het Harener Holt. Het kabinet moet het beleid aanpassen voor de meest kwetsbare werkers op de arbeidsmarkt. Haren is een voorbeeld op het gebied van ondersteuning inburgering. Wat kan het GON betekenen voor het sociaal domein? En Music4All was weer geweldig!

Lees verder >>

15 apr

Michiel Verbeek

Terugblik op week 15 van 9 t/m 15 april 2018

Het droevige en plotselinge overlijden van Pieter Smit. Donald Trump speelt met de wereldvrede. Een prachtig concert van Haevn. Wat gebeurt er toch in Hongarije? De energietransitie. Het Haderaplein. En de strijd voor het systeem van loonkostensubsidie.

Lees verder >>

8 apr

Michiel Verbeek

Terugblik op week 13 en 14 van 26 maart t/m 8 april 2018

Op bezoek in Onnen en Glimmen. Genoten van Terschelling en de voorstelling van Tim Fransen. Blockchain in Zuidhorn. En een mooi gasbesluit, maar grote zorg over de gelden voor de hersteloperatie.

Lees verder >>

25 mrt

Michiel Verbeek

Terugblik op week 12 van 19 t/m 25 maart 2018

Het referendum was een succes. De verkiezingsuitslag was een grote overwinning van de lokale partijen. Studenten pitchen voor de GrEK. Goede afspraken gemaakt met de Kinderopvangorganisaties. Succesvolle energiemarkt en de samenwerking tussen onderwijs en zorg.

Lees verder >>

17 mrt

Michiel Verbeek

Terugblik op week 11 van 12 t/m 18 maart 2018

Verslaving is een vorm van disconnectie. Een nieuwe connectie maken met iets positiefs is het devies. Peter Breithaupt hield een interessante lezing op de bijeenkomst over de energietransitie. En weer even voor de klas. Deze keer groep 5 van De Borg.

Lees verder >>

11 mrt

Michiel Verbeek

Terugblik op weken 10 van 5 t/m 11 maart 2018

Een week waarin ik moest nadenken over stokoude organisatieprincipes en de mythe van schaalvergroting en tegelijkertijd over organiseren op basis van Blockchain. Ik heb weer heel wat talentvolle jongeren langs zien komen op de Dag van de Lokale Democratie. En ik heb jongeren gesproken die zeer gebaat zijn met de School als wijk aanpak.

Lees verder >>

4 mrt

Michiel Verbeek

Terugblik op weken 8 en 9 van 19 februari t/m 4 maart 2018

Heerlijke dagen gehad op Terschelling. Extra geld voor urgente financiële noden. De energietransitie komt goed op gang. Goede discussie over de arbeidsvoorwaarden van P’ers. Een mooie eerste bijeenkomst in de reeks over ‘positieve gezondheid’. En een bardienst bij Novo.

Lees verder >>

18 feb

Michiel Verbeek

Terugblik op weken 6 en 7 van 5 t/m 18 februari 2018

Hommeles in Den Haag met het aftreden van Halbe Zijlstra en de intrekkingswet Raadgevend Referendum. De voorbereiding op de AVG. Interessante ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie en ruimtelijke ordening. Nieuwbouw Haderaplein. Hugo Camps over Sven. En de jeugdwet.

Lees verder >>

6 feb

Michiel Verbeek

Terugblik op week 5 van 29 januari t/m 4 februari 2018

Mooie bijeenkomst met bewoners van Harener Holt. Veel armoede en schulden deze week. De Groenenberglezing. Groen licht voor ICT en personeelszaken. Een bezoek aan het Noorderpoort. En kennismaking met de huurdersvereniging van Woonborg

Lees verder >>

27 jan

Michiel Verbeek

Terugblik op week 4 van 22 t/m 29 januari 2018

Sander Claassen is kandidaat-lijsttrekker voor D66 in Haren. Mooie voorstelling van De Verleiders over de democratie met een zeer verrassend Gronings slot. Een drukbezochte inloopavond DHE1. De strijd van de VNG voor een goed akkoord met het Rijk. En meer doen tegen armoede en de schuldenproblematiek.

Lees verder >>

21 jan

Michiel Verbeek

Terugblik op week 3 van 15 t/m 21 januari 2018

Een enerverende hoorzitting. Een voedselbos. Onderwijs en jeugdzorg. Een mooie dag met een dierbare vriendengroep. En de Tiny houses

Lees verder >>

14 jan

Michiel Verbeek

Terugblik op week 2 van 8 t/m 14 januari 2018

Het interpellatiedebat. Waarom staan we niet voor de rechter? De schoonheid van het Paterswoldse Meer. Het Grootspark en het Emdapark in Haren Noord. En de twijfel over Shell.

Lees verder >>

31 dec

Michiel Verbeek

Terugblik op week 52 van 25 t/m 31 december 2017

Een Kerstreces biedt goede mogelijkheden om te lezen en om te schrijven. We zijn begonnen aan de Netflixserie Designated Surviver. En daar tussendoor lekker eten, fijn gezelschap, een heuse pubquiz en goede gesprekken.

Lees verder >>

26 dec

Michiel Verbeek

Terugblik op week 51 van 18 t/m 24 december 2017

Het belangrijkste nieuws van week 51 was het vertrek van Mariska Sloot als wethouder in Haren en GVH uit de coalitie. Daardoor sneeuwde de ontwikkeling van het Haderaplein een beetje onder. Mijn filmpje over het Kindpakket is klaar en de Kinderombudsman vindt dat kinderarmoede pas echt goed kan worden aangepakt als er aandacht is voor het hele gezinssysteem.

Lees verder >>

17 dec

Michiel Verbeek

Terugblik op week 50 van 11 t/m 17 december 2017

Aan de slag met zonneparken. Zelf een stroopwafel gemaakt op de Kerstfair. Mooie evaluatie met bewoners van Novo over hun wandelproject. Onze energiecommissaris is ervan overtuigd dat 100% duurzaamheid kan in 2030. Paul Scheffer over de wens van een ordeningsstreven. Doug Jones voor nervositeit bij Donald Trump. De kansen van Quiet. Waarom zou je niet familie kunnen kiezen! En de werkgroepen.

Lees verder >>

10 dec

Michiel Verbeek

Terugblik op week 49 van 4 t/m 10 december 2017

Voor Landgraaf voorlopig geen fusie. De ‘verziekte’ bestuurscultuur. De hoop bij duurzaamheid. Stichting Baasis gaat goed. Haren helpt. En een inspirerende hackethon over armoede.

Lees verder >>

3 dec

Michiel Verbeek

Terugblik op week 48 van 27 november t/m 3 december 2017

Unanieme steun voor het IHP. Nuttig gesprek met de Ouderenbonden. Haren vol energie in de rebound? De problematiek van herindeling wordt naar een nationaal niveau getild. Nazorg Jufferpaddrama. Gastlessen Blockchain.

Lees verder >>

25 nov

Michiel Verbeek

Terugblik op week 45, 46 en 47, van 6 t/m 26 november 2017

Deze week een terugblik op drie weken. Met mooie hoogtepunten: Klimaattop Noord-Nederland, de nieuwe film van Al Gore, het bezoek aan de tennisschool van Tjerk Bogtstra, de uitbreiding van het Kindpakket Haren, het D66 congres in Leeuwarden, mijn videocursus, mijn lessen over Blockchain en de lessen van QNH.

Lees verder >>

5 nov

Michiel Verbeek

Terugblik op de weken 43 en 44 van 23 oktober t/m 5 november 2017

Mooie gesprekken met gebruikers van Wmo-voorzieningen. Een verbijsterende ontdekking over het herindelingsgeloof. De HarenTynaarlose Uitdaging heeft goede zakengedaan. Martijn Aslander is zeer inspirerend. Weer even blockchain. En een mooie tour met nieuwe inwoners.

Lees verder >>

24 okt

Michiel Verbeek

Week 42, 16 t/m 22 oktober 2017

Het dubieuze proces van de herindeling, de nieuwe D66 bewindslieden, de zorgkosten, een leerzaam debat over klimaat en het ‘schiphollen’ moet ophouden!

Lees verder >>

15 okt

Michiel Verbeek

Week 41 en 40, van 1 t/m 15 oktober 2017

Prins Constantijn op het Harens Lyceum. Op bezoek bij de les van digitale geletterdheid. Op bezoek bij de les talentontwikkeling. Voorgelezen bij groep 7/8. Leren over hoogsensitiviteit. En de Bospeutelschool.

Lees verder >>

30 sep

Michiel Verbeek

Week 39, van 25 t/m 31 september 2017

De gemeente Haren zal Jan Louwes enorm missen. Energiearmoede en een grand design voor de verduurzaming van de woningbouw. Emanuel Macron verdient steun voor zijn pleidooi voor een beter Europa. Verbazing over D66 in het debat over het correctief referendum. Een prachtige app voor het overbruggen van een taalbarrière. Een uitzendbureau daagt de gemeente uit. En de Blockchain Futur Trust summit.

Lees verder >>

24 sep

Michiel Verbeek

Week 38, van 18 t/m 24 september 2017

Mooie volle week gehad. Opening park met 43.000 zonnepanelen. Mooie onderwijsberichten. Acteren helpt bij inburgeren. In contact met de buren van NOVO. Onthulling van het Jacoba Omvleepad. Herindelen heeft geen economisch voordeel. Nieuwe keuzes bij jeugdzorg. En hoe gaan we om met de claim van 2 miljard voor verpleeghuizen?

Lees verder >>

17 sep

Michiel Verbeek

Week 37, van 11 t/m 16 september 2017

Lex van Hoefsloot en zijn bedrijf Lightyear werken aan een mooie toekomst voor ons allen. Waarom gaan niet veel meer ouderen wonen als Hestia? René Paas is onder de indruk van de financiële prestaties van Haren. Haren vol Energie krijgt tweede kans. Ken je het concert voor Bangladesh nog?

Lees verder >>

10 sep

Michiel Verbeek

Week 36, van 4 t/m 10 september 2017

De film Jesse portretteert niet echt een inhoudelijke new kid on the block! Sybrand Buma pleit voor meer gemeenschapszin maar zegt niets over concrete politieke uitwerking. Toch leuk om het artikel van de strijd van Haren te zien in de papieren versie van Elseviers Weekblad.

Lees verder >>

2 sep

Michiel Verbeek

Week 35, van 28 t/m 3 september 2017

Veel activiteit op het front van de strijd voor een zelfstandig Haren. Jesse Frederik en de aanpak van schulden en armoede. Onze grasspecialist helpt Feijenoord. En we gaan terug naar twee lokale kranten en weer wat blockchain.

Lees verder >>

27 aug

Michiel Verbeek

Week 34, van 21 t/m 27 augustus 2017

De formatie zal wel gaan lukken, maar een beetje meer openheid had wel gemogen. De kansen van blockchain besproken met Rutger van Zuidam. En de laatste stand van zaken herindeling.

Lees verder >>

22 aug

Michiel Verbeek

Week 33, van 14 t/m 20 augustus 2017

Op bezoek bij een 60-jarig huwelijk is altijd leuk. Op zoek geweest naar buitenlandse voorbeelden van bestuurlijke inrichting. De millennials verdienen aandacht. De haat in Charlotsville. En de noodzaak van een nieuw Kinderpardon.

Lees verder >>