Michiel Verbeek

27 aug

Michiel Verbeek

Economie VS inmiddels groter dan die van de hele EU

Op 15 september 2018 is het 10 jaar geleden dat de kredietcrisis uitbrak met het faillissement van de Lehman Brothers Bank. Goede reden om de cijfers van BBP, begrotingstekort, groei en werkloosheid weer eens op een rijtje te zetten. Uit de cijfers blijkt dat de VS zich wel veel beter heeft hersteld van de crisis dan de EU. In 2009 waren de gezamenlijke economieën van de EU-landen groter dan die van de VS. Dat is nu niet meer het geval. De Eurozone landen blijven bijna allemaal binnen de -3% grens voor het begrotingsresultaat, het groeipad is niet indrukwekkend, maar wel positief en de werkloosheid is een stuk lager.

Lees verder >>

13 aug

Michiel Verbeek

Robotisering en blockchain in combinatie met het Basisinkomen bieden veel perspectief

Robotisering kan vervelend werk overnemen, maar ook leuk werk. Blockchain biedt nieuw vertrouwen, meer snelheid en lagere transactiekosten. De snelle veranderingen zijn niet voor iedereen makkelijk mee te maken. Maar in combinatie met een Basisinkomen wel.

Lees verder >>

5 aug

Michiel Verbeek

Menno Lanting over de Disruptieparadox

Het nieuwe boek De Disruptieparadox van Menno Lanting is een aanrader. Aan de hand van mijn selectie van passages uit het boek, aantekeningen en observaties kun je een beeld krijgen van het boek:

Lees verder >>

5 jun

Michiel Verbeek

Rutger Bregman over het Basisinkomen

Goede ideeën kunnen de wereld veranderen. Het Basisinkomen is zo’n goed idee! Vooral omdat het een oplossing biedt voor een aantal hardnekkige economische problemen.

Lees verder >>

19 mei

Michiel Verbeek

Pim Fortuyn: paarser dan Paars, provocerende reactionair en soms een visionair

Op 6 mei 2017 stond menigeen in Nederland stil bij de dood van Pim Fortuyn. Hij werd op 6 mei 2002, aan de vooravond van een grote verkiezingsoverwinning, voor het mediagebouw in Hilversum, doodgeschoten. In maart 2002 schreef ik op deze website over het laatste boek van Pim Fortuyn: De Puinhopen van Paars.

Lees verder >>

29 apr

Michiel Verbeek

An Kramer en de Olifantenpaadjes

An Kramer laat in dit boek zien hoe je kunt werken met de informele organisatie: de energie, connecties, werkwijzen en ideeën die nu nog onzichtbaar onder de medewerkers leven. Wie die informele organisatie weet te vinden en te gebruiken (zonder haar geweld aan te doen), heeft daarmee de oplossing voor allerlei taaie verandervraagstukken in huis. Je verandert langs bestaande paadjes en creëert nieuw

Lees verder >>

16 apr

Michiel Verbeek

Waarom offeren de grootmachten Syrië op?

De grootmachten Verenigde Staten, Rusland en China zouden de oorlog in Syrië kunnen stoppen als ze dat willen, maar blijkbaar is de prijs van deze oorlog niet hoog genoeg. Terwijl wij avond aan avond, dag in dag uit een afschuwelijke prijs zien!

Lees verder >>

12 apr

Michiel Verbeek

Verklaring aan het Gerechtshof in Leeuwarden

Op verzoek van het Burgercomité Haren heb ik een verklaring over de Harense financiën gestuurd naar het Gerechtshof Leeuwarden voor het kort geding in hoger beroep op 12 april 2017.

Lees verder >>

2 apr

Michiel Verbeek

Economische groei is terug, maar de economie kent nog structurele onevenwichtigheden

Klaas Knot pleit bij de onderhandelaars van een nieuw kabinet voor het aanpakken van een aantal hardnekkige onevenwichtigheden in onze economie.

Lees verder >>

25 feb

Michiel Verbeek

Bedrijfspensioenen zijn zeker, maar AOW is een veel lastiger financieel probleem

De pensioenpotten zitten stampvol. Voor de uitkering van bedrijfspensioenen hoeven we ons geen grote zorgen te maken. De financiering van de AOW wordt veel lastiger. Zeker als de politiek ervoor kiest om de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd terug te draaien naar 65 jaar. De AOW-kosten zullen nog veel meer stijgen als de AOW welvaartsvast wordt.

Lees verder >>

11 feb

Michiel Verbeek

De laatste Ted Talk van Hans Rosling

De laatste Ted Talk van Hans Rosling.

Lees verder >>

18 jan

Michiel Verbeek

Een mooie les voor het nog prille nieuwe jaar

Ik heb meer filmpjes van Prince Ea op mijn website staan. Een zeer inspirerende man. Deze is ook mooi zo aan het begin van het nog verse nieuwe jaar:

Lees verder >>

18 jan

Michiel Verbeek

De verkiezingsstrijd is begonnen

De verkiezingsstrijd is begonnen. De Amerikaanse invloeden zijn al te zien. Roemer heeft zich al getrakteerd op 4 jaar oppositie. Asscher geeft steun aan rechts sentiment met zijn keuze voor progressief patriottisme. Klaver gaat scoren op nieuw en D66 moet met hele concrete inspirerende plannen komen.

Lees verder >>

15 jan

Michiel Verbeek

Mijn doelen en plannen voor 2017

Binnen de kaders van de gemeenteraad in Haren zal het college in 2017 hard werken aan Beterr Haren en nog een heleboel andere zaken. Hier een overzicht waarvoor ik mij zeker zal gaan inzetten.

Lees verder >>

1 jan

Michiel Verbeek

Terugblik op 2016

2016 zit erop. De internationale politiek heeft ons een overwinning van Donald Trump opgeleverd of beter gezegd het verlies van Hillary Clinton. Het heeft ons Brexit en een raar Oekraïne referendum opgeleverd. Veel burgers hebben het gehad met de zittende macht en willen iets anders. In maart 2017 zullen wij vast iets gaan merken van deze ontwikkeling. Maar nu eerst even terugbladeren door mijn eigen weekberichten uit 2016.

Lees verder >>

30 dec

Michiel Verbeek

De Tweede Kamer krijgt het nog lastig met de herindeling van Haren

Gedeputeerde Staten heeft een duidelijke visie op de gemeentelijke indeling van de provincie Groningen, maar voldoet niet geheel aan het herindelingskader en is soms ondemocratisch, is sterk in factfree framen en bedient zich hier en daar van merkwaardige redeneringen en povere onderbouwingen. En de meerderheid van Haren wil graag zelfstandig blijven.

Lees verder >>

26 dec

Michiel Verbeek

Links moet aan de bak met een inspirerend en concreet alternatief

Op 15 maart 2017 mogen we naar de stembus. Zal de verkiezingsstrijd bij ons net zo smerig worden als in de Verenigde Staten of Oostenrijk? En welke invloed mogen we verwachten van de Brexit, de anti-globaliseringstrend, het Trumpisme, Oostenrijk en de afhandeling van het Oekraïne referendum? Er zal een verhaal moeten komen van hoop, perspectief en concrete voorstellen.

Lees verder >>

18 dec

Michiel Verbeek

Wat is er aan de hand met de scholen in Haren?

Het gaat goed met het onderwijs in Haren. Dat levert een paar nieuwe vraagstukken op en een aantal interessante uitdagingen. Onderstaand artikel heb ik geschreven voor Harense Toestanden jaargang 1, nummer 11.

Lees verder >>

18 nov

Michiel Verbeek

Donald Trump heeft niet gewonnen, maar Hillary Clinton heeft verloren en de consequenties daarvan

Veel Amerikanen hebben niet zozeer gekozen voor Donald Trump, maar gegokt op een beter leven door op Trump te stemmen. Van doorgaan met hetzelfde wordt het leven voor velen niet beter. Hillary Clinton was de verpersoonlijking van de status quo en heeft de jonge kiezers, Latino’s en zwarte Amerikanen niet kunnen inspireren.

Lees verder >>

18 nov

Michiel Verbeek

Concept zienswijze op het herindelingsontwerp van de gemeente Haren

Burgers van Haren konden tot 16 november 2016 een zienswijze indienen over het herindelingsontwerp Groningen, Haren, Ten Boer. De gemeenteraad heeft tot 13 december. Op maandag 28 november 2016 bespreekt de gemeenteraad van Haren deze concept-zienswijze.

Lees verder >>

19 okt

Michiel Verbeek

Overzicht economische positie van 37 landen

De Europese economieën lopen nog steeds niet echt lekker als je het overzicht van BBP's, overheidstekorten, groeicijfers, werkloosheidscijfers en staatsschulden bekijkt. Alleen in de VS en China is een redelijk groei van het BBP.

Lees verder >>

1 okt

Michiel Verbeek

Het onderwijs kan anders!

Prince Ea is een spoken word artist. Hij is dichter, rapper en filmmaker. Hij is magna cum laude afgestudeerd in de Antropologie. Hij is een fenomeen! In deze video houdt hij een krachtig pleidooi voor verandering in het onderwijs. Moet je zien!

Lees verder >>

18 sep

Michiel Verbeek

De mythe van het economisme van Jesse Klaver

Alles wordt verkleind tot een rekensom. Dat doet veel positieve inspanningen voor de samenleving te kort. Jesse Klaver wil met een pragmatische moderniseringsagenda een politicus zijn die richting geeft en wil zijn volgers mobiliseren op zijn eigen ideeën.

Lees verder >>

10 aug

Michiel Verbeek

Lichte groei van de zorguitgaven in Nederland

De totale zorguitgaven in 2015 zijn ten opzichte van 2014 slechts met 0,4% gestegen. De zorguitgaven vormen 14,1% van het Bruto Binnenlands Product en 5.609 euro per hoofd van de bevolking.

Lees verder >>

23 jul

Michiel Verbeek

Wat moeten kinderen en jongeren op school leren om mee te kunnen in de maatschappij van morgen?

In Nederland staat die vraag centraal in het debat over Onderwijs2032. In België hebben ze al een debat achter de rug. Met een interessante uitkomst: 13 verwachtingen!

Lees verder >>

5 jun

Michiel Verbeek

De bevindingen van Deloitte en een reactie

In het kader van de onderbouwing van de zelfstandigheid van Haren heeft de gemeente consultancybureau Deloitte gevraagd om een stesstest uit te voeren. Tegelijkertijd heeft de provincie Groningen Deloitte gevraagd nog een aanvullend onderzoek te doen naar de financiële positie van Haren en de toekomstbestendigheid van de Harense financiën. Het heeft veel interessant cijfermateriaal opgeleverd. Aan de cijfers hoeven we niet te twijfelen, maar aan de interpretatie soms wel. Daarom heb ik alle belangrijke punten uit de rapporten op rij gezet en van commentaar voorzien.

Lees verder >>

15 mei

Michiel Verbeek

Beelden expositie in de Hortus

Op zaterdag 14 mei 2016 heb ik de Beeldenexpositie 11xSolo in de Hortus in Haren mogen openen. De prachtige beelden van 11 kunstenaars zijn tot 25 september 2016 te bewonderen. Hierna volgt mijn speech:

Lees verder >>

23 apr

Michiel Verbeek

De zelfstandigheid van Haren op basis van het B&A-rapport

Het rapport Verkenning zelfstandigheid gemeente Haren van de B&A-groep biedt veel elementen voor de onderbouwing van de zelfstandigheid van Haren. Als vervolgens de aanbevelingen uit het rapport worden overgenomen, dan kan de gemeente makkelijk 10 jaar zelfstandig verder!

Lees verder >>

26 mrt

Michiel Verbeek

Andere kijk op de overall uitkomsten van het rapport van de B&A-groep

De B&A groep heeft gekeken naar de kansen en bedreigingen van zelfstandigheid van de gemeente Haren. In hun eindoordeel komen ze tot nee, tenzij … Voor de invulling van die ‘tenzij’ geeft het rapport veel aanknopingspunten voor de zelfstandigheid van Haren.

Lees verder >>

10 jan

Michiel Verbeek

Hoe ontketen je vernieuwing in een organisatie?

Met veel plezier heb ik het nieuwe boek van Arend Ardon gelezen: Ontketen Vernieuwing.

Lees verder >>

13 dec

Michiel Verbeek

Presentatie kredietcrisis en de gevolgen

Ik heb in 4 eindexamen klassen HAVO en 2 eindexamen klassen VWO op het Alfa-College een gastles gegeven over de kredietcrisis van 2008. Om de huidige kwakkelende economie te begrijpen moet je teruggaan naar de kredietcrisis van 2008. En om die weer te begrijpen moet je iets weten over de aanloop in de jaren 90. Vervolgens heb ik aandacht besteed aan het fenomeen Geldschepping van banken en hebben we gezocht naar verbeteringen van de economie aan de hand van Economische Kringloop model. Ik vond het weer een voorrecht om voor de klas te staan!

Lees verder >>

20 nov

Michiel Verbeek

BBP, staatschulden en begrotingsresultaten

Hoe staan landen er voor met betrekking tot het Bruto Binnenlands Product, de staatsschuld, het begrotingstekort, de economische groei en de rente op staatsobligaties. Hier zijn de cijfers anno 20 november 2015:

Lees verder >>

25 okt

Michiel Verbeek

Onderwijs zal meer gepersonaliseerd worden

Een van de meest interessante gedachtes in het advies van het platform Onderwijs 2032 is dat nu de verbreding en verdieping van het basispakket gedicteerd wordt door de vervolgopleiding. Als het aan het platform ligt, dan zal de verdieping en de verbreding meer gericht zijn op competenties en wensen van leerlingen.

Lees verder >>

10 okt

Michiel Verbeek

Wat is er terecht gekomen van de Millenniumdoelen 2015?

Zijn de ontwikkelingsdoelen voor 2015 een beetje gehaald? Hier een uitgebreid rapport en de 8 doelen met de resultaten in een overzichtelijk schema:

Lees verder >>

4 okt

Michiel Verbeek

Hans Rosling over de haalbare strijd tegen armoede

De Zweedse hoogleraar, Hans Rosling, laat in zijn presentatie zien dat we best extreme armoede kunnen uitroeien. Enig idee hoeveel procent van de meisjes in de wereld naar de basisschool gaat?

Lees verder >>

21 sep

Michiel Verbeek

Hoe voorkom je ADHD?

Laura Batstra beantwoordt deze vraag met: door de diagnose niet te stellen. Vraag en antwoord vormen de titel van haar boek. De gemeente Haren doet in het kader van de transformatie van de jeugdzorg mee aan een onderzoek onder haar leiding.

Lees verder >>

17 sep

Michiel Verbeek

Het is toch raar als nu een asielzoeker school moet krimpen!

Terecht dat de PO-raad (Primair Onderwijs) aandacht vraagt voor onderwijs aan asielzoekerskinderen en Laura van Baars van Dagblad Trouw er veel over schrijft. Er gebeuren mooie dingen, maar ook ook hele rare.

Lees verder >>

3 aug

Michiel Verbeek

De Eurozone is gered, maar de Griekse economie nog niet!

Er is een akkoord over Griekenland, maar het grootste probleem van de Griekse economie is niet aangepakt. En dat is het op gang brengen van de economische kringloop.

Lees verder >>

12 jul

Michiel Verbeek

Finse lessen voor het Nederlandse onderwijs

Het Finse onderwijssysteem wordt alom geroemd. Na het lezen van de Finnish Lessons van Pasi Sahlberg begrijp ik waarom. Aan de hand van mijn onderstrepingen en aantekeningen in de kantlijn probeer ik een beeld te geven van het boek.

Lees verder >>

18 jun

Michiel Verbeek

Is het hervormingsplan van Griekenland echt niet goed genoeg?

Lees verder >>

23 mei

Michiel Verbeek

Zorguitgaven 2014: nog geen 1% groei

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft de zorguitgaven 2014 gepubliceerd. Ik heb de cijfers geplaatst in het schema van zorguitgaven van 2007 t/m 2014. De grote groei van de zorguitgaven is volledig onder controle. De totale zorguitgaven in 2014 zijn ten opzichte van 2013 met minder dan 1% gestegen.

Lees verder >>

10 mei

Michiel Verbeek

Denken over burgerparticipatie, informatievoorziening en interactie

Ontwikkelingen in de samenleving, opvattingen over ‘goed bestuur’ en vergezichten van bijvoorbeeld Jan Rotmans zijn zinvol als basis voor het nadenken over nieuwe vormen van burgerparticipatie, een bijdrage aan ‘Gemeente2020’, verbetering van de gemeentelijke informatievoorziening en realiseren van meer interactie tussen burger en bestuur.

Lees verder >>

19 apr

Michiel Verbeek

15 jaar VMBO en professor Peters uit 2004

Het VMBO bestaat 15 jaar. Reden voor Johannes Visser van de Correspondent om er aandacht aan te besteden. Anja Vink heeft ruimte gekregen in de Correspondent. Voor mij reden om even terug te grijpen naar een artikel van mij uit 2004.

Lees verder >>

22 mrt

Michiel Verbeek

Overheid in de VS heeft meer schuld aan de kredietcrisis dan bankiers

Ik heb het nieuwe boek van Joris Luyendijk over de bankierswereld gelezen. Ter voorbereiding van een artikel over het boek en de financiële sector van nu heb ik nog even mijn artikel over de kredietcrisis uit 2009 herlezen.

Lees verder >>

8 mrt

Michiel Verbeek

Wat is eigenlijk 'goed bestuur'?

Wat is goed bestuur? Goed bestuur kent ten minste 9 onderdelen.

Lees verder >>

22 feb

Michiel Verbeek

Wie durft te kiezen voor een studie tennisprof?

Wie durft? Is de titel van het boek van de beste Davis Cup team coach die de Nederlandse tennissers hebben gehad. Tjerk Bogstra heeft nu samen met Tom Kempers een tennisacademie voor jongeren die kiezen voor een studie als tennisprof. Ik heb met erg veel plezier in 1 dag het boek van Tjerk Bogtstra uitgelezen. Voor mij was het even weer helemaal ondergedompeld worden in de tennisserij.

Lees verder >>

31 jan

Michiel Verbeek

Alexis Tsipras dwingt de EU tot beleidsaanpassingen

De politieke doorbraak van Alexis Tsipras In Griekenland en straks misschien Pablo Iglesias in Spanje dwingt Europa tot een andere economisch/financiële koers.

Lees verder >>

9 jan

Michiel Verbeek

De Europese politiek zet de economie klem!

Op dinsdag 6 januari 2015 mocht ik aan twee 6 VWO-klassen van het Alfa College een gastles economie geven. De centrale vraag was: waarom kwakkelt onze economie toch zo? Waarom krijgen we de economische kringloop niet aan de loop?

Lees verder >>

31 dec

Michiel Verbeek

Zorguitgaven in Nederland tussen 2007 en 2013

De zorguitgaven van 2014 zijn nog niet bekend. Wel van 2007 t/m 2013. In het overzicht valt op dat er drie onderdelen zijn waarvan de kosten jaarlijks fors stijgen: de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Lees verder >>

22 dec

Michiel Verbeek

Wmo-spreekuur bij het Dagblad van het Noorden

Wmo-spreekuur Haren bij het Dagblad van het Noorden

Lees verder >>

Ouder artikelen

08 dec

Jan Rotmans