Michiel Verbeek

31 jan

De politieke doorbraak van Alexis Tsipras In Griekenland en straks misschien Pablo Iglesias in Spanje dwingt Europa tot een andere economisch/financiële koers.

De economische kringloop in Europa moet aangezwengeld worden. Het grootste economische blok (Europese Gemeenschap is groter dan de Verenigde Staten en China) profiteert nauwelijks van de lichte groei van de wereldhandel. De Verenigde Staten en China doen dat wel. Er moet een impuls komen in de reële economie. Als de impuls verdwijnt in waardestijgingen van vastgoed of aandelen en obligaties dan is dat het paard achter de wagen spannen.

Mario Draghi en Jean-Claude Juncker doen wat ze kunnen

De directeur van de ECB (Europese Centrale Bank), Mario Draghi doet alles wat hij kan. Hij probeert deflatie tegen te gaan door financiële ruimte te scheppen. Deflatie is gevaarlijk, omdat schulden dan meer waard worden. Het loont om bestedingen uit te stellen als alles goedkoper wordt. Bij inflatie dalen besparingen en stijgen consumptie, investeringen en exporten. Dat hebben we nodig in Europa! Het voelt vreemd, maar Draghi probeert met zijn opkoopprogramma van ruim 1100 miljard euro de inflatie beheerst aan te wakkeren. Deflatie zou de economische spiraal naar beneden inzetten. Dat wil Draghi terecht voor zijn. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie (soort dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap), probeert de Europese kringloop te stimuleren met een ambitieus investeringsprogramma.  

Europa zal moeten buigen en volop voorwaarts moeten gaan

De Europese politiek moet na Draghi en Juncker ook hun bijdrage leveren. Daarvoor moeten ze uit het keurslijf van eerdere afspraken. Wat ze moeten doen is:

  1. Volop steun geven aan het investeringsprogramma van Juncker door nationale investeringsprogramma’s op te zetten gericht op de reële economie.   
  2. Loslaten van de 3% begrotingstekort en de 60% norm voor de staatsschuld voor 5 jaar om een economische impuls mogelijk te maken.
  3. Het gezamenlijk financieren van staatsschulden om te voorkomen dat speculanten in de financiële sector zich kunnen richten op een zwak land en daarmee het stelsel kunnen ontwrichten. Het mogelijk maken van Eurobonds.

De grootste uitdaging is om een investeringsprogramma in de reële economie tot stand brengen en voorkomen dat extra gelden in waardestijgingen van vastgoed en aandelen verdwijnt. Waarom dat funest zou zijn kunnen we leren van de Groningse hoogleraar Dirk Bezemer. Je kunt ook nog eens mijn bericht over de economische kringloop teruglezen.

Tsipras moet ruimte krijgen

Alexis Tsipras en zijn financiële man, Yanis Varoufakis hebben vrijdag 30 januari 2015 kennisgemaakt met Jeroen Dijsselbloem. Natuurlijk zal Dijsselbloem in dit eerste gesprek een stevig standpunt hebben ingenomen, maar er zal bewogen moeten worden vanuit Europa. De Grieken hebben hun hoop op een beter leven in de handen van Tsipras en Varoufakis gelegd. Europa kan die hoop niet zonder gevolgen wegwuiven. Europa heeft er baat bij dat Tsipras en Varoufakis iets voor elkaar krijgen in eigen land. Om te voorkomen dat Griekenland in chaos terecht komt. Tsipras en Varoufakis willen natuurlijk quick wins om het leven van een heleboel Grieken een beetje beter te maken. Daar moet steun voor komen. De nieuwe machthebbers in Griekenland hebben ook een programma dat Europa zeer zal aanspreken. Ze willen volop inzetten op een einde maken van belastingontduiking. Ze willen de zwarte economie aanpakken. En ze willen de jacht openen op de rijke oligarchen met oneigenlijke privileges. Daarop moet de nieuwe Griekse regering en Europa elkaar vinden. Kwijtschelding van de schulden zal lastig worden, maar dat hoeft ook niet. Daar is een oplossing voor mogelijk. Laat de schulden staan, maar versoepel het aflossingsregime en de rentelast. Als Griekenland 5 jaar lang geen last van de schuld heeft, dan kunnen ze volop een economisch programma uitrollen. We voorkomen dat andere Europese landen om kwijtschelding gaan vragen. De economie is gebaseerd op vertrouwen. Geef Tsipras en Varoufakis de kans om vertrouwen in de Griekse economie te injecteren. Het zou trouwens wel helpen als Tsipras en Varoufakis het programma van privatiseringen niet helemaal gaan stopzetten. Met privatiseringen zal de Griekse economie gestimuleerd worden en levert direct een verbetering van de staatsfinanciën. Als Europa de ruimte niet gaat bieden, dan zou Vladimir Poetin weleens klaar kunnen staan om de Grieken te helpen. Daar zitten we niet op te wachten!

Michiel Verbeek, 31 januari 2015

Plaats een reactie

* Verplicht

Uw naam *
E-mailadres * (Uw gegevens worden met zorg bewaard en niet gepubliceerd of verstrekt aan derden)
Vertificatiesleutel
Captcha
Neem bovenstaande vertificatiesleutel over *
Bericht *