Michiel Verbeek
Michiel Verbeek

Jouw stem helpt!

23-5-2019 12:15

Donderdag 23 mei 2019 kunnen de Nederlanders stemmen voor 26 plekken in het Europees Parlement (EP). Dat is niet veel ten opzichte van het totaal van 751. Maar het zet wel de toon voor de rest die op vrijdag en zondag gaan stemmen. En de positie van Frans Timmermans als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie wordt beslist sterker bij een flink mandaat.

Lees verder
Michiel Verbeek

Is Sophie in 't Veld echt iets aan te rekenen?

12-5-2019 13:48

Heerlijk voor columnisten en twitteraars met een flinke dosis argwaan tegen politici in het algemeen en Europarlementariërs in het bijzonder. Is Sophie in ’t Veld werkelijk uit de bocht gevlogen?

Lees verder
Michiel Verbeek

Is bombarderen en opnieuw beginnen echt de enige mogelijkheid voor de middelbare school?

1-5-2019 13:55

Het nieuwe boek ‘Het bezwaar van de leraar’ van Ton van Haperen leest als een indringend pamflet zonder oproep tot constructieve actie. Een gloedvol betoog voor wijze docenten voor de klas van een docent die gepassioneerd het ambacht wil beschermen tegen nieuwlichterij en bobo’s. Hij schets alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren in het middelbaar onderwijs en wordt daar heel treurig van. Hij ziet eigenlijk nog maar een uitweg: Bombarderen en opnieuw beginnen!

Lees verder
Michiel Verbeek

De nieuwe werkelijkheid bij verkiezingen

29-4-2019 13:29

Bij verkiezingen gaat het om communicatie en televisiekwaliteit, afrekening en een paar populaire thema’s tegen de stroom in. Een gedegen visie op de toekomst, een uitgebalanceerd verkiezingsprogramma en een goede staat van dienst zijn niet doorslaggevend tijdens verkiezingen. Wel daarna als het echte werk moet gebeuren. En de nieuwkomer heeft maar zeer beperkte houdbaarheid.

Lees verder
Michiel Verbeek

De CO2 belasting moet anders

18-4-2019 10:38

CO uitstoot moet en zal belast worden, omdat in de economie ook milieuschade een prijs dient te krijgen voor een betere marktwerking. Maar het is zeer de vraag of het voorstel van Jesse Klaver de beste weg is.

Lees verder
Michiel Verbeek

Toekomstbestendig ondernemen vereist inrichting van je organisatie en verantwoording op meervoudige waardesoorten. De OK! Methode helpt daarbij.

1-4-2019 14:36

Vrijdag 29 maart 2019 had ik mijn laatste trainingsdag van de OK! Methode voor toekomstbestendig ondernemen. Was zeer inspirerend, omdat met deze methode via bedrijven en maatschappelijke organisaties de wereld een beetje mooier gemaakt kan worden. Met deze methodiek krijgen bedrijven en maatschappelijke organisaties inzicht in de samenhang van alle aspecten van de bedrijfsvoering en het laat zien wat ze doen op zes waardesoorten voor externe- en interne belanghebbenden.

Lees verder
Michiel Verbeek

Het voortgezet onderwijs gaat ingrijpend veranderen en dat is maar goed ook!

31-3-2019 16:29

Het voortgezet onderwijs van nu lijkt nog erg veel op dat van 20 tot 25 jaar geleden. Maar dat gaat veranderen. Een nieuw curriculum, nieuwe opvattingen over het doel van onderwijs, stoppen met de cijferkeurslijf en meer gepersonaliseerd ontwikkelingen volgen, meer vakoverschrijdend onderwijs en slim gebruikmaken van digitalisering.

Lees verder
Michiel Verbeek

Een veerkrachtige democratie en een schreeuw om goede plannen van de traditionele middenpartijen

22-3-2019 18:16

De grote overwinning van Forum voor Democratie toont de veerkracht van onze democratie, maar vormt ook een aanslag op de kernwaarden. De versnippering en de verrechtsing maken de bestuurbaarheid in de provincies lastiger, maar de positie van het kabinet kon weleens versterkt zijn. Gaat de groei tegen het establishment nog verder of kunnen de traditionele middenpartijen eindelijk een grotere groep aanspreken met overtuigende voorstellen en beloftes die wel worden waargemaakt?

Lees verder
Michiel Verbeek

Disruptie in de overheid van Menno Lanting

11-3-2019 11:33

Ik heb met veel plezier het boek Disruptie in de overheid van Menno Lanting gelezen. We hadden het misschien niet gedacht, maar ook de overheid moet zich opnieuw uitvinden door grote technologische veranderingen en -mogelijkheden.

Lees verder
Michiel Verbeek

Van explosieve stijging van zorgkosten is gewoon geen sprake al wordt het nog zo vaak beweerd!

4-3-2019 10:40

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, is de strijd aangebonden tegen de marktwerking in de zorg en pleit voor een slimmere organisatie van bijvoorbeeld thuiszorg. Lijkt mij een goede ontwikkeling, maar we moeten onszelf niet aanpraten dat de zorguitgaven uit de klauw lopen. Dat is gewoon niet waar! Kijk naar de cijfers.

Lees verder
Michiel Verbeek

Kan de sociale investeringsstaat ons verder helpen?

2-3-2019 13:42

Jet Bussemaker heeft er als minister driftig meegewerkt aan het ombouwen van de verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving. Als kersverse hoogleraar wil ze participatiesamenleving alweer vervangen door de sociale investeringsstaat. Er kwamen in de maand februari een aantal nieuwsberichten langs die misschien met een sociale investeringsstaat een stap verder geholpen kunnen worden.

Lees verder
Michiel Verbeek

Pas op met rommelen aan ons pensioenstelsel

24-2-2019 13:53

Er is een hevige discussie gaande over ons pensioenstelsel. De huidige minister van SZW wil ingrijpende wijzigingen, maar is dat wel verstandig? Oordeel zelf en bepaal dan of je wel of niet in actie moet komen.

Lees verder
Michiel Verbeek

Mooi programma van het nieuwe college Groningen

9-2-2019 15:30

Dag Erik van der Veen (journalist van het Dagblad van het Noorden), het is me nog niet gelukt telefonisch te reageren op je vraag. Daarom even via deze weg. Hierbij mijn eerste reactie op het nieuwe collegeprogramma van Groningen.

Lees verder
Michiel Verbeek

Is politiek Den Haag meer geïnteresseerd in het oplossen van maatschappelijke problemen of in polariseren voor electoraal gewin?

27-1-2019 17:48

Het derde kabinet Rutte had ronkende teksten bij de presentatie van het regeerakkoord. Het zou het groenste kabinet zijn. De doelstellingen voor het klimaatbeleid waren en zijn ambitieus en verrassend met een coalitie met VVD én CDA. Het leek een kabinet te worden dat op basis van inhoud, feiten en dialoog maatschappelijke problemen zou gaan oplossen. Maar die hoop is afgelopen weken vervlogen nu het aankomt op echte maatregelen en acties.

Lees verder
Michiel Verbeek

Geldschepping, de charme van de Verleiders en de WRR

20-1-2019 15:34

Studenten Economie hebben na het uitkomen van het WRR rapport over Geld en Schuld een mooie taak om familie en kennissen de wonderlijke wereld van Geldschepping uit te leggen en te vertellen waarom we beter het huidige stelsel kunnen verbeteren dan over te gaan op een heel nieuw stelsel.

Lees verder
Michiel Verbeek

Afscheid van de gemeente Haren en de start van een nieuwe fase

24-12-2018 23:35

Het is voorbij. Het doek voor Haren is gevallen. De afscheidsbijeenkomst op 20 december in de tent op het Raadhuisplein deed mij goed. Veel bezoekers en een sfeer van berusting, weemoed, maar ook openstaan voor de nieuwe tijd.

Lees verder
Michiel Verbeek

Overdrachtsdocument van Michiel Verbeek

16-12-2018 14:30

Het officiële overdrachtsdocument van Haren naar Groningen gebeurt op ambtelijk niveau. Van gemeentesecretaris naar gemeentesecretaris. Voor de liefhebber heb ik nog een aantal lopende dossiers op een rijtje gezet als reminder en nog een paar ideeën voor raadsleden, collegeleden en ambtenaren in de nieuwe gemeente Groningen. Misschien kunnen ze er iets mee! De onderwerpen staan in volstrekt willekeurige volgorde.

Lees verder
Michiel Verbeek

De nieuwe gemeenteraad van Groningen

1-12-2018 20:30

Op 21 november heeft de nieuwe gemeente Groningen 45 raadsleden gekozen. Dit zijn onze vertegenwoordigers voor de komende 3,5 jaar:

Lees verder
Michiel Verbeek

De laatste raadsvergadering van de gemeente Haren

14-11-2018 22:41

Op 12 november 2018 was de laatste inhoudelijke raadsvergadering van de gemeente Haren. Met twee grote onderwerpen: Haderaplein en de verhuizing van de Brinkschool. Het werd een memorabele, maar uiterst teleurstellende avond!

Lees verder
Michiel Verbeek

10 jaar na de kredietcrisis van 2008

27-10-2018 18:39

Op 15 september 2008, ruim 10 jaar geleden, zagen we beelden op de televisie van medewerkers van de Lehman Brothers Bank in de Verenigde Staten die met kartonnen dozen met persoonlijke spullen uit het gebouw van de bank kwamen. De beelden stonden voor het faillissement van de bank. De Amerikaanse overheid en de andere grootbanken wilden Lehman niet steunen. Het bleek het begin te zijn van een diepe financiële crisis.

Lees verder
Michiel Verbeek

Onderwijs congres NRC het onderwijs kan en moet anders en beter!

21-10-2018 10:32

Donderdag 11 oktober 2018 was ik op het congres van de NRC over de toekomst van het onderwijs. Een buitengewone leerzame dag. Hoogtepunten waren de bijdragen van Rene ten Bos, Jelle Jolles, Gert Biesta, Lennart Graaff en Koen Timmers. Hier een uitgebreid verslag.

Lees verder
Michiel Verbeek

Hoe zit het nu precies met de motie van 1,5 uur parkeren?

18-10-2018 18:34

De wens van de gemeenteraad van Haren om per 1 november 2018 1,5 uur vrij parkeren in te voeren leverde een actualiteitsdebat op in Groningen en veel gedoe in de media. Het college van Groningen ziet het om financiële redenen niet zitten en het college van Haren is niet alert geweest op de notulen.

Lees verder
Michiel Verbeek

Alexander Pechtold heeft D66 teruggebracht in het centrum van de macht

8-10-2018 18:50

Alexander Pechtold heeft zaterdag 6 oktober 2018 op het D66 congres zijn vertrek aangekondigd. Op een wijze die hij zelf heeft bepaald. Hij heeft zelf de regie gehad over zijn opkomst en vertrek voor D66 en voor Nederland.

Lees verder
Michiel Verbeek

De Brinkschool en de Rummerinkhof

21-9-2018 20:42

Vrijdagochtend 21 september was er om 8.00 uur een ontbijt op de Peter Petersenschool voor bezorgde ouders, raadsleden, omwonenden en de wethouder. Hart van Nederland was present voor verslag.

Lees verder
Michiel Verbeek

@FutureHaren was een groot succes

2-9-2018 23:39

Ik heb een week lang genoten van het Future tennistoenooi op TSH in Haren. Een voortreffelijke organisatie en prachtig tennis.

Lees verder
Michiel Verbeek

Sidané Pontjodikromo is klaar voor het echte werk

23-8-2018 16:03

Sidané Pontjodikromo is nog maar 17 jaar (in oktober 18) en staat aan het begin van een proftennis carrière. Hij komt naar de Future van Haren in de week van 27 augustus t/m 2 september. Van de rechtsreeks toegelaten spelers is Sidané de jongste speler en staat op plek 848 op de wereldranglijst.

Lees verder
Michiel Verbeek

Onderwijsvernieuwing en de functie van het onderwijs

30-7-2018 14:20

Vernieuwend onderwijs moet een nieuwe balans weten te vinden tussen kwalificatie, socialisatie en subjectwording.

Lees verder
Michiel Verbeek

Mooi boek: De val van Oranje van Pieter Zwart

16-7-2018 09:19

Ik zag Pieter Zwart voor het eerst bij Henry Schut op de bank meepraten over het WK in Rusland. Zijn interessante analyses vielen direct op. Genoeg reden om zijn boek 'De val van Oranje' te lezen.

Lees verder
Michiel Verbeek

Het doek is gevallen

11-7-2018 00:26

Op maandag 9 en dinsdag 10 juli heeft de Eerste Kamer met minister Kajsa Ollongren gedebatteerd over de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer. Uitslag: 49 voor herindeling en 25 tegen. Eén Kamerlid uit het ‘voor’ kamp was afwezig.

Lees verder
Michiel Verbeek

Gemeente Haren is langzaam gewurgd

8-7-2018 17:09

De Tweede Kamer heeft met tweederde meerderheid gekozen voor herindeling van Haren bij Groningen en Ten Boer. Binnen het gemeentehuis in Haren is in volle breedte de voorbereiding van herindeling ter hand genomen. Dinsdag 11 juli zal de Eerste Kamer een besluit nemen. Zaterdag 7 juli 2018 stond er een uitstekende analyse in het Dagblad van het Noorden van Zacharias J. De Langen over de gang van zaken.

Lees verder
Michiel Verbeek

Aardgasloos Glimmen: Vele druppels vullen een emmer

1-7-2018 12:09

De gemeente Haren heeft aan het ministerie van BZK een voorstel gedaan voor een innovatief project om Glimmen aardgasloos te maken.

Lees verder
Michiel Verbeek

Oerol

25-6-2018 01:00

Ik ben al meerdere keren op Oerol geweest, maar nog nooit zo lang als dit jaar. Twee dagen had ik andere verplichtingen, maar de overige 8 was ik op Terschelling. Een mooie kans om een groot aantal voorstellingen bij te wonen.

Lees verder
Michiel Verbeek

Wiebes zegt nog steeds bondgenoot te zijn van Groningen, maar waarom voelt dat zo anders?

3-6-2018 17:49

We dachten in Groningen een goede bondgenoot te hebben aan Eric Wiebes. Het lijkt erop dat dat geenszins het geval is.

Lees verder
Michiel Verbeek

Robert Kennedy hield er 40 jaar gelden al een vurig pleidooi voor

21-5-2018 12:19

In 1968 maakte Robert Kennedy al een punt van de beperking van het BBP (Bruto Nationaal Product) als meetlat voor welvaartsontwikkeling. In mei 2018 publiceert het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de eerste Brede Welvaart monitor.

Lees verder
Michiel Verbeek

De knop gaat om

13-5-2018 19:55

Dinsdag 8 mei 2018 heeft de gemeenteraad van Haren een debat gevoerd over de duiding van de stemming over het wetsontwerp samenvoeging van Groningen, Haren en Ten Boer. 102 Kamerleden hebben ‘voor’ gestemd en 48 ‘tegen’. Voor een grote meerderheid van de raad van Haren reden om de knop om te zetten.

Lees verder
Michiel Verbeek

Van wie is de lokale democratie en de martelgang van het debat over de herindeling GHTB

19-4-2018 20:38

Met stijgende verontwaardiging en teleurstelling hoorde ik op dinsdag 17 april 2018 in de Tweede Kamer het debat aan over het wetsvoorstel herindeling Groningen, Haren en Ten Boer.

Lees verder
Michiel Verbeek

Mijn bijdrage tijdens de hoorzitting over de herindeling

14-4-2018 17:19

Op vrijdag 19 januari 2018 was er een hoorzitting van de Tweede Kamercommissie Binnenlandse zaken. Hier mijn bijdrage namens het college van B&W van Haren.

Lees verder
Michiel Verbeek

Ik zeg mijn Facebookaccount niet op, om goede redenen

13-4-2018 18:13

Ik zeg geen bye bye tegen Facebook. Het is een te mooi en kansrijk medium om in de ban te doen. En ik denk echt dat Mark Zuckerberg zich zal inzetten om zwakke kanten van Facebook te versterken!

Lees verder
Michiel Verbeek

Micha de Winter pleit voor hoop & perspectief in de jeugdzorg

8-4-2018 16:43

Pedagoog Micha de Winter hield op 5 april 2018 de Hanzejeugdlezing in Groningen. Onder grote belangstelling hield hij een warm pleidooi voor meer hoop & perspectief in de jeugdzorg.

Lees verder
Michiel Verbeek

Duiding verkiezingen van 21 maart 2018

25-3-2018 15:14

Het referendum was een groot succes. Er heeft een goede inhoudelijke discussie plaatsgevonden en het advies is duidelijk: pas de wet aan! De versnippering heeft zich doorgezet en de aanval van de traditionele middenpartijen op de lokale partijen laat zich raden.

Lees verder
Michiel Verbeek

De werkgroep Armoedesignalering is boos

16-3-2018 21:53

Ik heb iedere 6 weken heel plezierig overleg met de werkgroep Armoedesignalering. Er zijn twee onderwerpen waar we veel over spreken, maar we nog steeds geen bevredigende oplossing voor hebben gevonden.

Lees verder
Michiel Verbeek

Een waarschuwing voor minister Ollongren

3-3-2018 14:58

Minister Ollongren moet vragen beantwoorden van Kamerleden over de herindeling van Haren en Wim Voermans en Geerten Waling hebben met hun nieuwe boek weer eens helder aangetoond dat Nederland last heeft van de waanzin van de religie van de schaalvergroting.

Lees verder
Michiel Verbeek

Groenenberglezing over herindeling

4-2-2018 11:36

Vrijdagavond 2 februari 2018 mocht ik de maandelijkse Groenenberglezing houden in het buurthuis de Groenenberg in Glimmen. De organisatie heeft mij gevraagd te spreken over de herindeling.

Lees verder
Michiel Verbeek

Sander Claassen: kandidaat-lijsttrekker voor D66 Haren

27-1-2018 14:48

Woensdag 24 januari 2018 heeft Sander Claassen zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van D66 Haren. Ik ben daar heel blij mee!

Lees verder
Michiel Verbeek

Hoorzitting: voorstanders zelfstandigheid winnen ruim op punten

21-1-2018 15:28

Vrijdag 19 januari 2017 kwam een delegatie van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken naar Groningen voor een werkbezoek en hoorzitting over het wetsontwerp van de herindeling Groningen, Haren en Ten Boer.

Lees verder
Michiel Verbeek

Mijn bijdrage tijdens de hoorzitting over de herindeling

19-1-2018 20:25

Op vrijdag 19 januari 2018 was er een hoorzitting van de Tweede Kamercommissie Binnenlandse zaken in Groningen over het wetsvoorstel tot samenvoegen van Groningen, Haren en Ten Boer. Hier mijn bijdrage namens het college van B&W van Haren.

Lees verder
Michiel Verbeek

De waarheid over de werkgroepen

18-1-2018 20:56

Waren er nu wel of geen werkgroepen? Wat hebben ze gedaan? En wat betekent de rol van een ‘trekker’? Misschien is goed om dit verhaal naast de verslaglegging van Robert Pastoor van RTV-Noord en Giulia Fabrizi van het Dagblad van het Noorden te lezen.

Lees verder
Michiel Verbeek

De Donuteconomie van Kate Raworth

14-1-2018 16:03

Met ontzettend veel plezier heb ik de Donuteconomie van Kate Raworth gelezen. Met een uitgebreide onderbouwing legt ze de zwakke plekken van het heersende economische model bloot. En zet daar het donut model tegenover. Op weg naar de transitie van een degeneratief model naar regeneratief model.

Lees verder
Michiel Verbeek

Plannen voor 2018

4-1-2018 15:34

Het wordt een spannend jaar voor de gemeente Haren. Mag de beste woongemeente van de provincie Groningen als gemeente door of moet de gemeente deel worden van Groningen. Ondertussen zijn er nog veel andere zaken te doen.

Lees verder
Michiel Verbeek

Een mooie nieuwjaarsaanmoediging van Prince Ea

2-1-2018 18:53

Ik ben liefhebber van de stories en de pep talks van filmmaker, speaker, storyteller en activist Prince Ea. Dit vind ik een mooie voor het nieuwe jaar.

Lees verder

Ouder nieuws