Michiel Verbeek

15 mei

Op zaterdag 14 mei 2016 heb ik de Beeldenexpositie 11xSolo in de Hortus in Haren mogen openen. De prachtige beelden van 11 kunstenaars zijn tot 25 september 2016 te bewonderen. Hierna volgt mijn speech:


Dames en heren,

Beelden zijn door hun driedimensionaliteit niet in één blik te vangen, lees ik in de brochure. Je moet eromheen lopen om de totaliteit te kunnen ervaren. Daarom is zo’n prachtige tuin als de Hortus de ideale ambiance voor mooie kunstwerken. Er zijn vast niet voor niets 11 kunstenaars uitgenodigd. 11 is een meestergetal van Uranus, de grote hervormer en oorspronkelijk denker die sterk gericht was op gelijkwaardigheid. De 11-kracht is een kracht waarmee zaken ‘ondersteboven’ kunnen worden gekeerd om meer gelijkwaardigheid te realiseren. Iets wat een politicus en bestuurder aanspreekt. Duikt het getal 11 op, dan kun je werken met deze ‘Uranuskracht’ om hervormingen door te voeren en meer gelijkwaardigheid te realiseren. Maar 11 is ook het gekkengetal. Mogelijk omdat het 1 minder is dan 12,. En 12 is het getal van perfectie — met 11 ben je dus net niet perfect, maar de 11 beeldhouwers laten hier wel prachtig werk zien. Close to perfection.

De passing angel van Hans Rikken lijkt op de brochure een kolossaal beeld. Door de piramidevorm en het kleine gezicht en de grootsheid van de wapperende haren. Van dichtbij is het beeld helemaal niet kolossaal, maar wel prachtig. Ik heb het boekje van de expositie bekeken door een politiek bestuurlijke bril. Als ik de mea culpa van Koen de Vries zie, dan zie ik politici die gebukt gaan onder een zware last van excuses.  

De eerste en belangrijkste betekenis van Shiva is welzijn. Zou Bastiaan de Groot daar ook aan gedacht hebben? Shiva wordt wel gezien als iemand die op allerlei manieren het welzijn bevordert. Dat spreekt deze wethouder van welzijn en zorg zeer aan.

De politicus moet niet zelden onverwachte elementen met elkaar verbinden. In de beelden van Lucas Klein kan daar inspiratie voor gevonden worden. De groei is een prachtige verbinding van verschillende materialen.

Ik ben niet echt een dierenliefhebber, maar de dodo en de paarden van Marrum van Margriet Barends zijn prachtig en roepen mooie herinneringen op. Over de meesterverteller Boudewijn Buch. Hij heeft op televisie ooit een indrukwekkend verhaal verteld gehouden over de dodo. En de paarden die op basis van de analyse van kuddegedrag door Micky Nijboer rustig werden verleid om hun hachelijke situatie te verlaten en door het water te lopen naar het vasteland.

De beelden van Hugo Hol dwingen om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Daar kunnen politici wat van leren. Je kunt de grote stroom van vluchtelingen zien als een aantasting van onze verzorgingsstaat en lastig logistiek probleem. Maar je kunt ook mensen in nood zien die gevlucht zijn voor oorlog en verderf in de hoop hun kinderen nog een leven te kunnen geven. En dus wil je ze helpen!

Henk Rusman verbindt het denken in materie, maatvoering, structuren en systematiek met het onvermoeibaar zoeken naar verrassende invalshoeken. Die creativiteit kan iedere politicus/bestuurder goed gebruiken. Wil je geïnspireerd worden over groei en ontwikkeling, dan zijn de prachtige organische vormen bij Henk Slomp leerzaam. En heb je het even heel zwaar, dan laaf je je aan de vrolijke vormen en kleuren van Andre Boone.

Wij kennen in Haren een ‘onverzettelijke blikvanger’ van onze Herman Bartels. De poort van Haren, maar ook het nieuwe begin in het centrum. Soms moet je in de politiek van iets moeilijks of zwaars toch iets maken dat behapbaar is. Dan kijk je naar werk van Joeri van Marrewijk waarin met hard en koud materiaal zachte en warme vormen gemaakt zijn.

De tuin van de Hortus is aan de ene kant een puinhoop door de afbraak van de kas en aan de andere kant loop je langs de schoonheid van beelden van 11 kunstenaars. Ik vind het mooi om te zien dat het Dorpsfonds ook een bijdrage heeft geleverd aan deze expositie. Ondernemers en cultuur hebben elkaar iets te vertellen. Het is ook wel logisch, omdat zo’n expositie de aantrekkingskracht van dit mooie dorp versterkt.

Ik hoop dat er veel mensen uit Haren en de regio veel plezier gaan beleven aan de prachtige beelden in de mooie ambiance van onze Hortus.

Dank u wel.

Hier nog een paar foto's van een aantal beelden die ik erg mooi vind: